Ko su predsednici beogradskih opština i kolike su im plate: Jedan od njih ima veću i od Šapića 1Foto: Vojin Radovanović

Beogradske opštine, sudeći po obrazovanju njenih predsednika, najviše vode ekonomisti. U predsedničkoj fotelji sede i pravnici, lekari, jedan akademik, policajac, inženjer poljoprivrede, ali i neko ko je potekao iz Akademije mladih lidera Srpske napredne stranke. Njih 17, među kojima su i tri žene, izabrani su na konstitutivnim sednicama, pre tri meseca. Prosečna plata predsednika opštine u Beogradu je 168.000 dinara, a jedan ima veću i od gradonačelnika Aleksandra Šapića.

Da mnogi od njih ne žive samo od plate, pokazuju i podaci iz imovinskih karata, koje su kao javni funkcioneri morali da dostave Agenciji za sprečavanje korupcije. Tako je recimo Šapić, kome je sada drugi mandat gradonačelnika, prijavio platu od 181.618,90 dinara i nacionalnu penziju koju je stekao kao proslavljeni vaterpolista, a koja trenutno iznosi 237.732 dinara. Stoji i da je vlasnik tri stana, ukupne površine 639,59 kvadrata, plus dve građevinske parcele (43 i 84 kvadrata).

živorad milosavljević foto opština sopot
Živorad Milosavljević Foto: Opština Sopot

Ali, čovek koji je više od 30 godina na čelu prigradske opštine Sopot i jedini predsednik u Srbiji sa dugogodišnjim neprekidnim mandatom, Živorad Milosavljević (1956) ima platu 199.506 dinara, najveću od svih predsednika opština, i gotovo 18.000 dinara veću od gradonačelnika. Pravnik po struci, karijeru je počeo u TP Ropočevo, bio je sudija za prekršaje, sekretar SO Sopot, a prvi put je za predsednika opštine biran 1989. godine, kao član Saveza kumunista. Na predsedničko mesto kasnije je dolazio i kao član SPS, Grupe građana. Bio je odbornik u Skupštini Beograda, poslanik u Skupštini Srbije.

Sa druge strane, najnižu platu prijavio je prvi čovek gradske opštine Vračar. Naime, akademik prof. dr Milan Nedeljković kome je ovo treći mandat prima svega 46.950 dinara kao predsednik opštine, ali zato ima najveća primanja “sa strane”. Naime, Nedeljković prima mesečno i penziju od 157.907,08 dinara, zatim 35.000 dinara kao član UO Instituta za ortopedsko-hiruške bolesti “Banjica”, 636.483 dinara mu se isplaćuje jednokratno (godišnje) iz Kliničkog centra Srbije gde je zaposlen, a kao profesor Medicinskog fakulteta dobija jednokratno 236.634,54 dinara, dok kao član Saveta Stomatološkog fakulteta nema primanja.

Ko su predsednici beogradskih opština i kolike su im plate: Jedan od njih ima veću i od Šapića 2
Foto: Nova.rs

Doktorirao je na Medicinskom fakultetu iz oblasti kardiologije, gde sada radi i kao profesor. U njegovoj bogatoj biografiji stoji, između ostalog, da je član Odbora za kardiovaskularnu patologiju SANU, kao i Evropskog udruženja kardiologa, predsednik je Srpsko lekrskog društva i trenutno radi i na Klinici za kardiologiju u Kliničkom centru Srbije na mestu Načelnika prijema specijalističkih ambulanti i dnevne bolnice.

Ko su predsednici beogradskih opština i kolike su im plate: Jedan od njih ima veću i od Šapića 3
Bratoljub Stanisavljević Foto: surcin.rs

Prigradska opština Barajevo poverena je na rukovodstvo Bratoljubu Stanisavljeviću (1966). On je po obrazovanju diplomirani inženjer poljoprivrede, bio je profesor u srednjoj školi i odbornik. Njegova plata kao predsednika opštine je među najvećima – 180.000 dinara.

Predsednik opštine Obrenovac je čovek koji je već poznat javnosti. U pitanju je Milorad Grčić (1970) dugogodišnji v.d. direktor EPS-a, koji je u januaru 2022. podneo ostavku, nakon niza havarija koje su se desile na elektroenergetskom sistemu i požara na odlagaču na kopu Tamnava Zapadno polje. U pismu koje je uputio tadašnjoj premijerki, Ani Brnabić, Grčić je upozorio da “ako Zorana Mihajlović ostane na čelu Ministarstva rudarstva i energetike duže od tri meseca, ako bude vodila to ministarstvo i jedan jedini dan posle izbora, naš elektroenergetski sistem je osuđen na smrtnu kaznu, na potpunu propast”.

Ko su predsednici beogradskih opština i kolike su im plate: Jedan od njih ima veću i od Šapića 4
Grčić sa Zoranom Mihajlović Foto: FoNet/Kabinet

Grčić je rodom iz Obrenovca, a visoko obrazovanje i zvanje diplomiranog ekonomiste stekao je na Univerzitetu Educons u Sremskoj Kamenici. Bio je privatni preduzetnik, obavljao je dužnost direktora Rudarskog basena “Kolubara”, vodio je kancelariju za društveno odgovorno poslovanje i odnose sa lokalnim zajednicama u EPS-u, a od 2016. do pre dve godine bio je v. d. direktor EPS-a. U politici je od 2004. godine. Danas kao predsednik opštine Obrenovac ima platu od 177.491 dinar.

Ko su predsednici beogradskih opština i kolike su im plate: Jedan od njih ima veću i od Šapića 5
Miloš Vidović Foto: savskivenac.rs

Predsednik opštine Savski venac Miloš Vidović (1978), po obrazovanju je master menadžer evropskog biznisa i marketinga. Radio je u Remediiji komerc, Elektrodistribuciji Beograd, bio je član Veća opštine Savski venac, a ovo mu je drugi mandat kao predsednik opštine ispred SNS. Njegova plata je 177.000 dinara.

Ko su predsednici beogradskih opština i kolike su im plate: Jedan od njih ima veću i od Šapića 6
Foto: YT/RTV GEM/pritscreen

Na mesto predsednika opštine Lazarevac izabran je Tomislav Rikanović iz Velikih Crljena, diplomirani inženjer industrijskog mendžmenta. U julu ove godine odlukom Miloša Vučevića imenovan je takođe i za poverenika odbora SNS u Lazarevcu. Već je dugo godina prisutan u opštini Lazarevac, obavljajući razne funkcije, bio je zamenik predsednika opštine, te predsednik Skuopštine opštine. Predsednik je lovačkog udruženja “Kolubara”. Izjavio je da potiče iz lovačke porodice i da je u lov krenuo od 18. godine. Kao predsednik opštine prima 176.646 dinara.

Ko su predsednici beogradskih opština i kolike su im plate: Jedan od njih ima veću i od Šapića 7
Ivana Medić Foto: palilula.org.rs

Ivana Medić (1982) izabrana je za predsednicu opštine Palilula, nakon što je obavljala dužnost zamenika predsednika. Rodom je iz Kladova, gde je završila osnovnu i srednju školu, a diplomirala na Pravnom fakultetu u Beogradu. Karijeru je kao pripravnica započela u advokatskoj kancelariji, da bi se kasnije bavila preduzetništvom u porodičnoj firmi. Radila je u Beogradskom dramskom pozorištu od 2014. godine, čak je od Upravnog odbora pozorišta 2022. dobila nagradu za izuzetne doprinose i zalaganje na radu. Nakon lokalnih izbora 2016. godine izabrana je za odbornicu u Skupštini opštine Palilula, bila je do prošle godine i šef odborničke grupe, kada je izabrana za zamenika predsednika opštine. U njenoj biografiji stoji i da poseduje znanje u programu SAP- modul kadrovi. Njena plata kao predsednice opštine je 175.000 dinara, a kao član Skupštine Slobodna zona Beograd 2015. d.o.o prima mesečno 20.000 dinara.

Ko su predsednici beogradskih opština i kolike su im plate: Jedan od njih ima veću i od Šapića 8
Radoslav Marjanović Foto: starigrad.org.rs

Opština Stari grad poverena je u ruke Radoslava Marjanovića (1989), rođenog Starograđanina, koji je završio najpre OŠ “Drinka Pavlović”, pa Petu beogradsku gimnaziju. Diplomirao je ekonomiju na Fakultetu za ekonomiju, finasije i administraciju (FEFA), a trenutno je na master studijama na Fakultetu političkih nauka u Beogradu. Radio je u Ministarstvu omladine i sporta, učestvovao u kreiranju Nacionalne strategije za mlade, član je SNS a poslednjih šest godina se aktivno bavi lokalnom politikom. Bio je odbornik u Skupštini Grada u dva mandata, a ovo mu je isto drugi mandat kao predsednik opštine. Njegova plata je 174.738 dinara, a prijavio je i da od decembra 2020. godine, kao Ovlašćeni predstavnik Skupštine Infrastruktura železnice Srbije a. d. Beograd mesečno prima po 74.981 dinar.

Nikola Aritonović (1985), predsednik opštine Čukarica diplomirao je na Kriminalističko-policijskoj akademiji, bavio se i naučno-istraživačkim radom. Radio je na izradi Priručnika za rad policije u zajednici u sklopu aktivnosti MUP-a na realizaciji Akcionog plana za primenu Strategije policije u zajednici. Ima dugogodišnje iskustvo u privatnom sektoru bezbednosti.

Član je SNS. Od 2018. godine član je nadzornog odbora „Belgrade Waterfront – Galerija“. Na mesto predsednika opštine dolazi sa pozicije pomoćnika predsednika GO Čukarica. Njegova predsednička plata je 174.000 dinara, a prijavio je da još kao član Skupštine privrednog društva “25. maj – Milan Gale Muškatirović” mesečno prima 20.000 dinara.

Ko su predsednici beogradskih opština i kolike su im plate: Jedan od njih ima veću i od Šapića 9
Vladan Glišić i Bogdan Vuksanović (levo) na predaji dužnosti Foto: mladenovac.rs

Predsednik opštine Mladenovac Bogdan Vuksanović (1984) dužnost je preuzeo od Vladana Glišića. Vuksanović je završio srednju medicinsku školu u Beogradu, bio je u dva navrata član Veća Opštine Mladenovac, da bi 2022. godine preuzeo funkciju direktora Sportskog Centra “Ljubomir Ivanović Gedža”. U biografiji, koja je pročitana nakon izbora za predsednika opštine, stoji da je za vreme negovog mandata Mladenovac po prvi put dobio klizalište. Vuksanović se aktivno bavio i sportom u Košarkaškom klubu Crvena zvezda. Kao predsednik opštine ima platu od 173.256 dinara.

Ko su predsednici beogradskih opština i kolike su im plate: Jedan od njih ima veću i od Šapića 10
Ivana Nikolić Foto: novibeograd.rs

Mandat da vodi opštinu Novi Beograd dobila je Ivana Nikolić (1988), koja je bila odbornik na listi Aleksandar Vučić – Novi Beograd sutra. Završila je master akademske studije drugog stepena iz oblasti ekonomije, a karijeru započela u privatnom sektoru, da bi 2015. prešla u Agenciju za osiguranje i finasiranje izvoza Srbije. Od 2018. do 2022. bila je odbornik u Skupštini grada Beograda. Njena plata je 172.000 dinara.

Istu platu od 172.000 dinara ima i predsednik opštine Rakovica Miloš Simić (1990). Iako najmlađi, ovo mu je već drugi mandat predsednika opštine. Kaže da je prethodnom mandatu primio više od 6.000 građana na razgovor.

Ko su predsednici beogradskih opština i kolike su im plate: Jedan od njih ima veću i od Šapića 11
Miloš Simić Foto: Rakovica.rs

Po obrazovanju je diplomirani ekonomista. Karijeru je započeo 2014. godine u preduzeću poštansko tržište Srbije “Beks”, gde je radio kao pomoćnik rukovodioca Sektora reklamacija, da bi dve godine kasnije prešao u JKP “Gradsko stambeno”, gde se takođe zadržao dve godine, kada postaje član Veća opštine Rakovica, zadužen za sport i obrazovanje mladih. Kako stoji u njegovoj biografiji, svoju političku karijeru započeo je u Srpskoj naprednoj stranci, a na Akademiji mladih lidera istakao se kao sposoban i ambiciozan.

Ko su predsednici beogradskih opština i kolike su im plate: Jedan od njih ima veću i od Šapića 12
Bojana Jakšić Foto: vozdovac.rs

Bijana Jakšić (1979) nova predsednica opštine Voždovac stekla je zvanje diplomiranog ekonomiste na Univerzitetu “Union-Nikola Tesla“ – Fakultet. Punih 20 godina radila je u Državnoj lutriji Srbije, u Sektoru prodaje, a onda od 2020. do 2023. bila je član Veća gradske opštine Voždovac. Do izbora za predsednicu opštine radila je u “Službenom glasniku” kao pomoćnik izvršnog direktora u Sektoru za komercijalne poslove i nabavke. Kao predsednica opštine mesečno zarađuje 171.987, 59 dinara.

Ko su predsednici beogradskih opština i kolike su im plate: Jedan od njih ima veću i od Šapića 13
Gavrilo Kovačević Foto: Printskrin sajta opštine, zemun.rs

U paru istu platu ima i njen kolega predsednik opštine Zemun Gavrilo Kovačević (1969) – 171.987,59, koji je ponovo izabran na istu funkciju. On je diplomirani pravnik i predsednik FK Zemun. Kao sekretar zemunskog odbora SNS i član Opštinskog pre pet godina pretučen je bejzbol palicama ispred zgrade u kojoj živi.

Ko su predsednici beogradskih opština i kolike su im plate: Jedan od njih ima veću i od Šapića 14
Dr Saša Čaprić Foto: grocka.rs

Na čelo opštine Grocka došao je dr Saša Čaprić (1970), specijalista medicine rada rodom iz Bora. Radio je u Gradskom zavodu za hitnu medicinsku pomoć u Beogradu, domu zdravlja Stari grad, gde je za vreme pandemije kovid 19 bio načelnik službe za zdravstvenu zaštitu odraslog stanovništva. Bio je aktivan lekar i u crvenoj zoni privremene bolnice u Areni. Dugogodišnji je sportski lekar u više fudbalskih klubova Super lige, Prve lige i Srpske lige. Kao predsednik opštine Grocka sada ima platu 171.987,58 dinara.

Ko su predsednici beogradskih opština i kolike su im plate: Jedan od njih ima veću i od Šapića 15
Foto: YT/Gradska opština Zvezdara/printscreen

Mihailo Dosković (1974) diplomirani ekonomista i inženjer grafičke tehnologije vodi Opštinu Zvezdara. Došao je sa pozicije izvršnog direktora za poslove reciklaže u JKP Gradska čistoća, pre toga dugo gidna je radio u JP “Pošta Srbije”, a karijeru je započeo u štampariji “Miloševo”, gde je bio i direktor. Član je SNS, a plata kao predsednika opštine mu je 171.969 dinara, plus kao predsednik Nadzornog odbora u JKP Beograd put mesečno zarađuje 25.000 dinara.

Ko su predsednici beogradskih opština i kolike su im plate: Jedan od njih ima veću i od Šapića 16
Miloš Dangubić Foto: YT/RTV MAG/printscreen

Na samom začelju, bar po onome što su predsednici opština prijavili kao platu, našao se prvi čovek opštine Surčin, Miloš Dangubić sa liste Aleksandar Vučić – Surčin sutra, sa 170.000 dinara. Bio je predsednik Opštinskog odbora SNS u surčinu, član Gradskog veća u predhodnom Šapićevom mandatu, a kada je izabran za predsednika opštine, u prvom obraćanju, rekao je da je Surčin zahvaljujući politici predsednika Vučića i Vlade, ali i naporima ovdašnjeg rukovodstva, sada prostor na kojem se realizuje pet kapitalnih projekata poput izgradnje Nacionalnog stadiona, sajamskog kompleksa “Ekspo”, “Akvatik centra”, proširenja aerodroma i izgradnje pruge do Surčina.

“Moja kancelarija biće svaka ulica u Surčinu i svaki park. Počinjaću dan sa prvim komunalnim radnicima i izbrisaću vikende iz kalendara dana za odmor. Da bismo sve postigli prvi ja moram da radim najviše od svih i biću primer drugima da me slede”, obećao je tada Dangubić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari