Jednom davno, još kada je Rasim Muminović, mađioničara iz Plava koji živi u Njujorku bio dječak, kroz Plav je prošao neki neobičan čovjek. Činio je čuda pred okupljenom rajom, koja ga je gledala otvorenih usta. I Rasim je ostao očaran „natprirodnim moćima“ neznanca. Poželio je da i on stekne moć da vadi zečeve iz šešira, da bljuje vatru, da mu se u rukama pojavljuju i nestaju razne stvari po njegovoj volji i da hoda po žici.

 Kasnije, pročitao je u novinama da imaju knjige da se kupe gdje piše kako se postaje „čudo od čovjeka“. Bile su te knjige „ukrv“ skupe, no kad se radi o ostvarivanju snova tu prepreke ne postoje, i Rasim je kupio tu „magičnu knjigu“. Iz nje je naučio tek nekoliko trikova, pa je batalio čitanje i posvetio se, kako kaže, „plavljanskoj školi trikova“.

– Kod mojih daidža Šarkinovića, kada bi se sakupili, igrali bismo kaiša, koza i pasulja sa maramicom. To su igre gdje se upotrebljavaju trikovi. Naročito kad je u pitanju pasulj sa maramicom, priča Rasim. No sve je to bilo prilično naivno i Rasim nije bio zadovoljan. Ipak, povremeno bi nekom pokazao koji trik. Ali kada je početkom devedesetih prošlog vijeka otišao u Ameriku, upoznao je mađioničara Šimadu. Pravog mađioničara iz Japana.

– Gledao sam tada njegov šou, nakon čega sam ga sačekao da mi da autogram. Ispričao sam mu da sam još kao dječak želio da učim mađioničarske vještine i pokazao mu dva trika s pasuljem, priča Rasim. Priča i to da se Japanac Šimada samo nasmijao njegovim trikovima i obećao mu da će ga podučavati. Dao mu je i adresu kluba mađioničara u Njujorku. Tako je, kaže Rasim, počelo. Po čitav dan je vježbao i 1993. godine položio za mađioničara i postao član Internacionalnog saveza.

– Odmah sam se preselio u svjetski centar mađioničara Las Vegas i nastupao u najvećem mađioničarskom klubu na svijetu. U Las Vegasu je malo naroda s našega prostora, te je nostalgija i opasnost od kocke po djecu učinila da se nakon dvije godine vratim u Njujork, priča Muminović.

Kao što su po jevrejskom receptu za uspjeh u biznisu najbitnije tri stvari: lokacija, lokacija i lokacija, tako i „plavski mag“ tvrdi da su u savladavanju mađioničarskih trikova, takođe, najglavnije tri stvari: vježbanje, vježbanje i vježbanje. Jer, kada se neredovno vježba, lako se izgubi rutina. A mađioničarstvo, priča Rasim, nije ništa drugo do trikovi i vještina. To objasni kom god prikazuje trikove.

– Kod mađioničara nema ničeg natprirodno. To se postiže mukotrpnim vježbanjem. Tako jednom, kada smo bili na skijanju, bila je jedna stara žena kojoj sam pokazao trik. Odmah je pobjegla od mene, prestravljena. A prije nekoliko godina sam na trgu u Gusinju odradio nekoliko tačaka, gdje je jedna od njih bila sa užetom i nožem. Tu se navodno kida ruka, a i krv se pojavi… Sjutradan u Plavu, kada sam se rukovao sa nekim ljudima, jedna žena, prepoznavši me, odmah je pobjegla. Bilo mi je to malo čudno, a onda sam pomislio šta bi tek bilo da izvedem trik kada se žena na bini presiječe na pola. No, za te iluzije su potrebni šleperi opreme, priča Muminović.

A to što je Rasim Muminović iluzionista, što umije da ubijedi čovjeka da povjeruje u natprirodne moći i natjera ga da ne vjeruje svojim rođenim očima, to je tek jedna od vještine koje on zna. Jer, prosto, Rasim zaprepasti svakog ko ga je vidio na mađioničarskoj sceni, kada vidi umjetničke slike potpisane njegovim imenom. Rasim je završio srednju umjetničku školu, smjer vajarstvo, ali su mu boje i štafelaji draži od, recimo, klesanja kamena. I tu, pred Rasimovim platnima čovjek ostane začaran, a kada zasvira na tamburi, hipnoza je neizbježna.

Sve je bilo kao šećer

Svoje mađioničarske moći Rasim Muminović je najsnažnije upotrijebio kada je sreo Bjelopoljku Jasminu Šećerović. Čim je poljubio, odmah je pristala da se uda za njega.

– Sve nam je tada bilo slatko. Ja sam radio kod oca kao slastičar, a ona se prezivala Šećerović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari