Ne želi da bude broj: Ko je Dušica Sremčević, žrtva porodičnog nasilja koja je na protestu branila svoj život? 1Foto: FoNet/Milica Vučković

„Ja sam ovde jer branim svoj život, drugi način nisam imala, niko me nije čuo“, reči su koje je pred okupljenim građanima na poslednjem protestu „Srbija protiv nasilja“ izgovorila Dušica Sremčević iz Kraljeva.

Kao žrtva brutalnog porodičnog nasilja, Dušica je dospela za govornicu protesta, jer je došla do tačke kada je zaštitu za svoj život i bezbednost mogla da potraži još jedino od javnosti, jer institucije Srbije to više ne mogu da joj garantuju.

Dušicu je bivši suprug brutalno pretukao u oktobru prošle godine, a potom joj ponovo pretio da će je ubiti, a poruke o tome joj je slao preko desetogodišnjeg sina.

Ona je na društvenim mrežama morala da traži pomoć kako ne bi bila još jedna žrtva femicida u Srbiji.

„Niko me nije čuo, morala sam da apelujem na društvenim mrežama da bi me ljudi čuli i moju priču podelili. Želim da zahvalim svima koji su u velikom broju moju priču i apel tim putem podelili, uputili me na novinare koji su priču proširili medijski i da nije bilo njih, ja sam uverena da bih bila samo broj. Mi žene u Srbiji se samo numerišemo, četvrta žrtva nasilja, deseta žrtva nasilja, dvadeset i peta. Nažalost, moj broj je zauzela Gordana iz Boleča, to je trebao moj broj da bude“, rekla je Dušica.

Nakon nasilja sud u Kraljevu je Dušičinog bivšeg muža osudio na svega tri meseca zatvora, a kada je posle odležane kazne pušten u kućni pritvor, on je nastavio da joj preti.

Dušica ga je opet prijavila i nasilnik je tada dobio mesec dana pritvora.

Kada i ta kazna istekne, Dušica se pita šta će se onda desiti i da li će i nadalje morati da strepi za svoj i život svoje dece.

Zato je na protestu poručila i predsedniku Vučiću i premijerki Brnabić, s obzirom da tvrde da u našoj zemlji sve funkcioniše, da zapamte njeno lice te da je njen život u njihovim rukama.

Odjeknula je ova poruka, pošto je Dušicu pominjao i sam predsednik Vučić, ali ne na način na koji bi predstavnik najviše vlasti trebalo da reaguje.

On nije obećao pomoć niti je ikoga više uveravao da će nadležne institucije da obave svoj posao i zaštite žrtvu nasilja.

Umesto toga, posle govora na protestu, Dušica proživljava salve uvreda na društvenim mrežama od vojske režimskih botova.

Od kada je smogla snage posle 13 godina braka, psihičkog i fizičkog zlostavljanja, da izađe iz toksičnog braka, Dušica živi privatno jer nije htela da traži bilo šta od imovine koju je stekla sa bivšim mužem.

Kako sama kaže, radila je i po dva posla, kako bi obezbedila život za dva maloletna sina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari