Večiti derbi između Crvene zvezde i Partizana najbolje je što srpski fudbal ima da ponudi, ali već godinama nakon duela na naša dva najveća stadiona ne brojimo golove, šanse i lepe poteze, već broj uhapšenih, povređenih, količinu unetih baklji i komada hladnog oružja.

Međutim, nakon nedavnog 145. derbija u javnosti se pompezno izašlo sa brojem od 41 privedenog navijača, od toga 17 osuđenih prekršajno zbog kršenja Zakona o oružju i municiji jer su pokušali da na stadionu unesu drvene i metalne šipke, noževe, pa čak i sekiru. Za to delo prekršajne kazne idu u rasponu od 10.000 do 25.000 dinara.

Advokat Miloš Bubanja, koji je u ranijim krivičnim postupcima zastupao navijače Miloša Radisavljevića Kimija i Aleksandra Vavića, konstatuje da nema logike da se u ovom slučaju postupa u prekršajnom postupku kada Zakon o sprečavanju nasilja i nedoličnog ponašanja na sportskim priredbama podrazumeva krivičnu odgovornost.

– Nisam se bavio prekršajnim postupcima u vezi sa navijačima, već samo krivičnim, ali mi nije jasno zašto se sada nisu pokrenuli krivični postupci, već samo prekršajni. Unošenje baklji i ostale pirotehnike, kao i hladnog oružja na stadione zabranjeno je i po krivičnom zakoniku. Ne znam kome je to u interesu da se izbegava krivična odgovornost i pribegava lakšim sankcijama – ističe Bubanja.

On podseća da sva dela sankcionisana prekršajno zastarevaju dve godine od dana činjenja prekršaja, te da se dešava da veliki broj kazni nikada ne bude naplaćen.

Iako je propisano da novčane prekršajne kazne plaća pojedinac kao počinilac, prema saznanjima Danasa, čak i kada kazna dođe na naplatu račun uglavnom izmire klubovi. Na taj način klubovi, nepisanim pravilom, olakšavaju „vernim navijačima“ koji nisu u platežnoj mogućnosti da plate kaznu za svoje dela, ali se i „kupuje mir“ na relaciji klub-uprava-navijači. S druge strane, kazne svojih članova ponekad plate i navijačke grupe, novcem nepoznatog porekla, a prema nezvaničnim informacijama opet dobijenim iz klubova.

S druge strane, iz Crvene zvezde demantuju ovakvu mogućnost kao pravno nemoguću jer bi bila nedozvoljena transparentna radnja.

– Nemoguće je da neko plati tuđu kaznu a da sud to ne zna jer jasno postoji ime uplatioca. A Zvezda kao klub ne bi dozvolila da se njeno ime provlači u takvim situacijama. Na kraju, zašto bi neko platio tuđu kaznu, bilo ona zaslužena na stadionu ili u saobraćaju. Postoje slučajevi kada prijatelji jedni drugima pozajme pare da plate kaznu, ali koliko je meni poznato to Zvezda nikad nije radila sa bilo kim, pa ni sa navijačima – naglašava portparol Crvene zvezde Marko Nikolovski.

Danas o suspenziji stadiona

Disciplinska komisija Fudbalskog saveza Srbije trebalo bi da na današnjoj sednici odlučuje o uvedenoj suspenziji stadiona Crvene zvezde i Partizana, odnosno o kaznama zbog incidenata na 145. večitom derbiju. Ostaje da se vidi da li će suspenzije i dalje biti na snazi pa crno-beli ovog vikenda dočekaju Donji Srem bez publike, ili će biti izrečene, verovatno velike, novčane kazne.

Kazne zbog navijača na čekanju

– Naši klubovi, pa i Crvena zvezda, neretko moraju da plate velike novčane kazne zbog izgreda svojih navijača. Međutim, nemamo uvek novca za to. Kada smo u mogućnosti izmirimo svoju obavezu koju je propisao sud, kada nismo onda naplatu prolongiramo. Tako i sada imamo neplaćene kazne zbog baklji iz 2010. – navodi se iz kluba sa Marakane.

Arsenal na tribinama

Pre, tokom i nakon 145. večitog derbija od navijača je oduzeto 18 drvenih palica, šest metalnih palica, pet baklji, tri noža, dve drvene motke, dve metalne šipke, gumeni kabl, gumena palica, bejzbol palica, ali i metalna kuka sa šiljkom, čekić i sekira. Međutim, postavlja se pitanje šta je sve još prošlo „rigoroznu“ kontrolu jer smo bili svedoci velikih bakljada oba navijačka tabora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari