Osvanuli plakati pokreta Naši: Ko neće litijum, u Aranđelovcu ga proglašavaju „srbomrscem“ 1foto (BETAPHOTO/MILAN TIMOTIĆ/DS)

Dan uoči protesta građana koji se protive iskopavanju litijuma i projektu „Jadar“ u Aranđelovcu su osvanuli plakati koji ih označavaju kao srbomrsce, a koje potpisuje Konzervativni pokret Naši. Ali građani koji organizuju protest odlučni su u svojoj nameri, uplašeni za svoj grad koji se našao na mapi onih koji su potencijalna lokacija za kopanje litijuma.

Čak osam lokacija u Aranđelovcu mapirano je za potencijalna istraživanja litijuma. Zbog toga, ali i zbog podrške Loznici i Jadru, pobunili su se i građani Aranđelovca, prenosi N1. Najpre na društvenim mrežama, gde su se i organizovali za protest.

„Zapravo, mi generalno hoćemo da kažemo da smo protiv kopanja litijuma u Srbiji i da ovo negde i jeste protest podrške, ali ono što jeste bitno za Aranđelovčane jeste činjenica da je Ministarstvo rudarstva i energetike u periodu od 2004. do 2024. godine donelo rešenja kojima se istražuje litijum na čak 63 lokacije u Srbiji. U Šumadijskom okrugu, recimo u Kragujevcu postoji šest lokacija, u Topoli takođe šest nalazišta, u Rači tri a Aranđelovcu čak osam. Na zvaničnom dokumentu, odnosno spisku koji postoji na sajtu ministarstva rudarstva I energetike se nalaze i Aranđelovac i Bukulja i smatramo da imamo više nego dovoljan razlog da se okupimo i zaštitimo naš grad“, kaže aktivistkinja iz ovog grada Marijana Petrović.

Građanima Aranđelovca sa kojima je razgovarala reporterka N1 različitog su mišljenja kada je ispitivanje litijuma u njihovom kraju u pitanju.

„To je najgora stvar za Srbiju. Ako su išta mogli gore da nađu onda je to, da unište Srbiju. To je to“, kaže jedan Aranđelovčanin.

Sa druge strane jedna njegova sugrađanka, na pitanje da li se plaši da će doći do iskopavanja, kaže zašto bi se plašila, ako bude dobra zaštita.

„To je u interesu naše zemlje i biće puno zaposlenih radnika“, dodaje ona.

„Srbija treba da se izjasni bez ikakvog političkog pritiska i da bira za život, jer pare će doći i otići, a Srbiju treba sačuvati. To je moje mišljenje“, kaže drugi Aranđelovčanin.

Svoju borbu za očuvanje zemlje, građani koji se protive iskopavanju litijuma, vide jedino kroz proteste, kako bi javno iskazali svoje mišljenje. Skup u Aranđelovcu zakazan je za 29. jul u 19 časova, na gradskom trgu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari