Ko su nagrađeni najvišim priznanjima za Dan Užica i kakve poruke su Užičanima preneli Vučićevi emisari (FOTO) 1Nagrađeni Užičani/Foto: Nenad Kovačević

Na svečanoj sednici, povodm Dana Užica 9. oktobra, koja je održana u Narodnom pozorištu, dodeljena su najviša gradska priznanja pojedincima i organizacijama, na predlog gradske komisije.

Povelja Grada, najviše priznanje, dodeljena je dr Miri Gavrić, načelnici Odeljenja neurologije u užičkoj bolnici za doprinos u lečenju i poboljšanju kvaliteta života osoba sa neurološkim oboljenjima.

Isto prizanje je dodeljeno Vatrogasno-spasilačkoj jedinici Užice za uspešne intervencije i spasavanje 80 ljudi i mnoštva objekata tokom požara, poplava i drugih vanrednih događaja.

Povelja je je uručena i profesoru dr Vladimiru Popoviću sa Mašinskog fakulteta u Beogradu, koji je poreklom Užičanin i bivši državni sekretar u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnloškog razvoja, za koga je rečeno da je „značajno doprineo razvoju visokog obrazovanja u Užicu“.

Povelja je uručena i kompaniji Coper-com.

Plakete Grada su dobili Užička gimnazija, kao i Užičani – Srećko Stopić, doktor tehničkih nauka, koji radi na Institutu za procesnu metalurgiju i recikliranje materijala Tehničkog univerziteta u Ahenu, i Slađana Momčilović, medicinska sestra koja radi u Norveškoj i pomaže Crveni krst, užičku bolnicu i najsiromašnije Užičane.

Dr Ljubica Diković, predsednica Akademije strukovnih studija zapadne Srbije, Draga Petković, predsednica Udruženja multiple skleroze Zlatiborskog okruga, i Pevačko društvo „Lunovačka moba“ dobili su, takođe, Plakete Grada.

Dodeljeno je i osam Nagrada Grada.

Među njima je Jelena Marić, koja se uspešno bavi glumom i besedništvom, a nagrađivana je i za aktivizam u zaštiti i podršci osoba sa invaliditetom.

Nagrađen je i Lazar Kostić, evropski šampion u bilijaru za juniore do 17 godina, koji će biti jedan od četvorice Evropljana na Svetskom prvenstvu u novembru u Portoriku.

Isto priznanje je pripalo Marijani Selaković, doktorantkinji na Pedagoškom fakultetu u Užicu, studentkinji prorektorki Univerziteta u Kragujevcu, članici Saveta za mlade Užica i predstavnici studenata Srbije u Nacionalnom savetu za visoko obrazovanje, koja predvodi humanitarnu akciju u Užicu „Budi i ti nečiji Deda Mraz“.

Anđela Prodanović, učenica generacije Užičke gimnazije u školskoj 2021/22. godini, koja je osvajala priznanja na domaćim i  međunarodnim takmičenjima i trenutno je studentkinja Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu, takođe je nagrađena.

 

Ista priznanja su uručena poljoprivredniku iz Lunovog Sela Radoljubu Dragačevcu,  KUD-u „Naš zavičaj“ Sevojno, Udruženju proaktivna kulturno- otvorena scena (PRKOS) i Trubačkom orkestru Jovice Jovanovića.

Goste su pozdravili predsednik Skupštine grada Branislav Mitrović i gradonačelnica dr Jelena Raković Radivojević koja je poručila da Užice ima mogućnosti da postane grad u koji će se mladi rado vraćati, nakon školovanja  u većim centrima.

 

Ko su nagrađeni najvišim priznanjima za Dan Užica i kakve poruke su Užičanima preneli Vučićevi emisari (FOTO) 13
Svečanost/Foto: Nenad Kovačević

 

„Nema oporavdanja da čekamo i kalkulišemo ostavljajući rešenja za bolja vremena, koja često znaju i da okasne. Uvek je moguće da se promenimo“ poručila je, između stalog, gradonačelnica, i među uspesima lokalane vlasti posebno istakla proširenja kapciteta vrtića, započetu gradnju obdanišita i rekonstrukcije pet škola.

U programu su učestvovali učenici Užičke gimnazije Maja Marjović i Dušan Milanović, kao i hor  G.L.A.S, čiji osnivač je nagrađeno udruženja PRKOS.

Veljović:  Vučić je svetski državnik

U ime predsednika Srbije, Dan grada je čestitao njegov izaslanik Milorad Veljović, koji je poručio da je „zahvaljujući mudroj politici našeg  predsednika, Srbija danas ekonomski stabilna, faktor stabilnosti ne samo na ovim postorima, nego i šire“ i da je „na mapi sveta nešto drugo, nego što je bila pre deset i više godina“.

Ko su nagrađeni najvišim priznanjima za Dan Užica i kakve poruke su Užičanima preneli Vučićevi emisari (FOTO) 14
Milorad Veljović/Foto Nenad Kovačević

„Videli ste u Pragu koliko je predsednik imao sastanaka, kolika je njegova borba za ovu državu i za ovaj narod. Svi moramo da mu pružimo podršku. On nije samo veliki predsednik, on je danas veliki svetski državnik. Zahvaljujući njemu, u ovim izuzetno teškim prilikama, Srbija će, na čelu s njim, sigurno naći mogućnosti za svoj prosperitet i budućnosti“, poručio je Vučićev emisar.

Selaković: Biće obilaznice, tunela i autoputa

Nikola Selaković, ministar spoljnih poslova, inače stalni gost zvaničnih slavlja u gradu poslednjih desetak godina, koji rado podseća na svoje užičko poreklo, u svom dugom govoru je poručio da se „iako su mnogi sumnjali, bliži gradnja obilaznice oko Užica, nakon toga i tunela ispod Kadinjače i završetak magistralnog puta do Bajine Bašte“.

Za svakodnevne i ogromne gužve ka Užicu na magistrali od Pakovraća, kod Čačka, nakon izlaska sa autoputa od Beograda, utvrdio da je to „velika sreća za Užice“.

Ko su nagrađeni najvišim priznanjima za Dan Užica i kakve poruke su Užičanima preneli Vučićevi emisari (FOTO) 15
Nikola Selaković/Foto: Nenad Kovačević

„Na tom putu, pre 10, 12, 13, sedam-osam godina, nije bilo gužve, a to znači da je retko ko ovamo dolazio, a češče se odavde odlazilo“, primetio je Selaković u stilu Montipajtonavaca, neprimetivši identične gužve na magistrali do Zlatibora.

Kazao je i da je „uveren u to da će do početka proleća naredne godine, autoput stići na dvadesetak kilometara od Užica“.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari