Koalicija za integritet: Javna rasprava o antikorupcijskoj strategiji nije transparentna 1Foto: www.wikipedia.org

Koalicija za integritet, koju čine organizacije civilnog društva, ocenila je danas da „netransparentna i neparticipativna“ javna rasprava o Nacionalnoj antikorupcijskoj strategiji, predstavlja „borbu protiv borbe protiv korupcije“.

Koalicija je u saopštenju kritikovala Ministarstvo pravde što je „samo“ na svom sajtu objavilo da će javna rasprava o predlogu strategije trajati od 16. avgusta do 5. septembra.

„Ministarstvo je obavestilo javnost samo putem sopstvenog sajta ali ne i na druge načine koji bi garantovali da proces izrade strategije bude transparentan i participativan čime se na direktan način utiče na integritet izrade antikorupcijske strategije“, stoji u saopštenju.

Ocenjuje se da je „neprimereno da se javna rasprava o najvažnijem strateškom dokumentu od nacionalnog značaja za borbu protiv korupcije u Srbiji, održava u vreme kada je pažnja javnosti na minimumu“.

„Takva odluka resornog mininistarstva ide u prilog samo korupciji, a nikako ne borbi protiv nje“, ocenili su iz Koalicije za integritet koju čine Biro za društvena istraživanja (BIRODI), Podrinjski antikorupcijski tim – PAKT i Institut za istraživanje korupcije – Kareja iz Pančeva.

Dodali su da održavanje samo jednog okruglog stola na tu temu u Beogradu „nije dovoljno da bi se pružile iste mogućnosti za učešće u javnoj raspravi i antikorupcijskoj zajednici van Beograda“.

„U tom smislu, najavljujemo da ćemo organizovati nekoliko okruglih stolova u gradovima u kojima budemo obezbedili minimalnu logističku pomoć. Planiramo i druge alternativne aktivnosti kako bi ukazali da je Predlog navedenog dokumenta od nacionalnog značaja nedostojan naziva ‘borba protiv korupcije“, piše u saopštenju Koalicije za integritet.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari