Prva zubarka na čelu ove ustanove: Ko je Milena Tabaković, nova direktorka Instituta za javno zdravlje Vojvodine? 1Foto: Screenshot/YouTube/KoSSev

Milena Tabaković, nova direktorka Instituta za javno zdravlje Vojvodine i ćerka guvernerke Narodne banke Srbije Jorgovanke Tabaković, jedna je od onih osoba predodređenih za uspeh. U Srbiji.

Javnost ju je upoznala 2013. godine još kao studentkinju kada su mediji objavili kako joj Republički fond za zdravstveno osiguranje gde je tada radila, plaća vozača i službeni auto da je dva puta nedeljno vozi iz Novog Sada za Beograd na predavanja i usavršavanje na master studijama.

Malo je studenata u Srbiji tada, ali i sada, koji su imali ovaku privilegiju.

Tadašnji direktor RFZO Momčilo Babić, branio je ovu svoju odluku neverovatnom pričom da je tako jeftinije: „Ona odolazi na stručna usavršavanja, ali istovremeno obavlja i razne koordinacione poslove, donosi dokumentaciju u RFZO..“.

U isto vreme usledio je pritisak političkih struktura na portale da skinu ovu vest, što je većina i učinila, a oni koji nisu hteli, preživeli su ozbiljne hakerske napade.

Tabakovićevu je branila i njena majka govoreći da je napadaju kao ćerku guvernera.

„Moja ćerka Milena je doktor stomatologije, radi u RFZO, prošla je sve stepenike i sada radi kao pomoćnik direktora Filijale za Južnobački okrug. Za to je kvalifikovalo njeno obrazovanje, rad i zalaganje“, navela je tada guverneka i dodala da samo traži da „njena deca imaju jednaku šansu kao i sva druga“.

Tu se nije zaustavila, nego je najavila da će protiv svih medija koji preneli ovu vest podneti tužbe, te je zamolila Savet za medije da reaguje.

Ipak, ubrzo su mediji došli do podataka da Milena nije mogla službenim autom na predavanja, jer je RFZO tada već doneo odluku da neće do kraja godine upućivati zaposlene na stručno usavšavanje, pa su i lekari zarad dobijanja licenci sve te troškove i putovanja plaćali iz svog džepa.

Da Milena Tabaković nije samo jednaka kako bi to njena majka želela, nego i nešto jednakija od drugih, svedoči upodobljavanje sistematizacije kada se penjala na veće funkcije u RFZO, prvo pomoćnika, a onda direktora Filijale u Novom Sadu.

Zbog njene biografije doneta je odluka da za mesto pomoćnika treba dve, a ne pet godina radnog staža.

U njenoj šturoj biografiji koja se može pronaći na internetu piše da je radila u svojoj struci, kao stomatolog, godinu i po dana. Nije se pojavljivala u medijima niti vodi aktivan život na društvenim mrežama.

Jedna je od lepeze „naprednjačke“ dece čiji su roditelji, visoki funkcioneri, okupirali javne funkcije ove zemlje i po svemu sudeći se trude da po svojoj viziji „naprednjačkog naslednog prava“, te visoke pozicije obezbede i za svoje potomstvo.

Tako, listajući biografije direktora Instituta od 1920. godina pa do danas, jasno je će ona biti prva zubarka na čelu ove ustanove kojom su rukovodili obično epidemiolozi, ali i mahom u isto vreme univerzitetski profesori, te akademici i naučnici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari