Ko profitira od saradnje gradske vlasti i crkve: Gradonačelnik Šapić sa patrijarhom Porfirijem o „napretku i razvoju Beograda“ 1foto (BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIĆ)

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić sastao se juče sa patrijarhom srpskim Porfirijem u Hramu Svetog Save gde su, kako je ranije najavljeno iz njegovog kabineta, razgovarali o temama „koje čine život“ u glavnom gradu, te o „aktuelnim i budućim planovima za napredak i razvoj“ prestonice.

Na konferenciji za medije nakon susreta pojašnjeno je da je tema razgovora bilo obnavljanje i uređenje nekolko objekata Srpske pravoslavne crkve na teritoriji grada, ali i podrška koju bi crkva mogla da da u obeležavanju manifestacije „Beogradski dani porodice“, planiranoj za maj ove godine.

– Moja obaveza kao gradonačelnika je da imam intenzivnu i dobru saradnju sa Srpskom pravoslavnom crkvom kao najdugovečnijom institucijom u srpskom narodu i sa patrijarhom. Dokle god budem bio na ovom mestu, oni mogu da računaju na svoj grad i na raširene ruke u svakom vidu saradnje, istakao je Šapić nakon razgovora.

Patrijarh je kazao da je bilo reči o nekoliko projekata koji su važni za SPC u Beogradu.

– Gradonačelnik je svojevrsni domaćin grada, a to važi za vreme u kojem delimo radost, ali i za vreme kada se govori o nekim problemima. Razgovarali smo o mnogim temama i mislim da smo postigli dogovor koji se odnosi na uređenje Svetosavskog platoa. Jedna od tema bila je i sanacija Crkve Svete Petke na Kalemegdanu, kao i Crkve Ružice, objasnio je patrijarh Porfirije.

Drugi deo razgovora odnosio se na manifestaciju „Beogradski dani porodice”, koja je nedavno na sednici Skupštine grada proglašena manifestacijom od posebnog značaja, a maj mesecom porodice, jer se 15. maja obeležava Međunarodni dan porodice.

– Ove godine ćemo 13. i 14. maja organizovati jedan veliki skup koji treba da pokaže zajedništvo ne samo u porodici već i zajedništvo našeg naroda, svih građana Beograda. Da pokažemo da postoje neke tradicionalne vrednosti, da ne smemo da odustanemo od njih niti od naše prošlosti ukoliko želimo da na pravi način vaspitavamo buduće generacije. Očekujem da će Njegova svetost uzeti učešće u ovoj našoj manifestaciji, koja će biti promocija radosti, zajedništva i tradicionalnih vrednosti. Pozvaćemo ljude iz svih sfera društva da nam se priključe i da tako pokažemo svima šta je Beograd, šta je Srbija, rekao je Šapić.

Njegov poziv za učešće i podršku, patrijarh je rado prihvatio uz napomenu da je porodica jedna od najvažnijih vrednosti svake zajednice.

– Podrazumeva se da ćemo uzeti učešće u toj manifestaciji, jer je porodica nukleus svake zajednice. Grad Beograd je jedna velika porodica koju ne čine samo pravoslavni Srbi, već joj pripadaju svi drugi ljudi, bez obzira na veru. Kada su u pitanju „Beogradski dani porodice”, veoma smo zahvalni na inicijativi gradonačelnika i Skupštine grada da se obeleži taj dan, rekao je patrijarh.

O čemu zapravo gradska vlast i sveštenstvo bilo koje crkve u sekularnoj državi mogu da razgovaraju, koje su obaveze grada prema SPC i njenoj imovini i koju vrstu pomoći mogu jedni drugima da ponude, nije potpuno jasno, ali ni do kraja definisano godinama unazad.

– Nije neuobičajeno da se gradonačelnik Beograda, ali i predsednici beogradskih opština sastaju sa čelnicima SPC. Na takvim sastancima obično se razgovara o mogucim lokacijama za nove hramove, održavanju postojećih, restituciji, kao i drugim oblicima saradnje u vezi sa potrebama pravoslavnih vernika u Beogradu, komentariše za Danas jučerašnji sastanak Nikola Jovanović, direktor Centra za lokalnu samoupravu.

On, međutim, napominje da „na žalost, vrlo često političari zloupotrebljavaju takve sastanke za pridobijanje jeftinih politickih poena, imajući u vidu ugled SPC u narodu“.

– Nadam se da je gospodin Šapić iskoristio ovu priliku da srpskog patrijarha realno obavesti o problemima u Beogradu: korupciji, zagađenju vazduha i reka, partijskom zapošljavanju, korišćenju javnih sredstava za lični marketing i promociju, ali i o divljoj gradnji, napominje Jovanović.

Odbornik PSG u Skupštini Beograda Vladimir Pajić smatra da aktuelni gradonačelnik nije osoba dovoljno pozvana da govori o porodičnim vrednostima.

– Najbolje bi bilo da se gradonačelnik sastane sa tužilaštvom i službenicima Agencije za sprečavanje korupcije i da objasni svoje legalizacije i skrivanje imovine. Takođe, trebalo bi da razgovara sa odbornicima u Skupštini i da ne beži od odgovornosti. Sastanak sa predstavnicima verskih zajednica je očekivan po pitanjima koja su od interesa za te zajednice, međutim ovde se radi o sakrivanju sopstvenih nedela iza „porodičnih vrednosti“. O porodičnim vrednostima ne može govoriti neko ko odbija da pomogne studentima i njihovim porodicama u stambenoj krizi, kaže pajić za naš list.

Nekadašnji gradski urbanista Đorđe Bobić objašnjava da odnos vlasti i crkve, pitanja svojine i međusobnih obaveza, kod nas suštinski nisu rešena.

– U redu je da gradonačelnik priča sa patrijarhom kao sa građaninom ili kao svakim drugim sveštenim licem. Ali ako ga pita o upravljanju gradom kao osobu koja vrši funkciju u duhovnoj zajednici, onda je to malo čudno. Nije čudno sa aspekta da SPC poseduje u Beogradu značajan broj objekata i teritorije, ali to je druga strana te priče. U Beogradu je značajan kapital kojim crkva raspolaže. I prema onome što smo do sada videli, crkva to koristi u svoje lukrativne svrhe, što je sasvim u redu jer je vlasnik. Ali je pitanje kako se tim zemljištem i objektima raspolaže i kakve su obaveze Grada prema toj imovini. Ja tu imovinu shvatam kao privatnu, s tim što se određeni objekti tretiraju kao kulturno dobro, kao Crkva Svetog marka ili Hram Svetog Save, i slično, napominje Bobić.

On dodaje da je to problem koji postoji i koji Grad treba da reši jer to do sada nije urađeno.

– Crkva je to uglavnom o svom trošku obnavljala, dok je Grad pomagao kod određenih objekata kao što je Hram Svetog Save. Komunikacija na nivou gradonačelnika i glavnog čoveka crkve može da donese određenu korist da ti objekti ne budu zapušteni i ostavljeni sami sebi. Za pojedine, Grad bi morao da nađe načina da pomogne, ističe Bobić.

Međutim, on podseća na važnu činjenicu da crkva na tu imovinu ne plaća poreze i nema obaveze poput drugih privatnih vlasnika.

– Zato je veliko pitanje ako to ona ne čini, zašto bi Grad njoj pomagao. To je kompleksno pitanje, ali je važno da se to raščisti, da li se crkva kao vlasnik određenih vrednosti u Beogradu u odnosu na Grad ponaša kao što zakon propisuje, pojašnjava Bobić.

Govoreći o planiranoj manifestaciji i učešću SPC u proslavi, naš sagovornik kaže da crkva uvek može da se pridruži takvoj svetkovini koja je na građanskom nivou.

– Uostalo, nemojmo biti previše osetljivi, sećam se kada su u ono davno vreme bili neki protesti, patrijarh Pavle nas je predvodio i pomogao da se ta stvar na dobar način završi. Ne može se učešće crkve isključiti jednim potezom, tu ima mnogo nijansi. Međuim, ja sam dosta nepoverljiv prema toj vezi države i crkve, jer se crkva očigledno koristi u nekakve svrhe koje su korisne režimu, pa je moguće da je i to jedan od aspekata te saradnje, zaključuje Đorđe Bobić.

Bobić: Nerešeni odnosi vlasništva i obaveza

Đorđe Bobić, kao projektant prostora ispred Hrama Svetog Save, objašnjava da je, primera radi, to zemljište u vlasništvu Grada Beograda te da je projekat platio Grad, a da se taj deo ipak tretira kao crkveni posed.

– Crkva je vlasnik samo okrugle porte dok je ostatak javno zemljište. I sada je problem ko to održava, a sve je prilično propalo. To bi svakako trebalo da održava Grad, ali tu crkva postavi određene uslove, a čujem da je čak dogovoren neki potpuno drugi projekat, koji bi potpuno izmenio izgled prostora. Ko će to da plati i organizuje ne znam, ali je to vlasništo svih nas građana. Suštinski, tu nikada nisu rešeni odnosi oko vlasništva i obaveza, ističe Bobić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari