Tuđi pečat, lažiranje izveštaja: Ko je Zoran Gojković, specijalni savetnik ministra zdravlja? 1Zoran Gojković Foto: Beta/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Kao “specijalni savetnik ministra zdravlja Zlatibora Lončara” u medijima se ponovo pojavilo ime doktora Zorana Gojkovića koji je u Insajderovoj emisiji “Debata” nedavno govorio o tome šta su uzroci koji su doveli do dugogodišnjih lista čekanja za pojedine operacije i dijagnostičke intervencije.

On se u ovom gostovanju dotakao načina na koji Ministarstvo planira da reši pomenuti problem, ali i na napade na Zlatibora Lončara „što je na sastanku sa rukovodiocima zdravstvenih ustanova o listama čekanja bio na neki način grub prema rukovodiocima organizacionih jedinica i ustanova.

„Pa, ja bih bio još grublji nego on. Kako je moguće da najveću listu čekanja imamo u dva klinička centra, dva najveća klinička centra, u kojoj smo uložili najviše novčanih sredstava? Imamo Klinički centar Srbije, imamo Klinički centar Niš. I jedan i drugi imaju lošije rezultate od Kliničkog centra Novi Sad i Kliničkog centra Kragujevac. To je problem. Neki ljudi će zbog toga snositi posledice”, rekao je Gojković uz ogradu da “ne preti nikome”.

Stanovnici Srbije koji su se tokom 2020. godine svakodnevno informisali putem RTS-a o broju novoobolelih od virusa korona imali su prilike da čuju za ime Zorana Gojkovića, budući da je bio član Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti COVID-19, koji je u martu 2020. formirala Vlada Srbije.

Zoran Gojković nije samo saopštavao statističke podatke građanima, već je na jednoj od konferencija za novinare zapretio da će podneti krivičnu prijavu protiv stomatologa, koji je u tom trenutku bio priključen na respirator, „jer je svesno radio dok je bio zaražen koronom“.

Stomatolog je kasnije preminuo, a njegova supruga je demantovala da je radio dok je bio bolestan.

Afera o zloupotrebi tuđeg pečata i lažnim lekarskim izveštajima

Ime Zorana Gojkovića nije samo zbog toga dospevalo u medije.

Kao pokrajinski sekretar za zdravstvo i specijalista ortopedije Univerzitetskog kliničkog centra Vojvodine, Gojković se našao u središtu afere tokom juna 2020. godine jer je, prema navodima u tekstu redakcije BIRN, u decembru 2011. sastavio lekarski izveštaj o pregledu koji nije obavio, pritom utvrdivši povrede koje nikada nisu zadobijene i to kod osobe koja nikada nije bila u njegovoj ordinaciji.

Taj izveštaj je, prema njihovom pisanju, overio pečatom kolege specijaliste ortopedije, bez njegovog znanja, falsifikujući i njegov potpis.

Dokumenta do kojih je došao BIRN pokazuju da je lažni lekarski izveštaj Gojković predao svom prijatelju, novosadskom advokatu Nemanji Aleksiću, koji ga je upotrebio u jednom parničnom postupku pred Osnovnim sudom u Novom Sadu i tako direktno uticao na ishod postupka.

To je utvrdila novosadska policija, koja je 14. maja 2013. podnela krivičnu prijavu protiv Gojkovića, Aleksića i još dvoje advokata.

Tri meseca kasnije, Osnovno javno tužilaštvo u Novom Sadu je slučaj rešilo primenom instituta oportuniteta, što predstavlja neku vrstu oproštaja krivičnog dela, jer predviđa odbacivanje krivične prijave uz obavezu da osumnjičeni uplati određenu sumu novca, obično u humanitarne svrhe.

Kako su mediji tada pisali, Gojković je tokom ispitivanja menjao iskaz – od toga da je stvarno pregledao pacijentkinju, a potom zamolio kolegu da overi i potpiše njegov nalaz, do toga da pacijentkinju nije video, već je u telefonskom razgovoru utvrdio o kakvim se navodnim povredama radi, na osnovu čega je napisao izveštaj koji je overio faksimilom drugog lekara, jer u tom trenutku nije imao svoj pečat kod sebe.

Advokatska kancelarija koja se našla u središtu skandala posle inicijalnog teksta podnela je krivične prijave protiv BIRN-ovih novinarki i urednika, zbog objavljivanja “tajnih, poslovnih podataka i neovlašćenog snimanja razgovora sa advokatom Nemanjom Aleksićem”.

Radna biografija doktora Zorana Gojkovića

Rođen je 1972. godine u Loznici, a osnovnu školu, srednju medicinsku i medicinski fakultet završio je u Novom Sadu 1996. godine, navodi u zvaničnoj biografiji.

Specijalizaciju iz ortopedske hirurgije i traumatologije započeo je na Klinici za ortopedsku hirurgiju i traumatologiju Kliničkog centra Vojvodine, a specijalistički ispit položio je 2003. godine.

Doktorirao je na Medicinskom fakultetu u Novom Sadu iz oblasti artroplastičnih procedura.

Kao specijalista, bio je i načelnik operativnog odeljenja Klinike za ortopedsku hirurgiju i traumatologiju KCV.

Tokom karijere usavršavao se u Engleskoj, Austriji, Nemačkoj, Francuskoj i Turskoj. Učestvovao je u izradi više naučnih radova i projekata kao autor i koautor.

Tuđi pečat, lažiranje izveštaja: Ko je Zoran Gojković, specijalni savetnik ministra zdravlja? 2
Foto: Beta/Dragan Gojić

Od 2001. godine zaposlen je na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu, prvo kao saradnik u nastavi, potom kao asistent, a danas je u zvanju redovnog profesora na predmetu Hirurgija.

Skupština APV izabrala ga je za pokrajinskog sekretara za zdravstvo u dva četvorogodišnja mandata u periodu od 20. juna 2016. godine do 29. oktobra 2020. godine i periodu od 29. oktobra 2020. godine do 8. maja 2024. godine.

U periodu od 29. oktobra 2020. godine do 8. maja 2024. godine, obavljao je i funkciju potpredsednika Pokrajinske vlade.

Govori engleski jezik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari