Ko treba da bira udžbenike – roditelji ili nastavnici?

Tržište školskih knjiga da reguliše država

Ostavite komentar


  1. Ako nastavnivi zele da biraju, neka ih i plate. Ako ja biram, ja cu da platim. Svakako su svi isti, tj. podjednako losi, i to tvrde nastavnici.

  2. Nastavnici i direktori škola su korumpirani od strane izdavača. Pod obavezno svim školama besplatni udžbenici koji postoje.

  3. …………nastavnici su toliko degradirani, srozani do nule i sa njima brise pod kako ko hoce. Prvo su podcenjeni od drzave, onda drustva uopste, zatim roditelja i na kraju dece. Kad sam ja bio djak 60tih godina, ucitelj je bio „ikona u crkvi, uvazen i postovan od svih a danas su niko i nista i strasno je nezahvalno biti prosvetni radnik. Svaki roditelj od onih dvojkasa u srednjoj skoli pa dalje „bolje“ zna da oceni dete od svakog prosvetnog radnika, i svi traze petice za svoju decu iako su oni jedva zavrsili trogodisnje skole sa dovoljnim uspehom po danasnjem VRLO SLABOM kriterijumu. A nije ni cudo kad jedan od predhodnih ministara jednom rece „imamo GOMILU nastavnika“. Zamislite ministar prosvete broj nastavnika meri gomilom, kako ce ih postovati neko drugi.

  4. Kako su udzbenici u nadleznosti Ministarstva, isto treba da odobri online, besplatnu verziju, za sve decu u celoj zemlji. Kao u Grckoj. I da se manemo ove priče, i porodicama uštedimo novac.

  5. nevezano za kvalitet i od koga se kupuje, da li se iko zapitao koliko ima kilograma đačka torba ??

  6. Kao deda često pomažemo unučićima koji idu u osnovnu i sada u srednju školu. O kvalitetu udžbenika s obzirom na nivoe znanja koje trebaju da daju prema stepenu obrazovanja, kao i metodama njihovog izlaganja treba otvoriti javnu raspravu koju bi vodili Ministarstvo. Ono što mene brine je što me često unučići pitaju da im objasnim šta znači neka reč. Pri tome odmah uočavam da su izdavači preduzeća iz Hrvatske, ređe iz Slovenije. Mogu navesti bezbroj primera reči iz njihovog jezika koje moji unučići ne shvataju šta znače. O tome treba da vodi računa Ministarstvo.

  7. svako ko ima dodira sa udžbenicima može sa puno slobode da potvrdi da su udžbenici i radni listovi najobičnije smeće…

  8. A kako je u svetu? Ako sami ne znamo, pitajmo druge. Razumem, praznici su, a urednik traži članak, ali ipak malo više truda…

  9. Ja sam nastavnik i biram udzbenik koji mi daje besplatan plan rada za tu godinu.
    Napravite e-radne sveske (moodle ili ms teams) uskladjene sa najpopularnijim udzbenicima i pobedili ste.

  10. Program treba da piše ministarstvo prosvete a udžbenike treba da izdaje Zavod za udžbenike. Kraj priče.

  11. Udzbenike treba da spremi zavod za udzbenike u kom ljudi ne mogu imati ugovore za neodredjeno vreme, nego 5 do 10 godina i cao

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 24. jul 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Igor Brakus, radijski voditelj

Kao što sam naziv kaže, ako danas ne saznamo ono što se dogodilo danas, već sutra će biti kasno.