Koalicija priznala grešku zbog koje je ubijeno 40 dece 1Foto: EPA-EFEYAHYA ARHAB

– Koalicija koju predvodi Saudijska Arabija u Jemenu priznala je da je vazdušni napad u avgustu na autobus u kojem je ubijeno na desetine ljudi, uključujući 40 dece, neopravdan i obećala da će pozvati na odgovornost sve koji su doprineli toj grešci.

Priznanje koalicije, koje je retkost, usledilo je nakon sve većeg pritiska međunarodne zajednice, uključujući saveznike, da se smanji broj žrtava među civilima u građanskom ratu koji traje već tri i po godine, a u kojem je ubijeno više od 10.000 ljudi i zbog kojeg je ionako siromašna zemlja na ivici gladi.

Savezništvo koje uživa podršku Zapada i koje se bori protiv grupe Huta naklonjenih Iranu saopštilo je ranije da su ciljevi vazdušnih napada 9. avgusta na pijacu u provinciji Saada bili lanseri raketa koji su dan ranije korišćeni za napade na južni deo Saudijske Arabije, te je optužilo Hute da koristi decu kao ljudski štit. Tim za zajedničku procenu incidenta (JIAT), istraživačko telo koje je osnovala koalicija, saopštio je u subotu da su napadi izvedeni na osnovu obaveštajnih podataka, koji su ukazivali da je autobus prevozio lidere Huta, legitimnu vojnu metu, ali da odlaganje napada i izostanak naređenja da se napad ne izvrši treba da bude predmet dodatne istrage. „Očito je bilo odlaganja pripreme borbenog aviona u određeno vreme i na određenom mestu, te je izgubljena prilika za targetiranje autobusa kao vojne mete na otvorenom području da bi se izbegla takva kolateralna šteta. Tim smatra da koalicione snage odmah treba da ponovo razmotre primenu svojih pravila o angažmanu da bi se osigurala doslednost“, rekao je pravni savetnik JIAT-a Mansur Ahmed al Mansur u Rijadu.

Koalicija je kasnije saopštila da prihvata ova saznanja, te je obećala da će pozvati na odgovornost sve za koje se dokaže da su napravili grešku. „Zajedničke komandne snage koalicije izražavaju žaljenje zbog grešaka, saučešće, solidarnost i saosećanje s porodicama žrtava“, navodi se u saopštenju koje je objavila državna novinska agencija Saudijske Arabije SPA, preneo je Gardijan. Koalicija je saopštila da će sarađivati s jemenskom vladom na plaćanju odštete zbog žrtava i da će ponovo razmotriti pravila o angažmanu da bi se sprečilo ponavljanje takvih incidenata.

Vojska SAD je pozdravila takvu odluku i saopštila da poštuje odluku koalicije da „preduzme zakonske mere da bi obezbedila pozivanje na odgovornost i da izvrši neophodna unapređenja svojih pravila o angažmanu da bi se sprečile takve tragedije u budućnosti.“

Panel stručnjaka za ljudska prava u UN je prošle nedelje saopštio da pojedini vazdušni napadi koje je izvela koalicija mogu da predstavljaju ratne zločine. Američki ministar odbrane DŽim Matis je rekao da podrška SAD za koaliciju koju predvodi Saudijska Arabija nije bezuslovna, ali je ukazao da će SAD i dalje podržavati koaliciju, pošto ona radi na smanjenju broja civilnih žrtava.

 

„Obustaviti prodaju oružja Saudijskoj Arabiji“

Hjuman rajts voč pozvao je na prekid prodaje oružja Saudijskoj Arabiji, nakon što su ta zemlja i Ujedinjeni Arapski Emirati priznali „greške“ prilikom bombardovanja školskog autobusa, kada je ubijena 51 osoba, uključujući 40 dece. HRV je nazvao napad ratnim zločinom i naveo da prodavači oružja time rizikuju da budu umešani u ratne zločine, preneo je Al Jazeera Balkans. Saopštenje HRV-a je izdato nekoliko sati nakon što su zemlje priznale da je bombardovanje bilo „neopravdano“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari