Ko je Relja Ognjenović i čime se kandidovao za direktora PIO fonda? 1Foto: Sajt Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje

Direktorka Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje Dragana Kalinović otišla je u penziju, a na njeno mesto postavljen je njen dojučerašnji zamenik. I ne bi bilo ništa čudno što je Relja Ognjenović postao prvi čovek Fonda, da su jasni kriterijumi kako je uopšte izabran i na prethodnu funkciju. Deo javnosti komentariše – to je još jedan primer partijskog kadriranja.

Prvo radno iskustvo danas 31-godišnji Relja Ognjenović stekao je 2011. obilazeći teren. Kao popisivač. Deceniju kasnije u svojim rukama drži pet milijardi evra. Rekao bi neko – kao priča iz holivudskih filmova.

Međutim, dok filmski likovi obično prolaze golgotu ili se na sve načine snalaze ne bi li stigli do tako visokih pozicija, za Ognjenovića nije jasno kako je to postigao, piše N1.

Pogotovo kada se uzme u obzir da je po zvanju strukovni fizioterapeut, a da je 2015. završio Visoku školu za poslovnu ekonomiju i preduzetništvo, što po statutu PIO Fonda ne bi trebalo da bude dovoljno, jer se u njemu za poziciju direktora traži visoko obrazovanje iz naučne oblasti ekonomske ili pravne nauke.

„Moguće je da su ta zvanja izjednačena, nekim tumačenjem normi iz ove oblasti. Ono što bi Fond PIO i Vlada trebalo da saopšte, jeste da li je to tako“, kazao je Nemanja Nenadić iz organizacije „Transparentost Srbija“.

Takvog objašnjenja nema, pa Nenadića ne čudi sumnja javnosti da je reč o partijskom, a ne stručnom kadru.

Upravo na stručnosti treba da bude fokus, smatraju u Udruženju sindikata penzionera Srbije.

„Da bi taj PIO Fond, koji već sada ne posluje kako treba, i ne može u potpunosti da bude samostalan, mora da se oslanja na državu, znači, da dođe u poziciju da bude potpuno samostalan, da imovina koja je jako velika, u milijardama se meri, da se stavi u funkciju stvaranja profita i to je jedini način da PIO fond opstane“, kaže Ljubiša Babić, generalni sekretar Udruženja sindikata penzionera Srbije.

A iako sedi u fotelji koja nosi veliku odgovornost, novoizabrani direktor PIO fonda nije zaboravio teren – proteklih dana u prsluku Srpske napredne stranke, čiji je član, sugrađanima deli drva.

Sve to propraćeno je na Instagram nalogu SNS-a, ali i njegovom ličnom, koji obiluje objavama o stranačkom aktivizmu.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Реља Огњеновић (@relja.ognjenovic)

„Kad znamo da smo za još 20 porodica obezbedili da ne brinu da li će zima biti duga, onda smo sigurni da iza nas u ovoj godini ostaju velika dela“, naveo je Relja Ognjenović, direktor Fonda PIO.

Koja velika dela su ga tačno preporučila, ne odgovara ni sam Ognjenović, ni PIO fond. Pa smo zato nedavno, dok imenovanje Ognjenovića još nije potvrđeno, pitali predsednicu Vlade da li zna ko je na čelu PIO fonda.

„Mislim, ne znam kakvo vam je to pitanje za predsednicu Vlade, u svim ovim okolnostima, na ovakav dan, zaista ne mogu da razumem vaše prioritete, ali u redu“, napomenula je premijerka Ana Brnabić.

Nije jasno premijerki Brnabić zašto se ona pita, kao da zaboravlja da upravo ona i njeni potčinjeni aminuju odluku o izboru direktora Fonda.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Реља Огњеновић (@relja.ognjenovic)

Ili je zaboravila i da je upravo Ognjenović u sred pandemije 2020. bio u središtu afere, kada je u ime PIO Fonda, to jest umesto tadašnje direktorke, sklopio posao nabavke zaštitne opreme vredan 180 miliona dinara sa firmom „Aseco“, u kojoj je jedan od direktora premijerkin brat Igor.

Inače, postalo je u međuvremenu poznato i da je Ognjenović jedan od bliskih prijatelja sina predsednika Aleksandra Vučića, Danila.

I možda je sve to odgovor na pitanje kako je novi direktor izabran. Dok odgovor ne stigne, penzioneri strahuju da se ne dogodi „scenario EPS“, prenosi N1.

„Da napravi se u PIO fondu milijardu ili dve evra gubitaka, država Srbija nema odakle to da pokrije, dakle, znači da će penzioneri biti osuđeni na gladovanje i pitaj Boga na šta sve“, smatra Ljubiša Babić, generalni sekretar Udruženja sindikata penzionera Srbije.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari