Penzionisani general MUP Srbije Vlastimir Đorđević izjavio je prekjuče pred Haškim tribunalom da se 1. januara 2003. vratio iz inostranstva u Crnu Goru i da je u posljednjih godinu dana živio u Budvi, gdje je, u naselju Velji vinogradi, i uhapšen sredinom juna. Đorđević je tako potvrdio nezvaničnu verziju da je najpoznatije crnogorsko ljetovalište odavno utočište poznatih haških i ostalih bjegunaca.

Penzionisani general MUP Srbije Vlastimir Đorđević izjavio je prekjuče pred Haškim tribunalom da se 1. januara 2003. vratio iz inostranstva u Crnu Goru i da je u posljednjih godinu dana živio u Budvi, gdje je, u naselju Velji vinogradi, i uhapšen sredinom juna. Đorđević je tako potvrdio nezvaničnu verziju da je najpoznatije crnogorsko ljetovalište odavno utočište poznatih haških i ostalih bjegunaca. Sam Đorđević je i prije misterioznog nestanka 2001. godine često viđan u Budvi. Družio se s poznatim prezimenjakom, kontroverznim biznismenom iz Srbije Nenadom Đorđevićem, nekadašnjim policajcem i vlasnikom hotela Admiral u Budvi. Vlastimir Đorđević bio je predsjednik odbojkaškog kluba Milicionar iz Beograda, pa je i u tom svojstvu često boravio u Budvi.

Del Ponte: To je nedopustivo

Karla del Ponte je prilikom nedavnog boravka u Podgorici pitala vrh crnogorske policije kako je bilo moguće da se toliko dugo neprimijećen krije u Budvi ratni zločinac Vlastimir Đorđević. – To je nedopustivo – rekla je haška tužiteljica. Da li će jednog dana Del Ponte takvo pitanje postaviti i u vezi s Radovanom Karadžićem? Ona već godinama tvrdi da se Karadžić povremeno skriva u svom zavičaju – Crnoj Gori.

Dvije godine ranije u Budvi je uhapšen Momčilo Mandić, biznismen iz Republike Srpske, optužen za finansijske malverzacije i osumnjičen da je bio jedan od sponzora skrivanja najpoznatijeg haškog bjegunca Radovana Karadžića.

Demanti crnogorskih vlasti

Sarajevski istražitelji procjenjuju da se u Crnoj Gori skriva i nekadašnji haški bjegunac Radovan Stanković koji je početkom juna pobjegao iz fočanskog zatvora, gdje je izdržavao dvadesetogodišnju kaznu. Crnogorske vlasti odlučno demantuju informacije da se u Crnoj Gori skrivaju ratni zločinci i kriminalci nekog drugog profila koji se nalaze na međunarodnim potjernicama. To su tvrdile i povodom vijesti da se u nju sklonio Vlastimir Đorđević, poznatiji po nadimku Rođa.

Na budvanskoj rivijeri spas od policijskih potjera privremeno su nalazili i mnogi drugi. Tokom rata na prostoru bivše Jugoslavije, tačnije u ljeto 1992. godine, u ekskluzivnoj vili 99 na Svetom Stefanu odmarao se Goran Hadžić, bivši predsjednik Republike Srpske Krajine. Na tamošnjim plažama mogao se sresti i Božidar Vučurević, ratni predsjednik SAO Hercegovina i opštine Trebinje.
U Reževićima, nedaleko od Svetog Stefana, odmarao se u ljeto 1997. i Ratko Mladić, a mnogi su tvrdili da su ga viđali i na budvanskoj plaži. Podgorička agencija Montena-fax objavila je vijest da se Mladić, u pratnji telohranitelja, odmara u kući Pavlovića. Tadašnji crnogorski premijer Milo Đukanović dobio je poruku od američke administracije da odmah uhapsi Mladića. Uslijedili su pregovori crnogorskih policajaca s generalom. S njim je lično razgovarao Goran Žugić, rodom iz Tuzle, koji je koju godinu ranije prešao iz bosanske u crnogorsku policiju. Žugić je zamolio Mladića da napusti Crnu Goru. Mladić je protestovao, ali na kraju je morao ekspresno da skrati svoj odmor. Po njegovom odlasku Filip Vujanović je izjavio da su „sve pretrage pokazale da se Ratko Mladić ne nalazi na teritoriji Crne Gore“.
Neslavnu tradiciju skrivanja po Crnogorskom primorju onih koji su se našli s druge strane zakona nastavljaju ratni profiteri. Prema tvrdnjama srpskih medija, poslije raspisivanja potjernice zbog šverca cigareta, u svojoj vili na Svetom Stefanu viđan je Stanko Cane Subotić. Zamjenik javnog tužioca Srbije nedavno je izjavio da je Subotića teško uhapsiti jer, pored ogromnog bogatstva, ima privatni avion i par brzih podmornica.
– Želim da kažem da za moj boravak u Crnoj Gori niko od vlasti i državnih organa nije znao – rekao je Vlastimir Đorđević na saslušanju pred haškim sudijama.
Crnogorski nedjeljnik Monitor nedavno je objavio, pozivajući se na beogradske medije, da je crnogorska policija svojevremeno uhapsila najpoznatijeg haškog optuženika, ali ga je pustila. Spektakularna akcija, u kojoj je učestvovala i specijalna jedinica crnogorskog MUP, izvedena je 11. maja 1996. godine na području Durmitora i Žabljaka. Karadžić je bio u klopci, ali ga je zajedno s pratnjom crnogorska policija pustila da nastavi put prema Rudom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari