Ko su do sada bile kume Prajda? 1Foto: FoNet/ Aleksandar Levajković

Tokom godina, nekoliko ličnosti iz sveta muzike, glume i javnog života ponelo je ulogu kume Parade ponosa u Beogradu

Kuma ovogodišnjeg Prajda je pevačica i učesnica Pesme za Evroviziju, Zejna Murkić.

Zejna je ovu ulogu zaslužila jer se godinama bori za prava žena i Roma, a često je govorila o diskriminaciji sa kojom se i danas suočava jer je Romkinja.

Kuma prošlogodišnjeg Prajda bila je hrvatska pevačica iz benda Lollobrigida Ida Prester, koja već godinama živi na relaciji Beograd-Zagreb.

Ivana Rašić, poznata kao Sajsi MC, izabrana je za kumu Parade ponosa 2022. godine, i time je tada zvanično počela Nedelja ponosa.

Pevačica Nataša Bekvalac kuma Parade ponosa je bila 2021. godine i tako se svrstala u grupu javnih ličnosti koje su podržale LGBT+ zajednicu.

„Onima koji nemaju toleranciju za drugačije želim da pokušaju da pronađu uzrok mržnje koja ih truje i da se od toga izleče. A ako baš ne mogu onda neka mrze u svoja četiri zida. Prošlo je vreme kada ih se bilo ko plašio“, izjavila je tim povodom Bekvalčeva.

Zbog pandemije korona virusa 2020. godine Parada ponosa je održana u nešto drugačijem obliku pa ove godine kuma Prajda nije izabrana.

Pevačica Sara Jovanović, Sara Jo, prihvatila je poziv da bude kuma prajda 2019. godine.

„Presrećna sam i ponosna što mi je pripala čast da ponesem titulu kume Prajda. Ovu priliku bih volela da iskoristim da vas pozovem da u nedelju, 15. septembra, zajedno prošetamo Beogradom kako bismo pružili podršku svima koji se plaše da budu ono što jesu“, rekla je tada Sara Jo.

Nedelja ponosa 2018. počela je 10. septembra, kada je za kumu Prajda izabrana novinarka Suzana Trninić.

“Nisam sigurna da ovo društvo istinski razume Prajd, iako se uspešno poslednjih godina pretvara da razume. Nije dovoljno da vam Prajd bude ok samo zato što je Vučić rekao da može da se šeta. To jeste napredak, ali da je dovoljno – nije“, izjavila je Trninić nakon što je izabrana za kumu.

Zvanična kuma prajda 2017. godine bila je poznata pevačica Jelena Karleuša, mnogi su joj tada zamerili da je promociju LGBT prava iskoristila zapravo za sopstvenu promociju.

Karleuša je još davnih devedesetih godina objavila spot za pesmu „Slatka mala“, jedan od svojih najvećih hitova u karijeri, u kojem igra uz nekoliko muškaraca koji su obučeni kao žene.

Kada je postala kuma prajda izjavila je da je poznato da podržava sve ljude na planeti, pa i LGBT+ osobe koje žive zajedno sa njom na Balkanu i u Srbiji.

Glumica Mirjana Karanović se u ulozi kume Prajda našla 2016. godine.

„Veoma mi je simpatično što ću biti kuma Parade ponosa jer očekujem da to bude vesela žurka kao svuda u svetu“, izjavila povodom izbora za kumu naša poznata glumica.

Dramska spisateljica Biljana Srbljanović 2015. je izabrana za prvu kumu Prajda.

Kako su tada pisali mediji, kroz svoje javne nastupe Biljana Srbljanović nedvosmisleno podržava LGBT zajednicu, a njen celokupni dramaturški opus bavi se preispitivanjem različitih vrsta netrpeljivosti i represije, čime i u tom delu svog delovanja, Srbljanović utiče na povećanje tolerancije u srpskom društvu.

Na zvaničnom sajtu Beograd prajda navode da se za Kume Prajda tradicionalno biraju žene, istaknute ličnosti iz javnog života, koje su svojim radom, borbom, solidarnošću i javnim zagovaranjem dale doprinos poboljšanju položaja LGBT+ osoba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari