Prema konačnim rezultatima koje je saopštila Opštinska izborna komisija u Boru, u budućem sazivu lokalnog parlamenta koalicija SNS-NS osvojila je 51,72 procenta glasova i time ima 21 odbornički mandat od 35 koliko ih ima u Skupštini opštine Bor. Sledeća po snazi je koalicija SPS-PUPS-JS, koja će imati šest odbornika, sa dobijenih 15,50 odsto glasova, dok su po dva odbornička mesta pripala koaliciji DSS-VNS ( 5,94% glasova), URS (5,75%), DS (5,32%) i NDS ( 5,29% glasova).

Na lokalnim izborima u Boru ostale stranke i grupe građana sa manje od pet odsto dobijenih glasova nisu prešle cenzus. Borani su na sličan način glasali i na parlamentarnim izborima, bar kada su u pitanju najveće političke partije i stranke. Najveće poverenje birača dobila je koalicija oko SNS – 53,83 odsto, potom sledi SPS sa 15,45 procenata, NDS sa 6,58 odsto i URS sa 6,15 odsto. DS, DSS, LDP, koalicija „Dosta je bilo“ i SRS imaju manje od pet odsto osvojenih glasova, a ostalih devet političkih opcija imalo je manje od jednog procenta, kažu u Opštinskoj izbornoj komisiji. Srpska radikalna stranka jedina je uložila prigovor na rezultate.

Na listama koje je za parlamentarne izbore prihvatila Republička izborna komisija za mesto u republičkom parlamentu konkurisalo je osamdesetak kandidata iz Timočke Krajine. Međutim, izborni rezultati omogućiće da svega par njih postane narodni poslanik.

Iz Borskog i Zaječarskog okruga na listi SNS nalaze se Milinko Živković iz Bora, Saša Mirković iz Zaječara i najverovatnije Vesna Simić iz Knjaževca, na listi NDS je Branka Karavidić iz Majdanpeka, a na listi DS Dejan Nikolić iz Sokobanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari