Sednica Skupštine grada, koja će biti posvećena utvrđivanju uzroka i odgovornosti za nedavno izlivanje reke Đetinje i poplavu koja je gradu nanela veliku štetu, zakazana je za 23. novembar.

Zasedanje su zatražile opozicione stranke DSS, PUPS, NS, SRS i Liga za Užice, jer, kako su navele u zajedničkom saopštenju, „ne mogu do kraja verovati stavovima komisije koja je formirana da utvrdi istinu o uzrocima velike poplave“. Drugi razlog za to je, kako se navodi, taj što u sastavu te komisije „nema predstavnika opozicionih stranaka, već samo stranaka vladajuće koalicije, čiji pojedini članovi su nemarom doprineli šteti od izlivanja reke“.

Inače, gradska komisija za utvrđivanje odgovornosti, konstatovala je da za neblagovremeno podizanje ustava na brani reke na užičkoj Plaži i njeno izlivanje nema odgovornih u JP Direkcija za izgradnju i JU Veliku park, koji gazduju tim područjem, već je odgovornost prebacila na republičko JP Srbijavode. Komisija tvrdi da to preduzeće nije blagovremeno obavestilo nadležne u gradu o nadolazećoj poplavi, koja se dogodila 7. novembra uveče.

S druge strane, u novom broju lokalnog nedeljnika „Vesti“ štampan je tekst pod naslovom „Da su bile otvorene ustave na brani….“ koji je u tim novinama objavljen 11. maja 1979. godine, a koji ukazuje na to da ni tada nisu bile podignute sve ustave na brani, što je izazvalo takođe poplavu i veliku štetu.

Uz konstatacije o tome da i pored naređenja tadašnjeg štaba civilne zaštite da ustave na brani budu otvorene sve do početka kupališne sezone, autor ukazuje i na to da je „cena neorganizovanosti, neodgovornosti i javašluka previše visoka da bi se činjenice samo konstatovale“.

„Nadajmo se da će odgovorni u gradu razrešiti problem Plaže, pre nego što nas na to, po ko zna koji put, podsete nove poplave“, ukazuje novinar Vesti i to pre trideset godina.

 

Štete

Šteta od poplave na celom području Užica procenjena je na više od sto miliona dinara. Pomoć Užičanima, čija je imovina oštećena ili uništena, najavilo je Gradsko veće, grad će zatražiti i pomoć od Vlade Srbije, a gradonačelnik Beograda najavio je da će iz budžeta tog grada Užice dobiti dva miliona dinara za saniranje štete. Pored Užica, kako je najavio Dragan Đilas, jednokratnu pomoć od po pet miliona dobiće Požega i Sjenica, po tri miliona Arilje i Novi Pazar, a Lučani dva miliona dinara.

Manji prihodi u budžetu

Prihodi u budžetu Užica, koji je nakon rebalansa planiran u iznosu od 1.634.000.000 dinara, za devet meseci ove godine manji su za 17 odsto. Prema rečima Mirjane Drnradević, načelnice gradske uprave za finansije, računovodstvo i privredu, do kraja septembra prihod u budžetu bio je 9.42.862.941 dinar. Najviše novca uplaćeno je od poreza na kapitalne investicije, dobra i usluge, a najmanje od poreza na zarade.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari