Ko je Slaviša Orlović, novi dekan Fakulteta političkih nauka? 1Foto: Amir Hamzagić/ATAImagess

Profesor Fakulteta političkih nauka Slaviša Orlović izabran je danas za dekana ove visokoškolske ustanove.

To je epilog burnih događanja na FPN-u, koji su počeli anonimnim svedočenjima studentkinja da ih je Orlović seksualno uznemiravao, a završili se današnjim protestom studenata koji su tražili „bezbedan fakultet“ i „pravdu za Orlovićeve žrtve“.

A tih žrtava nije bilo u dopisu koji je povodom cele priče aktuelni dekan FPN Dragan Simić uputio članovima Saveta pre sednice na kojoj se glasalo o novom dekanu.

„Uvidom u arhiv Fakulteta, nadležna lica su ustanovila da protiv predloženog dekana nema pravosnažnih odluka u pogledu seksualnog uznemiravanja, niti postupaka koji su u toku. Takođe, naglašavam da je Izborna komisija za nedavne dekanske izbore ustanovila da ne postoje pravne i druge prepreke za kandidaturu obojice kandidata“, naveo je Simić u pomenutom dopisu.

Ipak, preskočena je informacija da je protiv Orlovića 2014. postojala zvanična prijava studentkinje koja ga je optužila za seksualno uznemiravanje.

Prema pisanju medija i sećanjima ljudi koji su tada bili u upravi Fakulteta, prijava je zaista podneta, a slučaj je okončan Orlovićevom smenom sa mesta prodekana.

Sam Orlović demantovao je ove navode, tvrdeći da protiv njega nije podneta nikakva krivična prijava, niti je ijedan državni organ konstatovao bilo kakvo uznemiravanje s njegove strane. Sa mesta prodekana, kako je isticao, razrešen je zbog nepostojanja komunikacije sa tadašnjim dekanom.

Ova tema ponovo je došla u fokus javnosti nakon što je Nastavno-naučno veće FPN-a nedavno predložilo Orlovića za kandidata za dekana.

I ko zna kako bi se završila da društvene mreže nisu preplavile priče studentkinja, koje mahom svedoče o neprijatnostima od pre desetak i više godina.

Sve to je bilo dovoljno da više članova Saveta iz reda nastavnika FPN podnese ostavke iz moralnih razloga, ali nije sprečilo ostatak članova tog tela da glasanje privedu kraju. Nakon vesti da nije dobio potreban broj glasova, što je saopštio dekan Dragan Simić, neimenovana članica Saveta je potvrdila da je Orlović u ponovljenom glasanju ipak prošao.

Slaviša Orlović je rođen 19. februara 1966. godine u Kosovskoj Mitrovici gde je završio osnovnu i srednju školu.

Na Fakultetu političkih nauka, smer međunarodno-politički, diplomirao je 1994. godine na temu „Izbori i politički marketing“. Na tom fakultetu je odbranio magistarsku tezu „Oligarhijske tendencije u političkim partijama“ 2001, a 2006. i doktorsku disertaciju pod nazivom „Političke partije i razvoj demokratije“.

Pre dolaska na FPN, radio je u Rektoratu Univerziteta Beogradu (1997-2003) kao rukovodilac Sektora za naučno-obrazovnu delatnost i zamenik generalnog sekretara UB.

Na FPN-u je prošao sve stepenice do zvanja redovnog profesora, za užu naučnu oblast politikološko-sociološke studije.

Dobitnik je nagrade „Desimir Tošić“, za najbolji serijal tekstova u medijima objavljen tokom 2012. godine koju dodeljuje izdavačka kuća Službeni glasnik.

Dobitnik je nagrade Grada Beograda za najbolju knjigu u oblasti društveno-humanističkih nauka u 2015. godini, za knjigu Izborni bumerang – Političke posledice izbornih sistema.

Bio je prodekan Fakulteta političkih nauka od 2012. do 2014. godine.

Govori engleski jezik. Oženjen je i ima dva sina.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari