Koalicija za slobodu medija: Ministar nastavio hajku na Tamaru Skrozzu, nedostojan funkcije 1foto: R.Z./ATAImages

Najnovije saopštenje ministra za informisanje i telekomunikacije Dejana Ristića je sramno i pokazuje nivo dubokog nerazumevanja očuvanja koncepta slobode govora i zalaganje za bezbednost novinara, i otvara put ka daljoj hajci i ugrožavanju bezbednosti novinarke Tamare Skrozze, saopštila je Koalicija za slobodu medija.

„U današnjem saopštenju ministar se drznuo da zamenom teza očita bukvicu, novinarskim udruženjima i Tamari Skrozzi, i da uradi isto što su uradili tabloidi i tabloidne televizije sa nacionalnom dozvolom – da učita reči koje nisu izgovorene i tumači ih na svoj način“, navodi se u saopštenju Koalicije, koju čine Asocijacija medija, Asocijacija onlajn medija (AOM), Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV), Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Poslovno udruženje Asocijacija lokalnih i nezavisnih medija „Lokal Pres“, Slavko Ćuruvija fondacija i GS KUM Nezavisnost

Ministar se, kako dodaju, nije osvrnuo na očiglene laži koje su plasirane u Novostima, Informeru, Pinku i drugim tabloidnim medijima, zbog čega su ga, kako se navodi, novinarska i medijska udruženja juče i pozvala da reaguje i sprovede zakone koji su u nadležnosti ministarstva kojim rukovodi.

„Dokaz da koleginica Skrozza nije izgovorila ono što joj je imputirano govori podatak da niko od gledalaca, ali ni nadležnih organa nije reagovao onda kada je emisija „Da sam ja neko“ emitovana (4. juna 2024. godine), odnosno pre dva meseca. Sve ovo govori u prilogu tome da je zapravo ovo što se dešava organizovana kampanja blaćenja koja se sada preliva i na druge medijske profesionalce. To potvrđuje najnoviji tekst u Informeru o profesoru Veljanovskom koji je pružio podršku ugroženoj koleginici, a u usta mu se stavljaju neizgovorene reči pozivanja na ubistvo predsednika Vučića“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se i da je ministar u saopštenju kojim se oglasio po drugi put interpretirao izjave izrečene u medijima i zaključio da se radi o „govoru mržnje“ i „pozivanju na nasilje“, te podsećaju da je pre manje od mesec dana pokrenuo postupak protiv zrenjaninskog KTV – a, opet zbog tabloidne interpretacije izjave u okviru emisije emitovane na ovoj televiziji.

„Suprotno onome što je na sastancima sa novinarskim i medijskim udruženjima obećao, a to je zalaganje za profesionalno novinarstvo i očuvanje informisanja u javnom interesu, ministar otvoreno staje u odbranu tabloidnog novinarstva čiji je uređivački koncept zasnovan na nepoštovanju pravila profesije, a guši svaku pristojnu kritičku misao“, ističu iz Koalicije za slobodu medija.

Kako navode, ministar je za manje od sto dana od kako je na funkciji pokazao da su njegovi stavovi duboko protivni cilju zacrtanom u Medijskoj strategiji – unapređen sistem javnog informisanja kroz harmonizovan pozitivni pravni okvir koji garantuje slobodu izražavanja, slobodu medija, bezbednost novinara, medijski pluralizam, razvijeno medijsko tržište, osnaženu novinarsku profesiju, edukovano građanstvo i institucije sposobne za primenu regulative. U proteklom periodu sve što je urađeno od strane nadležnih organa koji je trebalo da osiguraju doprinos ovom cilju urađeno je suprotno tom cilju (REM doneo pravilnike koji nisu u skladu sa ZEM, zloupotrebe u domenu projektnog sufinansiranja nastavljene i podignute na novi nivo sa sve učešćem nadležnog minisarstva u tome, hajke na novinare, fizički napadi i ozbiljne pretnje smrću nastavljene bez ozbiljnijih rezultata u istragama istih).

Iz tog razloga smatraju da bi ostavka ministra bila moralni čin jer je, kako ističu, pokazao da nije dorastao zadatku koji mu je poveren.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari