Koalicija za slobodu medija: Tužba protiv Slavko Ćuruvija fondacije pritisak na slobodu govora 1foto FoNet Andrija Ilić

Koalicija za slobodu medija ocenila je danas da tužba koju je bivši načelnik Resora državne bezbednosti (RDB) Milan Radonjić podneo protiv Slavko Ćuruvija fondacije, predstavlja „pritisak na slobodu govora i pokušaj da se ućutka svaka kritika jednog režima“.

Apelacioni sud oslobodio je početkom februara Radonjića i još trojicu bivših funckionera DB optužbe za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije iako su pre toga u dva prvostepena postupka bili osuđeni na ukupno 100 godina zatvora.

Radonjić je potom, zbog navodne povrede ugleda i časti, podneo tužbu protiv Slavko Ćuruvija fondacije zbog saopštenja u kom je kritikovala tu presudu.

„Nakon objavljivanja odluke Apelacionog suda, 2. februara reagovale su mnoge domaće i međunarodne organizacije. Iz Slavko Ćuruvija fondacije tada su se oglasili saopštenjem u kome je navedeno da su ‘oslobođeni oni koji su ubili novinara koga je tajna služba prisluškivala i pratila pre samog zločina, čije je ubistvo najavljeno na državnoj televiziji, sa kim su se obračunavali najviši državni zvaničnici, o kome su u državnim medijima plasirane monstruozne laži, čiju je imovinu država uništila, a njegove saradnike proganjala“, saopštila je koalicija.

Ocenili su da je na suđenju za ubistvo Slavka Ćuruvije načinjeno „mnogo namernih i nenamernih propusta, što je pokazalo da ova vlast nije sposobna ili ne želi da se obračuna sa kriminalizovanim delovima tajne službe, koji su odgovorni za brojne zločine“.

„Slavko Ćuruvija ubijen je pre 25 godina, za taj zločin niko nije odgovarao, a sada se pokušavaju ućutkati glasovi koji podsećaju da nijedan slučaj ubistva novinara u Srbiji nije rešen. Nećemo dozvoliti da nas ovi pritisci obeshrabre i nastavićemo da se borimo protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima“, stoji u saopštenju.

Koaliciju za slobodu medijia čine Asocijacija medija, Asocijacija onlajn medija (AOM), Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV), Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Poslovno udruženje Asocijacija lokalnih i nezavisnih medija „Lokal Pres“, Slavko Ćuruvija fondacija i Granski sindikat kulture, umetnosti i medija Nezavisnost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari