Ko je Petar Panić Pana, Vučićev kum i Šešeljev telohranitelj koji je osuđivan? 1Foto: EPA FILES/SRDJAN SUKI/ss-fob

Petar Panić, uhapšen je u subotu u Beogradu, zbog sumnje da je automobilom udario ženu na pešačkom prelazu, koja je zadobila teške telesne povrede, a Treće osnovno javno tužilaštvo je naložilo njegovo zadržavanje zbog izvršenja teškog dela protiv bezbednosti u saobraćaju, za koje je zaprećena kazna do osam godina zatvora.

Petar Panić zvani Pana je decenijama unazad, poznat kao saradnik i telohranitelj najpre Vojislava Šešelja i Srpske radikalne stranke, ali i kao saradnik i kum predsednika Srbije Aleksandra Vučića, upleten u sumnjive radnje i nasilne događaje.

Široj javnosti je postao poznat nakon napada na advokata Nikolu Barovića 1996. godine, koji se sukobio sa Šešeljem u emisiji na televiziji BK. Nekoliko dana nakon gostovanja Barović se pojavio sa povredama glave za koje je tvrdio da su mu naneli Šešelj i još jedan muškarac.

U užim krugovima u Beogradu bio je poznat i ranije zbog slučaja „tuča u klubu Arhaik“, kada je po dostupnoj verziji, u nužnoj odbrani, usmrtio bivšeg sportistu i partnera.

Panić je osuđen na osam meseci zatvora zbog napada na Barovića 2004. godine, a uhapšen je 2007. godine.

Prema pisanju portala KRIK, samo do 2018. godine, protiv Panića je podneto 13 krivičnih prijava zbog 16 krivičnih dela među kojima su prebijanje, iznude, nedozvoljeno držanje oružja, izazivanje saobraćajnih nesreća, ali i nezakonito arheološko iskopavanje.

KRIK otkriva i da je aktuelni ministar zdravlja, Zlatibor Lončar, Paniću sastavljao medicinske izveštaje kojima je opravdavao nedolazak na suđenja, zbog čega su ona odlagana, dok je jedan zastareo.

Iako je osuđivan i više puta optuživan za različita krivična dela, Panić i dalje legalno poseduje oružje i aktivan je lovac.

Panić se dovodi u vezu i sa slučajem reketiranja koji je dospeo u javnost nakon što je vlasnik auto-perionice u Zemunu, Dejan Videnović, izjavio da mu je Panić, nakon što je on odbio da pere njegove automobile besplatno, blokirao ulaz u perionicu i tražio 6000 evra kako bi ih sklonio.

Osim Petra Panića, njegovi sinovi Miloš i Uroš Panić takođe su poznati javnosti zbog čestih sukoba sa policijom a nedavno su i osumnjičeni za posredovanje u vršenju prostitucije. Nakon raspisivanja poternice i hapšenja, braća Panić su pre dva dana pušteni da se brane sa slobode.

Prema podacima iz APR-a, Panić je jedini vlasnik Petar Pan Semlin kompanije koja se bavi iznajmljivanjem automobila, dok je ta firma većinski vlasnik kompanije Semlin Adventure Investment koja se bavi nekretninama.

Rođen je 1966. godine, a na njegovom Fejsbuk profilu može se videti da je pohađao Mašinsku školu i studirao geografiju na Prirodno-matematičkom fakultetu u Beogradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari