Ko su Albanke udate u Srbiji i kako zaista izgledaju njihovi životi

Ostavite komentar


  1. Kome li je do ove zajebancije? Kakvi bre brakovi, kakva ljubav? Neko pokusava da, preko ova dva-tri slucaja, pokrije svu onu nesrecu koja se izmedju Albanaca i Srba desava vise od 500 godina ili, bolje recno od dolaska Turaka i arnauta na prostore Balkana. Sta treba ovo da znaci? Da se ozenim Albankom ili da se Srpkinje udaju za Albance, kako bi se „popravili“ ,medjudrzavni odnosi“. Ostavite se ove jadne i bedne patetike. Nema brakova, Srba i Albanki, osim iz nuzde. Ovo sto se ovde pokusava, mnogo me podseca na onu ljubav koju su nekada propagirali izmisljajuci pricu o „Bori i Ramizu“.

    1. E moj mitropolite, jesi li pomislio ikada da mozda nesto promenis u nacinu na koji vidis sebe i druge? Poraz za porazom, a vi jos odlucniji. Koje ludilo jbt.

    2. Ti si ,citajuci tvoje komentare,toliko zao ,zatucan I pokvaren tako da mozda I jesi pravi Miropolit.
      Napisao bih da bi bi bilo lepo da odjebes sa ovih stranica, al’ ne smem zbog moderatora.

      1. Zasto ne smes? Moderator ne moze da ti nadomesti osnovno roditeljsko vaspitanje, koje je, najveroivatnije, proslo pored tebe. Takvima kao ti, sve je dozvoljeno. Uostalom, verovatno ti veliko obrazovanje ne dozvoljava da se „spustis“ ispod tog nivoa. Uopste nisam zao vec iznosim stvarnost, onakva kakva je. Siva i Surova. Mozda nikada niste krocili na Kosovo i Metohiju ali znas da su moji komentari „zatucani“. Zelim ti srecu i da se orodis sa Albancima. Ako imas cerku, sestru iloi bilo kakvu drugu udavacu, izvoli. Ko ti brani?

          1. ne, nisam sezonski, to mi je hobi, pretpostavljas da ga upraznjavam onda stalno, na bitangama. Sto pitaš?

    3. Pojima nemas, sedi jedinica. Nema ni jednog pametnog chovela koji je ikada predstavio jedan dokaz da su Albanci doshljaci, a za srbe ima milion dokaza da nisu poreklom sa balkana, takp da ste vi doshljaci na balkanu. Albanci su potomci Ilira. Sedi, jedan.

      1. Za Srbe ima milion dokaza da su pozvani od strane Rimljana da se nasele od provincije Pannonia Savia do Epira na jugu i Dardanije na jugoistoku, postanu rimski građani i zauzvrat snagom svog oružja obezbede sigurnost i stabilnost od germanskih plemena negde oko 3. veka posle Hrista. Pozvani su, naselili su se i ostali tu da žive kao cenjeni i dragi gosti, i prijateljski narod. Vremenom su se tri plemena definisala i istakla po poreklu i zaslugama (Karantanci, kasnije Slovenci, na severu Balkana, Horvati ili Kravati na zapadu i Sorbi ili Serbi od današnje Bosne sve do Bugarske i Epira na jugu).

        Ta tri slovenska plemena su živeli u miru i bez zavade sve do formiranja Jugoslavije, kada su njihove težnje za nezavisnošću dovele do međusobnih konflikata rasplamsanih od germanskih i anglosaksonskih imperijalnih sila, i na kraju raspada tog, ispostavilo se, prilično loše zamišljenog projekta kome ni gvozdena čizma komunizma nije pomogla da preživi.

        Sa druge strane istorija i samo Osmansko Carstvo je ostavilo kamaru dokumenata o kavkaskom plemenu Albana, posebno „šćipetara“ – „brđana“ sa teritorije današnjih Azerbejdžana i Dagestana. Imaš sto mapa, na svim starim jezicima. Kao podaničkom i samim tim „korisnom“ za Carstvo na poklon im je data „mirnija“ zemlja tadašnjeg Kosovskog Vilajeta da se nasele jer je njihova prapostojbina bila u okruženju neprijateljski nastrojenih hrišćanskih Jermena. Oni su često izvlačili tamo deblji kraj dok se nisu priklonili nekom jačem carstvu, jer ipak nisu bili jaki kao Azeri ili dagestanska plemena. Ali znaju da prežive, ako ne znaju da se bore.

        Praksu priklanjanja carstvu koje je „najjače“ praktikuju i dan danas.

        Tako da ne drvi puno, ima papirologije i dokumenata da se načitaš, ali to nisu naređenja od šefa, a? Bitno da ste ščepali onog jadnog srpskog velmožu Đurađa Kastratovića i pokrstili ga u Albanca. Istorija kaže da su svi Albani Turke služili a ne protiv njih se borili do poslednjeg daha. Znači da je Đole diskvalifokvan.

        Ali dobro. Melji samo dalje, biće brašna dok ti sipaju sponzori vode na vodenicu. Kad istekne, videćemo se. Iz naše perspektive ništa još nije rešeno dok ne zadržite „svoje“ (NATO okupirane) teritorije bar hiljadu godina. Živi bili, ćeraćemo se još.

        1. „Pozvani su, naselili su se i ostali tu da žive kao cenjeni i dragi gosti, i prijateljski narod.“ Kako bajkovito shvatanje istorije, samo ti Pepeljuga fali u priči.

      2. Albanci se nigde ne pominju gospodine „Dren“. Da su tako stari narod imali bi svoju drzavu i ne bi cekali 1912 godinu da im Britanci osnuju drzavu?! Nigde ne postoje pisane niti arheoloske potvrde vaseg postojanja na ovim prostorima. Nigde bilo kakvih kulturnih spomenika, nigde grobnih mesta. Sva geografska imena na Kosovu i Metohiji su cisto srpska. pa danas zurite da to sve promenite asrpska groblja zaorete. Vise su tragova na ovoj Planeti ostavile ptice, praveci od svoga izmeta cuvenu „cilsku salitru“, u Cileu, nego Albanci kao „najstariji“ narod. To sto stalno trabunjate da ste Tracani, Iliri, Saraceni, da vas je Odisej opevao u Ilijadi i Odiseji predstavlja tipicno ponasanje varvara i kradljivaca tudje proslosti, dokaz neverovatne gluposti i ogranicenosti.

      3. Ne lupetaj gluposti, Albanske predominantne haplo grupe (ako znas sta je to uopste) su: E-poreklom severno afrička
        J2-Azija/Levant
        R1b-zapadna evropa

        Kod Srba/Hrvata/Bosanaca je dominantna haplo grupa I2 (ilirska) pa zatim R1a (Slovenska). Tako da ne lupetaj gluposti, narodi bivse Jugoslavije (osim Albanaca) su potomci Ilira i Slovena.
        Genetika je egzaktna nauka pa tu vaseg levo/liberalnog preseravanja nema. To su cinjenice. No, za dobre svinje nema loših pomija, pametnice moja.

        1. Posto sam ja E1b1b, malo sam citao i ispada da je na balkanskom poluostrvu nastala oko 5 hiljada godina pre n.e. Barem ova, koja je sada dominantna podgrupa. Istina je da je sa roga afrike, ali se seoba sa iz afrike odvijala 26 hiljada godina unazad na sever, a to je mnogo godina, da bi bilo ko bilo gde bio dosljak.
          Nego, pustite to, nisu to argumenti za svadju. Obicni ljudi su svuda isti, a jajare politicari i verske vodje ih zavadjaju po istoj matrici vekovima.
          Odbijam da mrzim albance.
          A zlocinci i kod nas i kod njih, najvise stete nanose svom narodu.

      4. Moj rodjak se oženio albankom. Otvorila mu kuću a postala je gospodja.

      5. @DrenGa

        Samo ako ti imas pojma, vidi se da si „skolovani istoricar“. Ne postoji ni jedan dokaz da su danasnji Albanci poreklom Iliri, Dardanci ili da po bilo cemu imaju vise veze sa starosedeocima od ostalih na Balkanu, samo suplje price, lazi… Dzaba ponavljate te lazi jer nece nikada postati istina.

  2. Moram reci da me clanak odusevio. Drago mi je da se neko bavi pitanjima koji se proizvode iz ovih prica. Voleo bi da verujem da su te price o tim brakovima uvek srecne ali bolje da se ispita. Grehota bi bilo da se napacenim ljudima manipulise i trguje u jos vece nevolje. Interesantan je podatak da su Albanke mahom katolkinje posto sam cuo teoriju – ciju verodostojnost ne mogu da potvrdim – da su Albanske „snajke“ najecesce is porodica koje su bili Srbi dok Enver Hozda nije dosao na vlast. Bilo kako bilo, dobra je tema i nadam se da nesto pozitivno iz toga dodje. Svako dobro.

  3. Читам ове коментаре и не могу да се начудим…Колико мржње,колико неког хвалисања.Чињеница је да нисмо научили да живимо са националним мањинама.Зато сада на Косову и Метохији Срба има у траговима

  4. „Mi lažemo da bismo obmanuli sebe, da utešimo drugoga; lažemo iz samilosti, lažemo iz stida, da ohrabrimo, da sakrijemo svoju bedu, lažemo zbog poštenja. Lažemo zbog slobode. Laž je vid srpskog patriotizma i potvrda naše urođene inteligencije. Lažemo stvaralački, maštovito, inventivno.“

    -„Laž je srpski državni interes.“
    Dobrica Čosič
    ,a svi vi „poznati istoričari“ pročitajte za LONDONSKU KONFERENCIJU i BERLINSKI KONGRES.
    I još ako neko može da mi objesni, zašto još danas imate stotina sele sve do Beograda sa Albanske ime? KASTRATI naprimer.

  5. Mi lažemo da bismo obmanuli sebe, da utešimo drugoga; lažemo iz samilosti, lažemo iz stida, da ohrabrimo, da sakrijemo svoju bedu, lažemo zbog poštenja. Lažemo zbog slobode. Laž je vid srpskog patriotizma i potvrda naše urođene inteligencije. Lažemo stvaralački, maštovito, inventivno.“

    -„Laž je srpski državni interes.“
    Dobrica Čosič
    ,a svi vi „poznati istoričari“ pročitajte za LONDONSKU KONFERENCIJU i BERLINSKI KONGRES.
    I još ako neko može da mi objesni, zašto još danas imate stotina sele sve do Beograda sa Albanske ime? KASTRATI naprimer.

  6. U mom kraju ima nekoliko udatih Albanki.Uglavnom su to Srpkinje iz Albanije,cije porodice su pod Enver Hodjom promenile veru.Ko nezna-tamo je bio zabranjen srpski jezik i narod.Uglavnom su te porodice oko Skadra i okoline.Zato tamo vise nema Srba,nazalost.I o tome niko nista ne pise,jer to su samo bivsi Srbi.I Srpkinje.

  7. Moja komsinica Albanka udata je za komsiju preko 30 godina. Imaju tri sina. Porodica je se odrekla i nikada nisu videli njenu decu. Nikada nije bilo predrasuda prema njoj. Brak je dobar i cvrst, ona radi u bolnici od kako se udala.

  8. Kamo sreće da tih brakova ima više. To bi bio put da se prevaziđu mržnja i predrasude. Najpre treba graditi dobre odnose sa komšijama, a onda razmišljati o nekim daljim partnerskim zemljama. Svi koji brinu o čistoti krvi srpskog ili albanskog naroda žive u teškom neznanju i zabludi. Nema „čistokrvnih“ naroda nigde. Konkretno, Srbi su mešavina slovenizovanih evropskih starosedelaca, Slovena i balkanskih starosedelaca. Tako da to mešanje nije ništa novo.

  9. tekst je odličan. bravo za antropološkinju. sa druge strane vidim da je nekim muškarcima teško da shvate pročitano gradivo, i sve okreću na srbovanje. ako im nije jasno o čemu je tekst/istraživanje, neka daju ženi/majci/sestri/kćerki da ga pročita, pa neka im objasne. ili neka ponove osnovnu školu.

  10. Komentari sve govore. Nacionalizam kao poslednje utočište za sve hulje ovog sveta. Loši ljudi u većini čine loš narod, manjini nema spasa osim bekstva.

  11. Zao mi je sto ste pogresno obavesteni one nisu Albanke one su Srpkinje iz Albanije koje su morale da nose albanska imenya i nisu smeli da se izjasnjavaju kao Srbi

  12. Ja podrzavam ovakve brakove , samo treba ih sto vise humanizovati i te susrete uciniti sto laksim i organzovanijim , da se manipulacije svedu na minimum i ako je moguce istitucionalizovati ih !

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 19. i 20. oktobar 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Danica Vučenić, novinarka

Danas volim jer je nepoverljiv prema političarima i preispituje i sumnja u svaku informaciju.