Skupštinsku raspravu o amandmanima na predložene izmene Zakona o visokom obrazovanju obeležila je juče žestoka polemika između poslanika Srpske napredne stranke i Demokratske stranke koja je amandmanima insistirala da se iz predloženih izmena Zakona briše odredba koja predviđa osnivanje Akademije za nacionalnu bezbednost za potrebe tajnih službi.

DS je osnivanje takve akademije okarakterisao kao podmetanje kukavičjeg jajeta građanima Srbije, dok su naprednjaci takav stav nazvali dilentatizmom. To je i bio razlog zbog čega su poslanici, svako iz svog ugla, pokušali da protumače da li je reč diletant uvredljiv izraz, ili je to samo sinonim za amaterski način razmišljanja.

„Neverovatno da slušamo analize potrebe za usvajanja tog amandmana. To je diletantizam prvog reda i prve vrste. Zaista sam fascinirana poslanicima DS koji su se usudili da se jave i da ovakav amandman brane na ovakav način, to je zaista diletantski. Diletant nije uvredljiv izraz, on samo označava one koji se na amaterski način bave bilo čim“, ocenila je juče Jadranka Joksimović, poslanica Srpske napredne stranke i predsednica skupštinskog Odbora za kontrolu službi bezbednosti.

Poslanici DS negodovali su što predsedavajući Konstantin Arsenović Joksimovićevoj nije izrekao opomenu zbog načina na koji im se obraćala. „Vi prelazite preko te uvrede bez opomene. Da li se vi plašite poslanice SNS, bivše glavne i odgovorne urednice Velike Srbije, ili je se plašite kao poslanice čiji je predsednik Aleksandar Vučić. Siguran sam da biste meni ili bilo kome od kolega za to izrekli opomenu“, naveo je Janko Veselinović, zamenik šefa poslaničke grupe DS, ocenjujući da je na delu uvođenje diktature.

I Joksimovićeva je imala primedbe na vođenje sednice, pa je zato zamerila Arsenoviću što nije izrekao opomene poslanicima koji su je neprimereno ometali u izlaganju. Predsedavajući Konstantin Arsenović iz PUPS kazao je da ne prihvata sugestije kome će i kada da izrekne opomenu i pozvao ih da ne vrše pritisak na njega. On je naveo da je zaključio da Joksimovićeva nije imala nameru da uvredi bilo koga nego je govorila o potrebi dopune zakona, a nju je upozorio da se direktno ne obraća poslanicima.

Javljajući se po povredi Poslovnika, poslanik Liberalno demokratske partije Miljenko Dereta zatražio je od predsedavajućeg da ujednači kriterijum za kažnjavanje poslanika navodeći da je prvi u parlamentu reč diletant upotrebio lider LDP Čedomir Jovanović kada je govorio o kompetencijama Aleksandra Vučića u oblasti bezbednosnih službi i da mu je tada izrečena opomena zbog uvrede.

Poslanica SNS imala je odgovor i na prozivku Janka Veselinovića da je uređivala Veliku Srbiju.

„Zaključujem iz izlaganja poslanika da sam ja kafe kuvarica. Nikad to neću smatrati uvredom iako nisam nikada kuvala kafu, jer je ne pijem. Poštujem sve kafe kuvarice i pozdravljam sve kafe kuvarice jer ih cenim. Neću se uvrediti što me nazvao na taj način“, kazala je Joksimovićeva i dodala da je bila zamenik urednika Velike Srbije i da potpisuje i sada svaki tekst koji je tada pisala, jer za razliku od većine uvek je mislila svojom glavom.

Šef poslaničke grupe DS Borislav Stefanović poručio je SNS da su od „jedne pedale postali stranka“, dok je Srđan Milivojević, takođe poslanik DS, rekao da osnivanje Akademije za nacionalnu bezbednost predstavlja dokaz da je Srbija postala zemlja galopirajuće diktature“, dodao je Milivojević, a šef poslaničke grupe SNS Zoran Babić je uzvratio da je Srbija iz diktature izašla maja 2012. godine.

Inače, u vladajućoj koaliciji smatraju da nema prepreka za osnivanje Akademije za nacionalnu bezbednost, a da predavači, ukoliko neko od njih nisu profesori, moraju da prođu izbore u zvanja docenta i profesora.

Poslanici LDP saglasni su da je potrebno dodatno obrazovati pripadnike BIA, ali ne i da se osniva akademija. U DSS kažu da će ta akademija biti potpuno zatvoren sistem u prostorijama BIA i na nju Ministarstvo prosvete neće imati nikakav uticaj, a poslanik DS Dragoljub Mićunović istakao je da Srbija ima debelu tradiciju policijske države, i da spada u one koji imaju najdublje nepoverenje u policiju i tajne službe koje poslednjih 55 godina pune njegov dosije.

Ministar: Akademija će imati predavače

Ministar prosvete Tomislav Jovanović rekao je da će Akademija za nacionalnu bezbednost imati predavače i da u njoj nema zvanja docenta i profesora. On je podsetio da je Akademija osnovana odlukom Vlade Srbije, da su saglasnost za osnivanje dali i Akreditaciona komisija i Komisija za proveru kvaliteta i nezavisna tela.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari