Ko je Nikola Vavić, osuđivani navijač na kog je sinoć pucano na Savskom vencu? 1Foto: Nova.rs

Poznat kao jedan od vođa navijačke grupe „Alkatraz“, Nikola Vavić neretko ispunjava stranice medija, budući da je od ranije dobro poznat policiji i da je više puta bio osuđivan od 2008. godine, a sinoć je na njega pucano na Savskom vencu.

Nikola Vavić zatečen je sinoć oko pola devet u Ulici Slavka Ćuruvije nakon što su građani prijavili upotrebu vatrenog oružja, a kako je ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio, on nije hteo da sarađuje sa policijom.

„Izlaskom na lice mesta, pored svog vozila zatečen je Nikola Vavić sa vidljivim površinskim ogrebotinama u predelu oba kolena, koji nije hteo da sarađuje sa policijskim službenicima“, rekao je Dačić.

Dačić je naveo da je obradom šireg i užeg lica mesta za sada pronađena jedna čaura od vatrenog oružja NN marke i kalibra, dok je u dvorištu stambene zgrade pronađen odbačen pištolj NN marke i kalibra, kao i da je ispod putničkog vozila, koje je u tom trenutku koristio Vavić, pronađen uređaj za praćenje i pozicioniranje.

Iako su se u medijima najpre pojavile informacije da se napadač zabarikadirao u susednoj zgradi, Dačić je to negirao i naveo da se upravo radilo o napadnutom Nikoli Vaviću, kao i da na ispod automobila nije postavljena eksplozivna naprava.

Nikola Vavić i njegov dosije

Bio je dugogodišnji član navijačke grupe „Alkatraz“ koju je predvodio njegov brat, a čiju je zabranu svojevremeno tražio Republičko javno tužilaštvo, ali tu inicijativu nije prihvatio Ustavni sud.

Kako su mediji ranije pisali, Nikola Vavić jedan je od osuđenika koje je ranije amnestirao tadašnji predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

Nikola Vavić policiji je poznat još iz tinejdžerskih dana, budući da je prvi put uhapšen 2008. godine, kada ga je policija privela zbog izazivanja opšte opasnosti.

Već godinu dana kasnije završio je na trogodišnjem služenju kazne zatvora zbog prodaje narkotika.

I pre nego što je osuđen, bio je pod istragom zbog pretnji koje je navodno upoutio sudiji Prvog osnovnog suda.

Dok je služio kaznu, protiv njega je pokrenut novi postupak – ovog puta jer je u zatvorskoj ćeliji pronađen mobilni telefon koji mu je, kako su tada preneli mediji, obezbedila jedna zatvorska službenica za 500 evra. U zatvoru je proveo tri godine.

Svega dve godine kasnije, Nikola Vavić ponovo je završio u zatvoru, ovog puta zbog ranjavanja pripadnika obezbeđenja na beogradskom splavu „Blejvoč“, a nakon čega su ga njegove kolege pretukle.

Ko je Nikola Vavić, osuđivani navijač na kog je sinoć pucano na Savskom vencu? 2
Nikola Vavić (levo) Foto: Nova.rs

Optužbi je oslobođen 2015. godine, jer je upucani mladić kazao da „ne zna“ zašto bi Nikola Vavić pucao na njega, kao da se ne pridružuje gonjenu.

Još jednom je Nikola Vavić osuđen kada su u pitanju beogradski splavovi, zbog incidenta iz 2017. godine kada je nasrnuo na mladića i devojku jer mu se nije dopala muzika koju slušaju.

Osuđen je 2018. godine na šest meseci kućnog zatvora uz nanogicu.

„Šta slušate ciganske pesme, debili“, upitao je tada Nikola Vavić momka i devojku, a zatim su njih dvojica počeli da se svađaju i gurkaju, preneli su mediji.

U želji da se dalja rasprava okonča, devojka je stala između njih dvojice, okrenuta licem ka Vaviću, a on je potom udario toliko jako da se srušila na pod. Kasnije je ustanovljeno da je imala prelom lobanje.

Nikola Vavić je priznao krivicu i nagodio se sa Tužilaštvom.

U žižu javnosti ponovo je došao u avgusutu ove godine, tokom velikog protesta protiv rudarenja litijuma.

U trenutku kada su se učesnici protesta protiv Rio Tinta podelili u dve grupe, nakon velikog skupa na Terazijama, sa namerom da blokiraju dve železničke stanice – Novi Beograd i Beograd centar (Prokop) – deo njih završio je na pruzi stanice Prokop.

Jedan od učesnika protesta primetio je Nikolu Vavića u kasnim večernjim satima, nakon što se na Prokopu formirala masa koja je blokirala prugu.

Taj učesnik ga je fotografisao i tu fotografiju dostavio redakciji portala Nova.rs, a kako je rekao, Vavić se na Prokopu zadržao do ranih jutarnjih sati kada je, podsetimo, veći broj policajaca rasterao okupljane građane i njih trojicu priveo.

Takođe, na internetu se lako mogu pronaći fotografije Nikole Vavića u društvu Veljka Ražnatovića i Mirka Šijana, ali i braće Hofman, a dovođen je u vezu i sa braćom Panić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari