Nova vladajuća koalicija SPS-SNS-URS, biće ozvaničena na sednici Skupštine grada Požarevca koja će se održati 20. marta. Osim verfikacije nove skupštinske većine, na toj sednici biće imenovani i novi funkcioneri gradske vlasti.

Pošto socijalista Miomir Ilić ostaje na mestu gradonačelnika, za njegovog zamenika biće imenovan naprednjak Miodrag Stepanović iz SNS, dok će na mesto predsednika Skupštine grada, umesto Žarka Pivca, doći naprednjak Bane Spasović. Na istoj sednici biće imenovani i pomoćnici gradonačelnika, ukupno pet, od kojih će po dva biti iz SPS-a i SNS-a, a jedan iz URS-a. Pomoćnici gradonačelnika iz redova SNS biće dr Gordan Bojković i Dragan Ćurčija.

Na skupštinskoj sednici 20. marta biće izabrani i članovi Gradskog veća, kojih će biti ukupno deset, umesto dosadašnjih devet. Od toga, po četiri člana biće iz SNS-a (koji će jedno mesto prepustiti Novoj Srbiji, gde će mesto „većnika“ zauzeti predsednik Gradskog odbora te stranke, Dejan Krstić)i SPS-a, a dva iz URS-a. Proširenje gradskog veća na deset članova biće urađeno na zahtev URS-a, kao bi postavila svog odbornika, vlasnika jednog od najuspešnijih preduzeća u Braničevskom okrugu „Union MZ“, Zvonka Milenkovića..Što se tiče direktorskih mesta u javnim preduzećima i ustanovama, imena kandidata iz najužeg izbora već su određena, ali će se objaviti na prvoj sledećoj sednici Skupštine grada. SNS će rukovoditi u pet javnih preduzeća: «Toplifikaciji» (ekonomista Vladimir Mihajlovski, koji je bio direktor Parking servisa kada je osnovan), Direkciji za izgradnju predaće kadru URS-a (Slavku Živkoviću, koji je bio direktor Parking servisa), Radio-Požarevcu (diplomirani politikolog-odsek diplomatija Marko Savić, koji je radio kao novinar u nedeljniku Vreme i u dnevnom listu Informer), «Ljubičevu» (dosadašnji direktor Vladan Janković, koji je nedavno iz DS-a prešao u SNS, mada mu je konkurent Slobodan Živojinović. Ovo bi bilo prelazno rešenje naprednjaka do raspisivanja konkursa u junu mesecu.) i «Parking servisu» (magistar organizacijeVerica Savić, koja inače radi u tom preduzeću.).

Socijalistima će ostati čelno mesto u «Komunalnim službama» (Slobodan Jović), a dobiće i «Vodovod i kanalizaciju» (Branko Mijatović ili Saša Valjarević) . Od ustanova SPS će postaviti direktora Centra za kulturu. U opciji su nekoliko imena. Najozbiljniji kandidat bio je dugogodišnji organizator programa u toj ustanovi,Dragi Ivić ali su se pojavili još nekoliko kandidata. Prvi je pravnik Goran Milenković, trenunutno načelnik gradske uprave. On će to mesto napustiti jer je pripalo SNS-u, a zameniće ga Bojan Kuzmanović bivši načelnik te uprave iz vremena kada je na vlasti bio poznati socijalista, Bojan Kekić. Njega protežira njegov otac Milisav Milenković aktuelni predsednik Upravnog odbora te ustanove.Treći kandidat je Dragan Živanović-Cuja, aktuelni direktor „Radio Požarevca“. Naprednjaci dobijaju: Sportski centar (Nenad Mitić, koji jedno vreme obavljao tu funkciju), ali su prepustilu URS-u Turističku organizaciju, koju će voditi bivši koordinator Kancelarije za mlade i aktuelna odbornica, Davorka Mitrović,dok socijalisti ostaju direktori u Istorijskom arhivu (Jasmina Nikolić), Narodnom muzeju (Milorad Đorđević) i Galeriji «Milena Pavlović-Barili» (Rade Stanojević).Biblioteka je sa kote SPS-a ustupljena URS-u i na mesto direktora, najverovatnije, ostaće Beba Stanković, koja je direktor preko deset godina. Na čelo Centra za socijalni rad dolazi pravnik Branislav Popović (SPS), koji je trenutno predsednik Upravnog odbora te ustanove,dok će na čelu Doma zdravlja, umesto Ljubiše Jovanovića, biti stomatolog iz Kostolca, Zoran Samardžić (SNS). Direktor Apotekarske ustanove neće se menjati i Nebojša Jorgovanović (SPS) će ostati i dalje na njenom čelu

Što se tiče Žarka Pivca, dosadašnjeg predsednika Skupštine grada,, on je trebalo da postane direktor ili zamenik direktora u filijali Fonda PIO. Ipak, na kraju je odlučeno da on bude novi direktor «Pošta Srbije» u Požarevcu. Novi upravnik Kazneno-popravnog zavoda «Zabela» biće Dejan Novaković, koji je ranije u ovom zatvoru bio zamenik upravnika Dragoljuba Brajovića, a sada radi u policijskom sektoru za vanredne situacije. Na čelo ženskog zatvora, umesto Anke Gogić-Mitić, doći će Miroslav Isaković,šef Upravnih poslova u Policijskoj upravi Požarevac. Na čelu ED“Elektromorava“ Požarevac treba da dođe dr Dejan Savić(SNS) koji je terenutno direktor srednje Politehničke škole.

Jaka skupštinska većina

Zahvaljujući broju odoborničkih mandata, nova koalicijau imaće skupštinsku većinu od 48, od ukpno 68 odborničkih mesta, koliko ih ima u Skupštini grada: SNS će imati 24, SPS imati 18, a URS šest. U opoziciji će se naći Demokratska stranka sa 12, LDP sa tri, SPO sa dva i SRS sa jednim odbornikom, uz koje će biti i dva samostalna odbornika, bivša člana DS-a.

Novi načelnik okruga

Promeniće se i načelnik Braničevskog upravnog okruga gde se trenutno nalazi demokrta Goran S Petrović, koji je na tu funkciju došao putem konkursa. To mesto je pripalo SPS-u i novi načelnik trebalo bi da bude dosadašnji član Gradskog veća zadužen za sport i omladinu, pravnik Aleksandar Đokić ili predsenik Opštinskog odbora SPS-a u Žagubici, Safet Pavlović.

Nadzorni odbor preuzima ulogu Upravnih odbora

Dosadašnji upravni odbori Javnih preduzeća funkcionisaće do 31. marta, nakon čega će biti ukinuti, jer umesto njih mogu da postoje samo nadzorni odbori. Plan nove koalicije je da direktorsko mesto pripadne jednoj stranci, dok će druge dve dobiti mesto zamenika direktora i predsednika Upravnog odbora.

Bez direktnog prenosa

– Zasedanje sednice skupštine grada 20 marta, neće biti prenošeno u direktnom TV-prenosu, kao što je do sada bila praksa. Ovaj prenos trebalo je da obavi TV Sat, ali zbog tehničke procedure oko potpisivanja ugovora sa ovom privatnom televizijom, prenos će uslediti tek od naredne sednice.

Upravni odbor bira direktora vrtića

Planira se i promena direktora u dečjoj ustanovi «Ljubica Vrebalov». Umesto dosadašnjeg Dragana Nikolića iz SPS-a, doći će neko iz SNS-a, ali njega će kasnije imenovati novi Upravni odbor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari