Ko je Ranka Radulović - "doktorka koju niko nije znao" pre tragedije u "Ribnikaru"? 1Foto: Printscreen/RTS

„Kad sam pitao ko je dr Ranka Radulović, niko nije znao“, deo je potresnog iskaza Slobodana Negića, oca devojčice ubijene u školi “Vladislav Ribnikar” u „Utisku nedelje“. Negić je, između ostalog, govorio o tome da je u školu poslata doktorka koja je deci puštala narodnu muziku i tražila od njih da se povežu sa dušama svojih umrlih drugova.

Od tada, ime Ranke Radulović odzvanja javnim prostorom, ali teško da mnogo više ljudi može da odgovori na pitanje ko je ona.

Direktorka je Centra za edukaciju i savetovanje iz muzikoterapije Hatorum, ali na sajtu ove informacije nema njenih biografskih podataka. Na portalu Linkedin navodi se da je završila Medicinski fakultet u Sarajevu, a specijalizaciju na Medicinskom fakulutetu u Beogradu. Zaposlena je u Klinici za psihijatriju Kliničkog centra Srbije.

Direktorka je i Udruženja muzikoterapeuta Srbije, a primena ove sporne metode na traumatizovanu decu iz škole “Vladislav Ribnikar” najviše je zasmetala Negiću.

Nije prošlo mnogo, a doktorka Radulović je odgovorila na Fejsbuku:„Vreme žalovanja. Neko žali u tišini. Neko preko medija. Neko pruža psihijatrijsku prvu pomoć. Po pozivu. Po srcu, pameti i iskustvu. Svima redom. Nastavnicima, učenicima i roditeljima. Građanima. Na prvoj liniji. Ne jedan. Sve dane. Uvek.“

Prema dostupnim informacijama, vidi se da doktorka Radulović ima veliko poverenje u učinak muzikoterapije, tražeći svega nekoliko dana nakon tragičnog ubistva da država formira kabinete za muzikoterapiju u svim školskim i predškolskim ustanovama, te da Hatorum postane državna ustanova.

Ipak, ne može da se kaže da država ne poštuje ovu ustanovu. Na sajtu Hatoruma navodi se vest da je Ministarstvo za inovacije i tehnološki razvoj koje je predvodio Nenad Popović, direktorki Radulović dodelilo zahvalnicu za angažovanje tokom pandemija kovida 19.

Na istom sajtu se navodi i da je Hatorum od Ministarstva za rad i socijalnu politiku dobio formalnu podršku za projekat “Primena muzikoterapije u ustanovama socijalne zaštite” koji bi trebalo da u tri ustanove socijalne zaštite budu formirani kabineti za muzikoterapiju u kojima će štićenici tih ustanova dobijati muzikoterapijsku uslugu svakodnevno, od strane školovanih muzikoterapeuta.

Hatorum centar nudi i širok spektar komercijalnih usluga. Pa tako muzički onlajn ispraćaj košta 12 hiljada dinara, recenzija teksta do 10 strana 12,5 hiljada, a Individualni edukativni program čak 125 hiljada.

Nakon gostovanja Slobodana Negića u „Utisku nedelje“, Ministarstvo zdravlja je saopštilo da su u Kliniku za psihijatriju Univerzitetskog kliničkog centra Srbije poslali vanredni inspekcijski nadzor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari