Skupština Crne Gore većinom glasova vladajuće koalicije odbila je juče da razmatra predlog opozicione rezolucije o odgovornosti državnih organa za neuspešnu istragu o ubistvu direktora podgoričkog lista Dan Duška Jovanovića. Skupština je na osnovu predloga odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo i za politički sistem i upravu ocenila da ne postoji ustavni osnov za raspravu o predlogu te rezolucije.

Skupština Crne Gore većinom glasova vladajuće koalicije odbila je juče da razmatra predlog opozicione rezolucije o odgovornosti državnih organa za neuspešnu istragu o ubistvu direktora podgoričkog lista Dan Duška Jovanovića. Skupština je na osnovu predloga odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo i za politički sistem i upravu ocenila da ne postoji ustavni osnov za raspravu o predlogu te rezolucije. Dok je trajala kraća rasprava o tome da li da se otvori debata o predlogu rezolucije, ispred zgrade Skupštine Crne Gore protestovale su porodice žrtava nerasvetljenih ubistava.
Protestanti su nosili fotografije ubijenih srodnika, a protest je organizovala nedavno osnovana nevladina organizacija Nevin, čiji je predsednik sestra ubijenog policijskog funkcionera Slavoljuba Šćekića. Poslanik Dragan Šoć je u ime predlagača, pre nego što je rasprava o rezoluciji odbijena, rekao da Skupština ima pravo da se bavi sudskim postupkom za ubistvo Jovanovića jer je to suđenje pokazalo neuspeh državnih organa u rasvetljavanju tog zločina.
„Time Skupština ne prejudicira konačan ishod sudskog postupka“, rekao je Šoć i podsetio da je ubistvo Jovanovića „izazvalo veliku zabrinutost i opštu osudu domaće i strane javnosti koja je to ocenila kao atak na temeljne vrednosti društva“.
Prema rečima Šoća, opozicija očekuje da se povodom ubistva Jovanovića otvori pitanje odgovornosti vlasti zbog toga što još nije rasvetljeno više od 30 ubistava u Crnoj Gori. Poslanik i predsednik skupštinskog Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo Miodrag Iličković rekao je da Skupština i Vlada ne mogu odlučivati kako će sudovi da sude, ali da bi trebalo da se raspravlja o brojnim nerasvetljenim ubistvima i organizovanom kriminalu. Iličković je sugerisao da Skupština mora „sistemski i sistematski“ da pristupi analizi stanja u pravosuđu koje je, kako je ocenio, neažurno i neodgovorno i iritira domaću i međunarodnu javnost.
Prema predlogu rezolucije, crnogorski parlament je trebalo da insistira na utvrđivanju konkretne objektivne odgovornosti zbog neuspeha u rasvetljavanju Jovanovićevog ubistva. Vladajuća koalicija ocenila je da bi se Skupština Crne Gore zauzimanjem stavova u vezi s ubistvom Duška Jovanovića umešala u sudski postupak, što je suprotno principu podele vlasti. Viši sud u Podgorici krajem decembra 2006. godine oslobodio je Damira Mandića krivice za saučesništvo u ubistvu Jovanovića, ali ta presuda još nije pravnosnažna.
Suvlasnik, direktor i glavni urednik lista Dan Duško Jovanović ubijen je krajem maja 2004. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari