Ko je optuženi instruktor jahanja koji je preminuo u pritvoru? 1Foto: Privatna arhiva

Pritvorenik M. Đ. jutros je tokom redovnog obilaska straže zatečen bez vitalnih parametara. U pitanju je instruktor jahanja optužen za silovanje sedam polaznica svoje škole, među kojima je pet devojaka bilo maloletno.

Zavodski lekar odmah je krenuo sa pružanjem pomoći, ali i pored svih uloženih napora, mogao je samo da konstatuje da je preminulo.

Na teret mu je stavljano više krivičnih dela – silovanje, silovanje u pokušaju, polno uznemiravanje i pet krivičnih dela iz oblasti nedozvoljene polne radnje nad sedam polaznica njegove škole jahanja u Barajevu, od kojih je pet bilo maloletno u vreme izvršenja krivičnog dela.

Lisice na ruke su mu stavljene sredinom septembra 2022. godine, nakon čega se do danas nalazio u pritvoru.

Prema navodima optužnice, pomenuta krivična dela počinio je u prostorijama konjičkog kluba u periodu od 2010. do 2021. godine, a nad devojkama koje su boravile u klubu radi sticanja veština jahanja.

Sumnjalo se i da je u decembru 2010. godine silovao maloletnu devojku, koja je u to vreme imala svega 17 godina.

Takođe, nad devojkom od 15 godina je, navodno, izvršio krivično delo nedozvoljene polne radnje u junu 2017. godine, a u martu 2018. godine je pokušao da je siluje.

Optužen je i da je nad drugom devojkom od 15 godina u septembru 2021. godine izvršio krivično delo nedozvoljene polne radnje, kao i nad još dve punoletne devojke u istom vremenskom periodu.

Tokom od 2013. do 2015. godine izvršio je, kako je sumnjičen, dva krivična dela nedozvoljene polne radnje nad dve devojčice od 13 i 11 godina.

On se na pripremnom ročištu, koje je bilo zatvoreno za javnost, izjasnio povodom optužbi i rekao da nije kriv, a suđenje je počelo godinu dana kasnije – 11. septembra 2023. godine.

Iskoristio je svoje pravo da ne iznosi odbranu, ali je takođe rekao i da „devojke nisu u pravu“, kao i da „nije tačno ovo za šta je optužen“.

U dosadašnjem delu postupka ispitane su sve oštećene devojke i četiri svedoka.

Na poslednjem ročištu trebalo je da govore tri svedoka, ali su samo dva stigla na red.

Svoje izlaganje imali su instruktorka jahanja i suvlasnica konjičkog kluba A. L, koja je dolazila u klub, a koja je ispričala da je i sama doživela seksualno uznemiravanje, iako ga nije prijavila, kao i član kluba B. I, čija se ćerka druži sa jednom od oštećenih.

A. L. je tokom svog svedočenja napomenula da je upućena u činjenicu da je protiv M. Đ. već vođen postupak za seksualno uznemiravanje, te da su ga dve devojke prijavile za seksualno uznemiravanje 2010. godine, a tom prilikom je pravosnažno oslobođen.

Naredno ročište bilo je zakazano za 30. avgust, kada je trebalo da bude ispitana jedna od ključnih svedoka, a koja zbog opširnosti svog izlaganja nije stigla da govori na poslednjem ročištu održanom 5. jula.

M. G. je sa optuženim M. Đ. držala časove jahanja, a oštećene su se upravo njoj poverile kada su htele da prijave instruktora, nakon čega je on izbačen iz konjičkog kluba.

Optuženi je pre hapšenja bio poznat kaskader, kako u Srbiji, tako i u inostranstvu.

Proslavio se u filmu „Nerevtva“, a pojavljivao se i u „Nemanjićima“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari