Gradonačelnik Niša Zoran Perišić (SNS) najavio je da će uputiti Agenciji za borbu protiv korupcije dokumentaciju o navodnom sukobu interesa i zloupotrebi službenog položaja gradskog većnika Srđana Aleksića (SNS), koju mu je prethodno dostavio Branislav Jovanović, izvršni direktor Direkcije za izgradnju grada i visoki funkcioner URS-a.

On je rekao da će prijava i dokumentacija biti u Agenciji „verovatno do kraja sedmice“.

Jovanović je juče kazao da većnik Aleksić, inače advokat, sada zastupa manju grupu radnika Direkcije za izgradnju grada koja potražuje neisplaćene jubilarne nagrade, ali da „postoji ozbiljna opasnost“ da isplatu po ovom osnovu zatraži i do 70 radnika. On je kazao da Direkcija „nema poziciju“ za isplatu nagrada jer joj grad nije prebacio sredstva za tu namenu. Ukoliko ovakve zahteve ispostavi veći broj radnika, biće to „udar na budžet“, a „rad javnog preduzeća koje je bitno za grad biće onemogućen, jer će se njegov račun biti u blokadi“.

On je dodao da je „mnogo veći problem“ što Aleksić zastupa i Teniski klub Radnički, koji u sudskom sporu zahteva da mu „grad iz budžeta isplati 20 miliona dinara na ime naknade štete za faktički eksproprisano zemljište koje navodno pripada klubu“. Teniski klub je prethodno na volšeban način postao vlasnik zemljišta na kojem su deo Niške tvrđave i Nišavska ulica, što je „kriminal“, kazao je. Aleksić je februara ove godine kao advokat dostavio Direkciji predlog za mirno rešenje spora, koji je na štetu grada, a to je „u sukobu sa njegovim poslom gradskog većnika“. On na taj način direktno „pomaže da se iz gradske kase napune privatni džepovi“, pošto je vlasnik Teniskog kluba grupa građana. Na čelu kluba je Vojislav Mitić, inače rotarijanac, što je i sam Aleksić, kazao je on.

– Moja javna prozivka ovog većnika nema nikakve veze sa politikom. Lično delim stavove prvog potpredsednika Vlade Aleksandra Vučića, čijoj stranci Aleksić pripada, koji se tiču borbe protiv korupcije i kriminala, kao i mera štednje. Upravo zato ukazujem na zloupotrebe na štetu grada i građana, bez obzira koji funkcioner učestvuje u njima – rekao je Jovanović za Danas.

Aleksić je pak juče negirao sve optužbe. Kazao je da kao advokat u sporovima protiv Direkcije zastupa samo tri radnika – Ivanku Nedeljković, Zorana Ćirića i Mileta Manića, koji potražuju neisplaćene jubilarne nagrade za deset, 20 i 30 godina radnog staža. Nije tačno da Direkcija nije imala poziciju i novac za njihovu isplatu. U svojim planovima za 2009, 2010. i 2011, koji su usvojeni na sednicama Skupštine grada, previdela je sredstva, ali nagrade nije isplatila. U Programu poslovanja za 2011, recimo, bilo je predviđeno 1.520.000 dinara, ali ona nisu iskorišćena za tu svrhu. Zbog takvog ponašanja Direkcija je sama prouzrokovala sporove protiv nje.

On je ocenio da nije u sukobu interesa, pošto Zakon o advokaturi taksativno nabraja kada je advokat dužan da odbije pružanje pravne pomoći, a ova tri predmeta ne spadaju u takve slučajeve. Osim Zakona, on je poštovao i Kodeks advokatske profesionalne etike, koji predviđa da je advokat dužan da „interese klijenta stavi ispred sopstvenih interesa i interesa svojih kolega, drugih učesnika u postupku i trećih lica.“

– Zastupanje ovih radnika je u skladu i sa Ustavom Republike Srbije, kojim se u članu 60 meni kao advokatu garantuje pravo na rad. Smatram da to nije suprotno ni mom političkom angažovanju i programskim ciljevima moje stranke, a kao gradski većnik i mimo advokatske profesije uvek ću se zalagati da se u javnim preduzećima čiji je osnivač Skupština grada Niša poštuju, a ne uzurpiraju osnovna prava zaposlenih – rekao je Aleksić.

On je dodao da u sudskom sporu Teniskog kluba Radnički protiv grada više nije advokat, pošto se povukao iz predmeta. Jedina njegova veza sa slučajem jeste to što je član Rotari kluba, kao i čelnik TK Mitić, koji mu je prijatelj, kazao je.

A šta radi gradonačelnik?

Gradonačelnik Zoran Perišić je u ponedeljak, 28. oktobra, kazao da je primio dokumentaciju o navodnom sukobu interesa i zloupotrebi „jednog većnika“ i dodao da je celokupnu dokumentaciju „prosledio Agenciji za borbu protiv korupcije“. Međutim, dva dana kasnije, kada je medijima u Nišu dostavljena informacija iz Agencije da joj nije prosleđena ovakva dokumentacija, on je kazao da je još nije poslao i „da je u pitanju greška“. Dodao je da će to odmah učiniti, tako da će ona u Agenciju „verovatno stići do kraja sedmice“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari