"Kod mog sina pojavili su se kašalj i gušenje": U Subotici najmanje 13 dece otrovalo se hlorom posle treninga u bazenu 1Foto: J. Patarčić/Danas

Zbog prekomerne količine hlora u malom bazenu Sportsko-rekreativnog centra “Prozivka” kojim upravlja JKP “Stadion”, najmanje 13 dece koja su članovi Vaterpolo kluba “Spartak” zatražilo je lekarsku pomoć, posle treninga u petak, zbog intenzivnog kašlja i gušenja, dok su dva dečaka zadržana na posmatranju u bolnici.

Majka dečaka (12), koja je želela da ostane anonimna, kaže za Danas da njen sin trenira vaterpolo u ovom klubu, kao i da je imao tegobe sa disanjem.

“One su počele da se ispoljavaju nakon treninga, koji se održao u petak uveče. Kod deteta se pojavio kašalj i gušenje, zbog čega smo zatražili lekarsku pomoć u Dečjem dispanzeru, gde je lekar utvrdio da je u pitanju trovanje hlorom. Kad smo bili u subotu uveče u Dispanzeru, bilo je četiri dečaka, samo u tom momentu. Mi smo se možda zadržali sat, a jedan dečak je dobio odmah inhalaciju koja je morala hitno da se uradi, jer su mu se pluća ‘čula’. Moje dete je imalo u grlu neko gušenje, on je samo dobio injekciju”, priča majka dečaka.

Prema rečima naše sagovornice, dečak se danas oseća bolje i ići će u školu, s tim da neće pohađati čas fizičkog vaspitanja dok se kašalj ne smiri.

“Danas se oseća bolje, uz pomoć inhalacija i te injekcije koju je dobio u subotu uveče, mnogo manje kašlje. Nakašlje se ponekad, ali ništa strašno. Danas popodne ćemo ići na kontrolu, pa ćemo videti šta lekar kaže”, dodaje zabrinuta majka.

Predsednik Vaterpolo kluba “Spartak” Laslo Joža potvrdio je za Danas da se akcident dogodio u petak uveče, u terminu za održavanje treninga, na kojem su bili dečaci i devojčice različitih uzrasta.

“Kako smo naknadno saznali, voda malog bazena je tretirana takozvanom šok terapijom, znači ubačena je ekstra količina hlora u tu vodu i najverovatnije je došlo do isparenja. U velikom bazenu nije bilo prevelike koncentracije hlora, nego je to nadražaj iz vazduha koji je bio usmeren na disajne organe naše dece”, objašnjava Laslo Joža.

“Ponavljam, nije bilo problema sa doziranjem hlora u velikom bazenu, nego je nastao problem verovatno zbog isparavanja i to je dovelo do nadražaja disajnih organa, ali vrlo interesantno ne odmah, na licu mestu. Tamo se praktično ništa nije osećalo. Naši ljudi su bili tamo i pričao sam sa jednim detetom da on tamo nije ništa osećao. Međutim, nakon završetka treninga je to počelo i prvi koji su zatražili lekarsku pomoć su stigli u bolnicu u jedan čas iza ponoći sa petka na subotu”, dodaje predsednik Vaterpolo kluba “Spartak”.

Prema saznanjima koje ima, do sada je ukupno 13 dece zatražilo lekarsku pomoć zbog tegoba sa disanjem, od kojih su dva dečaka zadržana u bolnici na posmatranju.

“Oni su imali otežano disanje, imali su napade intenzivnog kašlja, crvenilo u grlu i uglavnom se na tome sve zaustavilo, prema tome, težih posledica nije bilo. Dvoje ih je zadržano u bolnici, ali samo na posmatranju i roditelj jednog momka je javio da je detetu prepisan nastavak inhalacije kao terapije, a kod ostalih su tegobe iščezle, hvala Bogu, jer je to najbitnije”, ističe Laslo Joža.

On dodaje da su zbog toga zatražili i odlaganje dve prvenstvene utakmice muške i ženske ekipe, ali da je to manji problem.

“Bitno je da deca budu u redu i izgleda da će biti sve u redu. Utakmice će se naknadno odigrati, ali prvo moramo da vidimo da li se zdravstveno stanje zaista stabilizovalo i da li zaista možemo prihvatiti da se te utakmice odigraju pre održavanja sledećeg prvenstvenog kola”, poručuje Laslo Joža.

Istovremeno, naša sagovornica, majka dečaka koji je imao tegobe, dodaje da za sedam godina, koliko njen sin trenira vaterpolo, nije bilo ovakvih slučajeva, ali da su roditelji primetili da su nakon treninga deca imala crvene oči i ranice na dlanovima i stopalima.

“To je negde i normalno, jer ako dete ide na trening pet puta nedeljno, po sat i po vremena bude u vodi, mora da oseti hlor. Imali smo jedan pokušaj, pre možda godinu dana, kada su se baš javljale rane i kada je to bilo intenzivnije i neuobičajenije nego inače. Oni su nas uverili da se voda kontrolište, da to tako mora, da je sve u redu, da se rade analize kako treba da se rade i u kojim vremenskim intervalima. Pokušali smo jednom i sami da uzmemo vodu na analizu negde da odnesemo, ali nismo, ništa nije urađeno do kraja, ostali smo tu gde smo, deca su nastavila da idu i nosimo se sa svim posledicama. Mnogo više benefita imamo od bazena nego što imamo štete, bar smo tako mislili, jer se jako dobro fizički razvijaju i dobro utiče na decu u pubertetu”, kaže naša sagovornica.

Ona dodaje da roditelje još niko nije kontaktirao sa bazena, ali da će svakako tražiti da se utvrdi ko je odgovoran za ovaj akcident i neke sankcije.

“Da vidimo ko je kriv i da li će neko da odgovara. To je možda najvažnije, da se ne desi više to nijednom”, poručuje majka.

Ovim povodom kontaktirali smo i JKP “Stadion”, pod čijom upravom se nalazi Sportsko-rekreativni centar “Prozivka”, a direktorka Tamara Dimitrioski je rekla da danas nije u mogućnosti da odgovori na naša pitanja, jer još uvek rade na utvrđivanju okolnosti ovog slučaja, ali da ćemo najverovatnije sutra dobiti odgovore ili saopštenje za javnost.

Gradonačelnik obišao dečake u subotičkoj bolnici

Gradonačelnik Subotice Stevan Bakić obišao je u nedelju na Odeljenju pedijatrije dečake koji su primljeni u subotičku bolnicu 18. i 19. novembra zbog lakše do umerene slike iritacije vidljivih sluzokoža i gornjeg respiratornog trakta, sa kašljem i otežanim disanjem, i tom prilikom im uručio prigodne poklone, objavljeno je na gradonačelnikovoj zvaničnoj Fejsbuk stranici.

Kako se navodi u objavi, dečaci su dobro odreagovali na terapiju, jedan je otpušten iz bolnice u nedelju, a drugi je, zbog mera predostrožnosti, zadržan i najverovatnije će u toku današnjeg dana biti pušten iz bolnice.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari