Prvi svedok nakon letnje pauze na suđenju sedmorici oficira vojske i policije bosanskih Srba optuženih za zločine u Srebrenici i Žepi bio je Dragan Todorović koji je u julu 1995. godine pripadao Desetom diverzantskom odredu Vojske Republike Srpske. Todorović je bio u sastavu Vlaseničkog voda i bio je zadužen za poslove logističke podrške 10.

Prvi svedok nakon letnje pauze na suđenju sedmorici oficira vojske i policije bosanskih Srba optuženih za zločine u Srebrenici i Žepi bio je Dragan Todorović koji je u julu 1995. godine pripadao Desetom diverzantskom odredu Vojske Republike Srpske. Todorović je bio u sastavu Vlaseničkog voda i bio je zadužen za poslove logističke podrške 10. odredu, direktno podređenom Glavnom štabu VRS.
Bijeljinski vod Desetog odreda činili su pripadici različitih nacionalnosti, Slovenci, Bošnjaci, Hrvati i Srbi, te im vlasenički deo odreda „nije baš mnogo verovao“, opisao je Todorović. U Drugom vodu bio je i Dražen Erdemović koji je već više puta svedočio o ulozi Desetog diverzantskog odreda u streljanju oko hiljadu zarobljenih Bošnjaka na farmi Branjevo 16. jula 1995. godine. Erdemović je priznao krivicu za učešće u tom zločinu i izdržao kaznu od pet godina zatvora.
Todorović je juče potvrdio da je 16. jula 1995. godine iz baze u Dragaševcu, na zahtev majora Dragomira Pećanca, šefa Mladićevog ličnog obezbeđenja, odvedena grupa od sedam ili osam pripadnika odreda, među kojima je bio i Erdemović. Major Pećanac je prema rečima Todorovića svojim vozilom ušao u krug baze dok je drugi automobil, koji je prepoznao kao Popovićev, ostao pred ulazom. Mada je u izjavi istražiteljima FBI iz 2005. godine rekao da su tog dana u bazu došli „Pećanac i Popović“, Todorović je juče insistirao da Popovića nije video u bazi, već da je samo sa udaljenosti od 30 metara prepoznao njegov automobil, te da mu je portir „za čoveka u ‘golfu’“ rekao da je Popović.
Pećanac se u bazi, kako je opisao Todorović, posvađao sa jednim od pripadnika odreda koji se suprotstavio njegovom nalogu da angažuje grupu vojnika „za jedan zadatak“. Sedam do osam vojnika ipak je ukrcano u Pećančev kombi, a Todorović ih je, kako je opisao, opremio municijom „za odlazak na teren“. Nije, tvrdi, znao ni gde su upućeni ni sa kakvim zadatkom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari