Nakon što je zaštitnik građana Saša Janković saopštio da su prosvetni ograni na čelu sa Ministarstvom prosvete načinili ogromne nezakonitosti i propuste u organizovanju male mature na štetu učenika, iz resornog ministarstva odgovaraju da su Jankovićeve ocene „proizvoljne i netačne“, kao i da je prešao granicu svojih ovlašćenja.

Janković je na to uzvratio da „ponovni pokušaji Ministarstva da porekne nezakonitosti i propuste, govori da ličnu odgovornost treba tražiti i na višim prosvetnim dužnostima nego što je zaštitnik građana dosad smatrao, pa i najvišoj“.

Janković je u subotu kazao da je Republička upisna komisija, odlukom da se rezultati neuspešno organizovanog ispita ne vrednuju pri upisu u srednje škole, povredila zakonom garantovano pravo učenika da se njihovo znanje utvrdi na isti, objektivan način u celoj Srbiji.

„Prosvetni organi i organizacije kršili su načela dobre uprave jer nisu zaštitili tajnost ispitnih pitanja, a posebno jer su po prvim saznanjima o neregularnosti završnog ispita davali kontradiktorne izjave, nastojali da negiraju ili umanje razmere problema, odlagali potrebne mere i na kraju reagovali kada je vreme, u kome se mogao ispraviti propust, nepovratno isteklo. Time su ukinuli svaku mogućnost da kršenje prava i šteta budu sprečeni ili bitno umanjeni“, navodi se u Jankovićevom saopštenju.

Ministarstvo prosvete odgovara zaštitniku građana da je prekoračio ovlašćenja i zamera mu što nije tražio zvaničan izveštaj o dešavanjima oko male mature.

„Krađa testova se desila bez krivice i odgovornosti Ministarstva prosvete. Nije tačno da nismo blagovremeno reagovali. Ministarstvo prosvete je reagovalo odmah po dobijanju saznanja odnosno dokaza i uputilo ih nadležnim državnim organima na postupanje. Merama koje je nakon krađe testova preduzela Republička upisna komisija zaštićen je interes prosvete i učenika, a mala matura i upis u srednje škole su vraćeni u zakonske okvire. Ako zaštitnik navodi da nešto nije urađeno po zakonu, mora da navede koji su članovi prekršeni. Da li je stav zaštitnika da je trebalo da ćutimo ili da odmah poništimo test na osnovu nematerijalnih dokaza“, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Nakon poziva Ministarstva prosvete da precizira koje odredbe zakona su prekršene, Janković je u jučerašnjem obraćanju javnosti ukazao da je Republička upisna komisija odlukom da se rangiranje vrši samo na osnovu uspeha učenika, prekršila Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, Zakon o srednjoj školi i Pravilnik o upisu u srednju školu.

Nedopustivo povećanje broja đaka u odeljenjima

Janković se oštro usprotivio pokušaju da se odgovornost za sve propuste na maloj maturi nađe samo u krivici službenika za krađu testova, dok se nastavlja sa najavama nedopustivih „rešenja“o povećanju broja učenika u odeljenjima. Time bi se dodatno smanjio kvalitet obrazovnog procesa. Iz Ministarstva poručuju da je „frapantno što zaštitnik građana minimizira krađu testova“, koja je napravila problem, a koju su, kako tvrde, rešili na „najbolji način“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari