Novi vid pritiska na radnike uoči izbora: Umesto fotografisanja glasačkih listića, ucenjeni radnici dobili šifre 1Foto: BETAPHOTO/BRANISLAV BOZIC

U toku jučerašnjeg dana Koaliciji „Vršac zaslužuje bolje“ koju čini pet opozicionih stranaka (DS, NPS, LSV-Vojvođani, Novi DSS i POKS) i koja na lokalnim izborima izlazi pod rednim brojem 2, obratilo se nekoliko zaposlenih iz JKP Drugi oktobar, Doma zdravlja i Opšte bolnice Vršac koji su bili žrtve političkog mobinga, saopštila je za koalicija.

„Naime, rukovodstvo ovih javnih preduzeća i institucija inteziviralo je pritisak na svoje zaposlene da na lokalnim izborima glasaju za listu ‘Aleksandar Vučić – Vršac sutra’ tako što se počelo sa deljenjem ‘šifara’ odnosno brojeva, koje zaposleni moraju da upišu na svoj glasački listić, kako bi kasnije predstavnici SNS-a u GIK-u utvrdili ko je kako glasao. Zaposlenima se preti da će dobiti otakaz i imati druge neprijatnosti, ako ne budu glasali za listu ‘Aleksandar Vučić – Vršac sutra'“, navodi se u saopštenju.

Dragana Rakić, zamenica predsednika Demokratske stranke, narodna poslanica i prva na listi „Vršac zaslužuje bolje“ pozvala je tužilaštvo iz Osnovnog suda u Vršcu i policiju da reaguju na osnovu saznanja za koja je, kako kaže, sigurna da ih imaju, kao što ih ima Koalicija „Vršac zaslužuje bolje“.

„Više niko ni ne krije da se na radnike u javnim preduzećima i institucijama u Vršcu, među kojima prednjače JKP Drugi oktobar, Dom zdravlja i Opšta bolnica Vršac vrši najagresivniji politički mobing, pa se šifre zaposlenima dele javno i o tome se priča i u samim kolektivima, a i po gradu. Juče su rukovodioci sektora u JKP Drugi oktobar imali sastanak sa v. d. direktorom Milošem Salapurom na kome su rukovodiocima podeljenje šifre kako bi ih oni danas podelili svojim radnicima. Takođe, juče su glavne sestre u vršačkoj bolnici nosile šifre ispisane na papirićima i po odeljenjima tražile ucenjene kolege kako bi im uručile brojeve na osnovu kojih će biti praćeno kako je ko glasao“, navela je Rakić u saopštenju.

Ona očekuje da će ovog najnovijeg pritiska sa „šiframa“ biti i u Neuropsihijatrijskoj bolnici, gradskoj upravi, Turističkoj organizaciji Vršca, Kulturnom centru i svim ostalim javnim institucijama.

„Zato još jednom pozivam javno tužilaštvo i policiju u Vršcu da ispitaju ove navode i spreče gurbo kršenje Ustava i Krivičnog zakonika koji građanima garantuju tajnost glasanja, a onima koji krše ovo pravo preti zatvorska kazna do tri godine. Inače, juče sam o svemu ovome lično obavestila posmatrače iz ODIHR-a koji prate lokalne izbore i koji su već obavili razgovore sa svedocima“, navela je Dragana Rakić.

Koalicija „Vršac zaslužuje bolje“ je pozvala sve zaposlene u javnom sektoru koji trpe mobing, ucene i pritiske zbog predstojećih lokalnih izbora da budu solidarni, da se udruže i tako udruženi pruže otpor svojim rukovodiocima koji ih mobinguju i odbrane svoje ustavom i zakonom zagarantovano pravo na tajno glasanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari