Donji dom francuskog parlamenta usvojio je amandman o ustavnim reformama prema kojima bi Francuska bila u obavezi da raspiše referendum o priključenju velikih zemalja Evropskoj uniji, što predstavlja potez koji će dodatno otežati prijem Turske u međunarodnu organizaciju. Prema amandmanu koji je predložio Žan Luk Vorsman, poslanik UMP, stranke centralne desnice, održavanje referenduma u zemljama EU bilo bi obavezno pre odobravanja članstva svim zemljama čiji broj stanovnika prelazi pet odsto od ukupnog broja stanovnika Unije (oko 500 miliona ljudi).

Donji dom francuskog parlamenta usvojio je amandman o ustavnim reformama prema kojima bi Francuska bila u obavezi da raspiše referendum o priključenju velikih zemalja Evropskoj uniji, što predstavlja potez koji će dodatno otežati prijem Turske u međunarodnu organizaciju. Prema amandmanu koji je predložio Žan Luk Vorsman, poslanik UMP, stranke centralne desnice, održavanje referenduma u zemljama EU bilo bi obavezno pre odobravanja članstva svim zemljama čiji broj stanovnika prelazi pet odsto od ukupnog broja stanovnika Unije (oko 500 miliona ljudi). Ova odluka predstavlja još jednu kočnicu za prijem Turske u EU koja ima 70 miliona stanovnika, a čijem se članstvu protivi Francuska i većina partije UMP. Sam predsednik Nikola Sarkozi, bivši lider UMP, protivnik je članstva Turske u EU jer ne smatra da zemlja pripada Evropi.
„Mnogi pogledi su uprti u nas, kako naših sunarodnika tako i ljudi širom sveta, koji se pitaju da li ćemo zaista uvesti u naš ustav odredbu koja se tiče isključivo jedne zemlje“, izjavio je Bruno Le Mer (UMP), šef kabineta bivšeg premijera Dominika de Vilpena. „Ako SAD u svoj ustav uvedu odredbu koja se tiče Meksika, Kolumbije ili bilo koje druge zemlje, Francuska, država koja se bori za ljudska prava, biće šokirana. Bojim se da su naši susedi šokirani ovom novom odredbom“, dodao je on pre nego što je odluka izglasana. Odluku je kritikovala opozicija, a socijalista Rene Dozije ju je nazvao „sramnom“.
Ovaj amandman takođe se tiče Ukrajine koja ima 46 miliona stanovnika. Ukrajinske diplomate su protekle nedelje predlog nazvale „beskorisnim i nepoštenim“, naglašavajući da „pravila za sve treba da budu ista“. Narodna skupština će o predlogu o promeni Ustava Francuske glasati 3. juna. Socijalistička partija je već najavila da će glasati protiv. Senat će potom glasati 10. juna, posle čega će biti održana sednica Kongresa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari