Ko je visoko pozicionirani službenik MUP-a koga Stefanović dovodi u vezu sa Dijanom Hrkalović? 1Foto: FoNet/MOD Srbije

U video izjavi Nebojše Stefanovića, ministra odbrane Srbije, povodom optužbi koje je Dijana Hrkalović iznela na njegov račun pažnju javnosti je privukla tvrdnja da se optuženi za više zločina Veljko Belivuk porukama dopisivao sa policijskim službenikom u bliskim odnosima sa bivšom državnom sekretarkom MUP-a.

Stefanović je istakao da je taj pripadnik MUP-a u vreme dopisivanja sa Belivukom “bio u intimnim odnosima sa Dijanom Hrkalović” a da je ona imala uvid u sve te poruke koje je dobila od Dejana Milenkovića, bivšeg načelnika Službe za specijalne istražne metode Uprave kriminalističke policije. Milenković je optužen za zloupotrebu položaja u istom sudskom procesu u kome se Dijana Hrkalović tereti za trgovinu uticajem.

– Kada je videla da se njen intimni prijatelj dopisuje sa Belivukom i da se pominje njeno ime, shvatila je da to neće dostaviti tužiocu. Potpuna je laž da je to dostavila meni – rekao je Stefanović pri tome ne navodeći ime osobe koju je u dva navrata nazvao “intimnim prijateljem” Dijane Hrkalović.

Jedino ime, kada je bar reč o policajcima, koje se u medijima pominjalo dovodeći se u vezu sa porukama koje je Veljko Belivuk razmenjivao sa pripadnicima MUP-a, je ime Nenada Vučkovića zvanog Vučko, pukovnika Žandarmerije.

Tokom 2016. godine u javnost su izašle poruke koje je Belivuk razmenjivao sa Vučkovićem nekoliko sati nakon ubistva Aleksandra Stankovića zvanog Sale Mutavi. U vreme ubistva Stanković je bio vođa grupe navijača Partizana koju su sačinjavali tifozi koji su prethodno navijali za druge fudbalske klubove.

Stoga, su ih pripadnici onih frakcija navijača Partizana koje im nisu bile naklonjene pogrdno nazali “janjičari”. U toj grupi je bio i Veljko Belivuk koji posle ubistva Stankovića postaje njen vođa. Ta ekipa za sebe uzima ime “principi”.

– Brate, pre tri sata smo završili i još me drže…Ne znam, većinu su pustili, samo sam ja tu, možda i Meda (nadimak izbacivača Darka Ristića koji je bio u društvu Stankovića i Belivuka tokom prebijanja pripadnika obezbeđenja Miloša Vazure, generalnog direktora F.K. Partizan 28.aprila 2016. godine) – napisao je u svojoj poruci Belivuk tada.

– Znam. Strpi se, molim te. Evo, i Dijana te moli – odgovara Vučković.

– Nema šta ko mene da moli brate, šta god treba – poručuje na to Belivuk.

Podsećanja radi, Stefanović tvrdi da je Dijana Hrkalović odlučila da ne dostavi te poruke tužiocu jer joj je smetalo što se u njima pominje i ona. A upravo se ime Dijana navodi u prepisci između Belivuka i Vučkovića.

Stefanović je u svom video obraćanju istakao da je razlog zbog koga je odlučio da od Dijane Hrkalović zatraži ostavku to što joj se na odmoru u Izraelu pridružio jedan od pripadnika kavačkog klana, inače vođa navijača F.K. Partizan iz beogradskog naselja Karaburma.

Kako je Danas već pisao, iako nije precizirao o kome je reč, iz intervjua Dijane Hrkalović, datog portalu Objektiv, može se sa dosta sigurnosti tvrditi da je Stefanović mislio na Ljubomira Markovića Kiću, vođu navijačke grupe “alkatraz”, koji je odrastao na Karaburmi. Marković je ubijen 2. novembra 2019. godine u Beogradu nedaleko od balona za fudbal u ulici Grčića Milenka.

Ono što je zbunjujuće u nastupu ministra Stefanovića je to što ističe da je prijatelj Dijane Hrkalović koga spominje navodno bio član kavačkog klana. Međutim, nikada se dosad u javnosti nije spekulisalo sa tim da je Marković pripadao kavačkom klanu.

Dugi niz godina vodeća navijačka grupa među “grobarima” koji se okupljaju na južnoj tribini stadiona F.K. Partizan, “alkatraz” jedno vreme je bila u savezničkim odnosima sa “janjičarima”. U međuvremenu kod jednog dela “grobara” javlja se netrpeljivost prema “janjičarima” pa tako i u samom “alkatrazu”.

Deo grupe sa drugim nezadovoljnim “grobarima” odlazi sa južne tribine i formira grupu “partizanovci”. Drugi deo “alkatraza” pak u kojem je i Marković ostaje na “jugu” u savezništvu sa sad već “principima” pod vođstvom Belivuka.

U navijačkim krugovima se posle toga moglo čuti da je došlo do raznoglasja između “alkatraza” i “principa” te da je Kića planirao da se sa svojim istomišljenicima izdvoji kako bi delovali samostalno. Uskoro posle toga je ubijen. Dan nakon njegovog ubistva, na utakmici sa novosadskom Vojvodinom na stadionu Partizana, počast Kići isticanjem parola i skandiranjem odale su sve tri u to vreme aktivne navijačke grupe koje podržavaju “crno bele”.

“Partizanovci” i “zabranjeni” na istočnoj tribini kao i “jug” pod kontrolom “principa”. Nakon odavanja počasti ubijenom Kići pripadnici “alkatraza” napustili su južnu tribinu noseći svoju zastavu i do danas se na njoj više nikad nisu pojavili.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari