Republička vlada je na svojoj poslednjoj sednici iznenada donela odluku o početku procesa privatizacije Radio Subotice, koji će tako pored Radio Smedereva među prvima biti iznet na pijacu. Činjenica da je Radio Subotica ne samo jedan od najstarijih lokalnih radija, već da ima i specifičan koncept koji podrazumeva program na više jezika, te da zbog složenosti programa njegova sudbina nakon privatizacije može biti veoma neizvesna, bila je povod da se u javnosti rodi sumnja u motive takve vladine odluke.

Republička vlada je na svojoj poslednjoj sednici iznenada donela odluku o početku procesa privatizacije Radio Subotice, koji će tako pored Radio Smedereva među prvima biti iznet na pijacu. Činjenica da je Radio Subotica ne samo jedan od najstarijih lokalnih radija, već da ima i specifičan koncept koji podrazumeva program na više jezika, te da zbog složenosti programa njegova sudbina nakon privatizacije može biti veoma neizvesna, bila je povod da se u javnosti rodi sumnja u motive takve vladine odluke. Zaposleni u radiju su mišljenja da je odlazeća vlada ovim povukla jedan netransparentan potez i da time u stvari „odrađuje posao za nekoga“. Simptomatično je i to što je inicijativa potekla iz Ministarstva za privredu i privatizaciju Predraga Bubala, koji je poslednjih meseci bio „čest i rado viđen gost“ u Subotici.

DS: Dil DSVM i DSS

U Demokratskoj stranci su takođe veoma iznenađeni ovakvom odlukom.

– Mislim da je to dil DSS i SVM. O kakvom se dilu radi ja ne znam, ali je vrlo čudno da se odluka o privatizaciji Radio Subotice donese upravo na poslednjoj sednici ove vlade. Pogotovo je to čudno ako se zna da frekvencije još nisu dodeljene, što znači da Radio Subotica ima sada sasvim drugačiju tržišnu cenu nego sa frekvencijom. Mi ćemo se boriti protiv toga da se ta privatizacija obavi na nečastan način i zarad nekog sitnog političkog interesa – kaže Oliver Dulić, član Predsedništva DS.

– Mi vrlo dobro znamo da je 2007. rok za privatizaciju, ali nas je iznenadila činjenica da je Radio Suboticu u taj proces uvrstila upravo vlada koja odlazi, i upravo u trenutku kada sve stoji, osim izbora. Nama je, dakle, problematičan tajming, više nego to ko je sve inicirao, jer to po zakonu može praktično bilo ko. Važnije je, međutim, pitanje zbog čega u ovom trenutku. Drugi problem je što se ovakva višejezična radio stanica, koja je decenijama negovala multilingvalnost, predaje na milost i nemilost privatnicima. Pitanje je da li će njih zanimati da to dalje neguju. Mi smo tražili da neka buduća vlada vidi da li se tu može napraviti neki izuzetak, na dobrobit i slušalaca i zaposlenih. To se, međutim, nije desilo. Naše je mišljenje da smo mi praktično u poslednjem trenutku ušli u privatizaciju da bi nas možda neko sprečio upravo da opstanemo takvi kakvi smo – kaže Slavica Daković, glavna urednica Radio Subotice, programa na srpskom jeziku.

Zahtev novinara

Novinari redakcije na mađarskom jeziku, koji su pre više od mesec dana u otvorenom pismu zatražili i pomoć javnosti oko opstanka svog radija, pozvali su nadležne organe – rukovodstva opština Subotica, Kanjiža i Senta, kao i političke predstavnike Mađara i Hrvata da preduzmu sve mere u interesu opstanka ovog multijezičnog radija, i da omoguće da program na mađarskom i nakon privatizacije zadrži postojeći obim, odnosno da se i dalje emituje celodnevni program. „Zaštita stečenih prava je zagarantovana Ustavom Srbije, a njime se takođe obezbeđuje lokalnim samoupravama da održavaju takva sredstva informisanja“, navode u zajednički usvojenim stavovima novinari mađarske redakcije.

Objava da Radio Subotica ide u privatizaciju iznenadila je i osnivače – lokalnu samoupravu – koja nije ni obaveštena da takva namera u vladi postoji. Takođe ne zna se ni procenjena vrednost ove radio stanice, osnovane pre četiri decenije, koja je gotovo jedinstvena u zemlji po tome što emituje program na četiri jezika. Najveći je problem, međutim, što je odluka doneta pre završenog konkursa o dodeli frekvencija, što svakako podrazumeva i mnogo nižu cenu od neke moguće. Kako uz to radio nema ni svoju zgradu, pored izgrađenog brenda ostaje malo toga što se može ponuditi, pa jedan od najcrnjih scenarija predviđa i mogućnost da se nakon nekoliko neuspelih tendera Radio Subotica ipak ne proda, i praktično dođe do stečaja.

LSV: Legalno ali ne i legitimno

Odluke Vlade Srbije o davanju saglasnosti na privatizaciju Radio Subotice i usvajanje ugovora o koncesiji za izgradnju auto-puta Horgoš – Požega idu direktno na štetu građana, ocenio je potpredsednik OO LSV Darko Sarić Lukendić. -Takve odluke jesu legalne, ali nemaju legitimitet, jer ih je donela Vlada na odlasku. Vlada koja odlazi mora donositi neke tekuće odluke, ali pomenute dve ne spadaju u kategoriju onih zbog kojih bi život stao – kaže Lukendić. On je istakao da je oko pitanja privatizacije Radio Subotice zanimljivo saznati ko je u stvari pokrenuo tu inicijativu. Takođe, on je postavio pitanje po kojoj logici RTS može postojati kao javni servis, dok na nivou lokalnih medija to nije moguće.

Direktor Radio Subotice Antal Biači napominje da je još kao poslanik u prethodnom sazivu bio protiv ovakvog Zakona privatizacije lokalnih medija, i „da on za vojvovđanske višejezične medije koji rade preko 30 godina nudi jednu vulgarnu privatizaciju koja neće samo ukinuti ove radio stanice, praktično istorijsko-kulturne ustanove, nego i uništiti lokalno informisanje, jedan krvotok koji postoji između sistema lokalnih institucija i građana“.

Obustaviti postupak

Izvršno veće Vojvodine zatražilo je od Vlade da obustavi ovaj postupak, kao i da izmenama Zakona o privatizaciji elektronskih medija omogući da se mediji koji emituju višejezične programe izuzmu iz postupka privatizacije i dobiju status lokalnih servisa.

Gradonačelnik Geza Kučera je takođe uputio zahtev da Vlada odmah obustavi privatizaciju radija i da izmenama zakonskih rešenja omogući opstanak i dalji rad svih njegovih programa – na srpskom, mađarskom, hrvatskom i nemačkom jeziku. On je Vladi uputio protest što pre donošenja ovakve odluke nije zatražila mišljenje osnivača, kao i zbog toga što je davanjem saglasnosti na odluku prenebregla ustavnu odredbu kojom se zabranjuje smanjivanje već stečenih prava, čime je dovela u pitanje opstanak ovog višejezičnog medija.

Nacionalni savet mađarske nacionalne manjine uputio je dopis Vladi, ministrima Draganu Kojadinoviću, Predragu Bubalu i Petru Lađeviću, kao i Radiodifuznoj agenciji i Agenciji za privatizaciju sa zahtevima da se uvaže zaključci mešovitih komisija Mađarske i Srbije kojima se između ostalih manjinama u obema zemljama garantuje i pravo na informisanje.

Svoj protest izneo je i SVM koji smatra da odluku treba poništiti. U ovoj stranci demantuju da imaju bilo kakve veze sa iniciranjem postupka privatizacije radija, a optužbe tumače kao deo kampanje pojedinih stranaka koja se vodi protiv SVM.

Gradonačelnik Subotice Geza Kučera najavio je da će lokalna samouprava reagovati i zatražiti da se ovaj proces odloži. – Ne znam čemu ta brzina. Nas niko nije ni konsultovao niti obavestio o svemu tome – kaže Kučera, ali napominje da se, pošto je Zakon već donet, taj proces mora završiti, odnosno da radio ipak mora biti privatizovan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari