Prekinuta zbog incidenta 23. marta, dvadeseta sednica Skupštine opštine Prijepolje nastavljena je poslednjeg dana marta pošto su odbornici ušli u salu pored „obezbeđenog obezbeđenja“ angažovanog da bi „sprovelo disciplinske mere“ koje je izrekao predsednik Skupštine opštine Vukosav Tomašević odborniku Bahriji Beganoviću. Obezbeđenje ipak nije imalo posla jer se udaljeni nije pojavio, dok je drugi učesnik incidenta, šef odborničke grupe SDP Osman Ćatić, uz izrečenu opomenu, prisustvovao nastavku prve sednice prijepoljske Skupštine opštine u ovoj godini koja je počela pre dve sedmice.

Razrešenja i imenovanja

Malo je ko očekivao da će ovo zasedanje obeležiti odbornička pitanja, tim pre što je ova institucija devalvirana činjenicom da niko nije u obavezi da na pitanja odbornika i odgovori, pa tako i pitanja postaju sama sebi svrha. Ali do odborničkih pitanja valjalo je stići preko brojnih replika i ukazivanja odbornika opozicije da predsednik Skupštine opštine krši Poslovnik iako je počeo sednicu apelom koji je uputio u ime šefova sedam odborničkih grupa da „odbornici prilagode svoje ponašanje odredbama Poslovnika“ i da će on lično „znatno rigoroznije primenjivati odredbe Poslovnika“. Glasovima odborničke većine usvojeni su pravilnici o radu dva javna preduzeća kao i predlozi za imenovanje članova Upravnog i Nadzornog odbora Doma zdravlja koji još ne funkcioniše u skladu sa odlukom koju je donela još 2013. godine Skupština opštine da ova zdravstvena ustanova bude izdvojena iz Zdravstvenog centra Užice i da joj osnivač bude lokalna samouprava.

Međutim, iako su glasovi većine bez problema podržali i predlog da se razreše stari i imenuju novi članovi Upravnog odbora Doma kulture , prethodila je rasprava u kojoj su odbornici opozicije tražili objašnjenje jer se do sada nije dogodilo da se prekine mandat svim članovima Upravnog odbora neke ustanove, ali je predsednik Skupštine opštine Tomašević objasnio da osnivač ima pravo da razreši članove Upravnog odbora ako ne sprovode politiku koja je dogovorena među koalicionim partnerima na vlasti. Opozicija je, pak, smatrala da je razlog za razrešenje smena neposlušnih onima koji će biti poslušni posebno što je Dom kulture već mesecima u žiži javnosti zbog niza skandala i teških optužbi među kojima su i krivična dela.

Iako su glasovima i odbornika iz koalicione većine u dnevni red sednice uvrštena i dva predloga odbornika opozicione SPS, sve je ipak ostalo na predlozima jer je Opštinsko veće ukazalo da nema zakonske osnove ni da se retroaktivno smanji stopa poreza na zemljište za prethodnu godinu, ali ni da se izmeni Odluka o budžetu čime bi se, zbog istupa Sulejmana Ugljanina, predsednika Bošnjačkog nacionalnog vijeća, milion dinara predviđen za rad ove institucije preusmeri za poljoprivredu. Odbornici opozicije primetili su da koaliciona vlast ovoga puta nije želela da rizikuje da dođe do izjašnjavanja o izmenama Odluke o budžetu, a odbornica Danica Potežica koja je i predložila ovu tačku dnevnog reda nazvala je ovakvo ponašanje „klasičnim trošenjem para za kupovinu vlasti u Prijepolju“.

Da te pitam

Odbornička pitanja bila su specifična ovoga puta jer je mnogo odgovora stiglo javno u direktnom televizijskom prenosu sednice. Neka su izazvala ponovo burne reakcije. Odbornica SNS Mirjana Bojović pitala je predsednika SO Vukosava Tomaševića da li njegov sin radi kao pripravnik u Muzeju, kad je diplomirao i šta, a Ibra Fazlića, potpredsednika SO da li je tačno da namerava da svoju kćerku zaposli bez konkursa u Turističku organizaciju. Tomašević je odgovorio da je njegov sin diplomirao prošle godine informatiku i da mu pripravnički staž teče od januara ove godine, a Fazlić da „nema nameru da bez konkursa zaposli kćerku“. Odmah potom Tomašević je postavio i sam odborničko pitanje namenjeno Javnom tužilaštvu da mu dostavi pravilnik o sistematizaciji radnih mesta i da li je istim predviđeno zapošljavanje tekstilnog inženjera ili je to zbog članstva u vladajućoj stranci u Srbiji. Reagovao je šef odborničke grupe SNS Dragoljub Zindović, koji je kazao da Tomašević zloupotrebljava svoje mesto, da je reč o odbornici Mirjani Bojović, koja je angažovana i radi određene poslove u Javnom tužilaštvu, ali sa nižom stručnom spremom i da je bila na to prinuđena jer niko u njenoj četvoročlanoj porodici ne radi, ali da Tomašević ne može ničim opravdati da mu je sin zaposlen posle isteka konkursa za pripravnike i da je tražena posebna saglasnost i to radno mesto je na teretu opštinskog budžeta, a ne republičkog.

Ništa manje burno nije bilo ni posle odgovora predsednika SO Tomaševića na odborničko pitanje kada će biti usvojen Program rada Skupštine opštine jer je već april. Tomašević je rekao da nema nameru da ove godine uopšte predlaže Program rada, da to nije njegova obaveza jer je „uočio“ na osnovu dve prethodne godine, da Program rada ne može da se ostvari, a ta činjenica se „koristi da se napada predsednik Skupštine opštine“ i pripisuje mu se da je „nesposoban“.

Odbornici opozicije su ukazali da je to neprihvatljivo, da je tako nešto prvi put u istoriji prijepoljske Skupštine opštine izgovorio njen predsednik i da je time Tomašević sam sebe diskvalifikovao ali i da do sada nikada ova Skupština opštine nije radila bez utvrđenog plana i programa rada.

Ostavka usred sednice

Usred žučne rasprave o visini stopa poreza na zemljište odbornica Alisa Talović (BDZS) podnela je ostavku javno, bez obrazloženja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari