S verom u sebe i sportsku sreću, bez megalomanskih poteza i najava, sa gomilom kadrovskih i drugih, u hodu i tišini rešavanim problemima, Partizan je stigao tamo gde mu se retko ko nadao na početku trke za Ligu šampiona. Kako su odmicale kvalifikacije, tako je naš prvak „rastao“, da bi na kraju prerastao skromnu sredinu iz koje dolazi, s „bele tačke“, kao pre sedam godina u Njukaslu, preskočio favorizovani Anderleht i ušao u fudbalsko sazvežđe.


STANOJEVIĆ: Nije slučajno

– Nazovite ovaj plasman u Ligu šampiona kako hoćete i nećete pogrešiti, jer on je u isto vreme uspeh, podvig, čudo, istorija. Sve samo ne slučajnost, sticaj okolnosti, puka sreća ili dar s neba. Imali smo naklonost Fortune u pojedinim situacijama tokom ovih kvalifikacija, pogledao nas je i bog u nekim situacijama u Briselu, ali sve smo to zaslužili. Iz „milion“ razloga. Prvo, zato što sve radimo studiozno, bez zadrške i sa maksimalnom posvećenošću. Ekipa i stručni štab, zajedno. Nijedan trening nije protraćen, svaki meč pripremljen je do najsitnijeg detalja. Tim nije sklepan već pažljivo pravljen od iskusnih igrača na jednoj i mladih, poletnih fudbalera na drugoj strani. I svako od njih ima pobednički mentalitet, čvrst karakter, veliko srce i petlju. Da je drugačije ne bi se vratili u život posle izgubljenog vođstva od 2:0 protiv Anderlehta i izdržali pritisak penal ruleta. Kažu da sam ja najviše verovao u ispunjenje ovog sna. Moguće, jer sam im se verovatno popeo na glavu rečenicom „imamo priliku da budemo različiti, da nas upamte, moramo da uđemo u Ligu šampiona, kako znamo i umemo“. Od njih sam tražio da ostanu mirni na terenu i izjavama, ali im u svlačionici nisam dao da se opuste, posumnjaju, uplaše se bilo čega i bilo koga. Ali, moja priča ne bi imala smisla da ne radim s momcima koji isto osećaju, misle i rade. Međusobno se poštuju i jako vole Partizan i to što rade – pričao nam je juče Aleksandar Stanojević, koji je u istoriju kluba prvo ušao kao najmlađi trener crno-belih, a sada i kao tek drugi stručnjak (posle Lotara Mateusa) koji je „parni valjak“ uveo u evropski fudbalski krem.

Tridesetšestogodišnji strateg ne ponosi se samo ostvarenim rezultatima nego i igrom crno-belih.

– Sve vreme hoćemo da igramo fudbal, napadamo, postižemo golove. Neću Partizan koji zabija glavu u pesak, beži u „krila“ golmanu, čuva prednost, kalkuliše. Nekada to radimo s manje ili više opreza, bilo je poluvremena ili delova utakmica kada nam to nije uspevalo, ali nikada nismo išli linijom manjeg otpora. Ili kukali na povrede – mada sam se sinoć posle izlaska Saše Ilića jedini put, na sekund, zabrinuo za igru i rezultat – žalili se na mali budžet, kasnimo dovođenje pojačanja, njihovu fizičku spremnost. Zato smo tu gde jesmo, zbog toga su nas navijači aplauzom ispratili u Belgiju, zato ćemo braniti čast srpskog i balkanskog fudbala u Ligi šampiona – nabraja trener crno-belih i, u svom stilu, ponavlja da ne želi da Partizan bude statista u sledećih šest utakmica.

– Voleo bih da izvučemo jednog atraktivnog i super jakog rivala kao što su Mančester junajted, Barselona ili Real Madrid, na primer. Dva bi već bilo previše. Kako god i s kim god, cilj nam je da u svakom narednom meču budemo u igri svih 90 minuta. Ako se izborimo, tj. ako nam dozvole. Ipak, je ovo najviši nivo takmičenja, najbolji mogući fudbal – objektivan je Stanojević, koji se „nadao ovakvom razvoju trenerske karijere“, ali „nije pretpostavljao da će mu uspesi doći tako brzo.

KLEO: Uspeh karijere

Prolaz među 32 najbolje ekipe Starog kontinenta kolektivno je delo, ali Pjunik, Helsinki i Anderleht najduže će pamtiti majstorije Kordove Kleversona Klea. Posle pet golova u prva dva kola, ovaj na svakom delu terena i u obe faze neviđeno korisni brazilski centarfor došao je glave i briselskom timu. S jednim pogotkom u Beogradu, dva „hica u metu“ u regularnom delu revanša i hladnokrvo izvedenim jedanaestercem na kraju, bivši Zvezdin špic postao je top tema celih kvalifikacija.

– Nisam oka sklopio. Pokušavam da vratim film, ali jedva se sećam utakmice. Ma, ona sada nije ni bitna, važno je da smo ušli u Ligu šampiona i istoriju Partizana. Ovo je najveći uspeh u mojoj karijeri – priznaje ovaj beskrajno radni i skromni momak iz Latinske Amerike, jedan od retkih koji je poslednja dva meseca naglas, kao papagaj, ponavljao „idemo u Ligu šampiona“.

– Nijednog trenutka nisam sumnjao u našu pobedu u Briselu. Ni kada smo od 2:0 došli na 2:2, ni kada nas je Anderleht pritiskao posle izjednačenja. Čak ni kada je počela penal lutrija ili je došao red na mene da stavim loptu na belu tačku. Ni ja ni moji saigrači nismo luzeri, uvek razmišljamo pozitivno, a takav pristup mora da se isplati – tvrdi Partizanov špic bez mane i straha.

ĐURIĆ: Ne damo Brazilca

Mada bi imali kome da ga prodaju i lepo zarade u finišu prelaznog roka u Evropi, čelnici „parnog valjka“ neće da čuju za Kleov odlazak. Makar do zime, kada bi Brazilac trebalo da vredi najmanje duplo više od sadašnjih četiri, pet miliona evra.

– Ne damo Klea ni za deset miliona evra u gotovom. Još nam je potreban, a i Partizan njemu. Kada dođe vreme za prodaju Brazilca tvrdim vam da će to biti najveći transfer iz srpske lige u poslednjih desetak godina. Kao što je ovo najbolji rezultat našeg klupskog fudbala još od prošle Partizanove Lige šampiona. Ponosni smo na našu ekipu, našeg Brazilca, stručni štab. Drago mi je što smo obradovali ovu napaćenu zemlju i omogućili narodu, željnog dobrih utakmica, da u svom Beogradu gleda evropske velikane – ima razloga za sreću Dragan Đurić, predsednik crno-belih, kojima bi plasman u LŠ mogao obezbediti finansijsku stabilnost na duže staze.

– Potrudićemo se da ne napravimo grešku iz 2003. godine, kada je zarađen novac otišao samo na tekuće potrebe, bez ulaganja u dugoročne projekte. I do sada smo domaćinski poslovali, a ovaj, pre svega sportski, podvig vidimo kao šansu za realizaciju još nekih bitnih ciljeva – tvrdi prvi čovek Partizana i ne isključuje prodaju Radosava Petrovića, mada su „veće šanse da ostane“, kao i dovođenje „jednog štopera“.

KRSTAJIĆ: Ambijent presudio

Jedni u prvi plan ističu Kleo učinak, drugi ambicioznost trenera Stanojevića, treći asistencije Saše Ilića, neki autoritativno komandovanje odbranom Mladena Krstajića i tajko redom, a iskusni štoper odnose u ekipi.

– Za mene je atmosfera ključ svega. U ekipi vladaju zdravi odnosi, iskreno drugarstvo. Nema podele na starije i mlađe, zaslužne i početnike, skuplje i jeftinije. Možda će se naći neko ko će reći „vidi ga pametuje kada su ušli u Ligu šampiona“, ali znam šta govorim kada kažem da nas je dovde doveo fantastičan ambijent. Nismo svojeglavi ni narcisoidni, znamo za „rupe“ u svojoj igri, ali ih sve brišemo međusobnim razumevanjem, poštovanjem i timskim duhom. Redom, radom i disciplinom, takođe. Vodi nas čovek koji tačno zna da napravi meru između „kuluka“ i opuštanja, a pri tom ima jednako kvalitetne ljude i profesionalce za saradnike – potencira kapiten i dodaje da „nikada sebi ne bi oprostio“ da je njegov neiskorišćen penal odredio ishod meča.

Bogate premije

Neće samo klub profitirati na ulasku u LŠ, koja svakom učesniku garantuje 7,1 miliona evra i mogućnost da, pobedama (svaka vredi 800.000 evra) i remijima (400.000) u grupi, odnosno prodajom TV prava, ulaznica i sponzorskim ugovorima zaradi još toliko, ako ne i više novca. Onima koji su napravili jedan od najvećih uspeha u istoriji crno-belih, fudbalerima i stručnom štabu, uprava je namenila pojedinačne premije od 40.000 evra.

Mogući rivali

Naš prvak svrstan je u četvrti, najslabiji šešir na današnjem žrebu grupne faze LŠ u Monaku (počinje u 18 časova), pa će rivale (po jednog) dobiti iz preostala tri.

Prvi šešir: Mančester junajted, Čelsi, Arsenal, Barselona, Lion, Bajern, Inter, Milan

Drugi šešir: Verder, Real Madrid, Roma, Šahtjor, Benfika, Valensija, Marsej, Zenit/Okser (sinoć igrali revanš)

Treći šešir: Panatinaikos, Totenhem/Jang bojs, Glazgov Rendžers, Ajaks/Dinamo Kijev, Šalke, Bazel, Braga, Kopenhagen/Rozenborg

Put do zvezda

Partizan – Pjunik 3:1 (Tomić 29, Moreira 45, Kleo 59)

Pjunik – Partizan 0:1 (Kleo 45 + 4)

Partizan – Helsinki 3:0 (Iliev 8, S. Ilić 42, Kleo 90 + 2)

Helsinki – Partizan 1:2 (Kamara 39 – Kleo 9, 90 + 2)

Partizan – Anderleht 2:2 (Kleo 57, Ležjak 64. ag – Žile 54, Juhaš 66)

Anderleht – Partizan 2:2 (Lukaku 64, Žile 71 – Kleo 15, 53)

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari