Muške reprezentacije Srbije u odbojci i rukometu neslavno su završile nastup na Olimpijskim igrama. Nijedna od ove dve selekcije nije briljirala tokom grupne faze, ali su obe imale šansu da dobrim partijama u poslednjem kolu nadoknade propušteno i izbore mesto među osam najboljih ekipa. Međutim, bez vere u sebe i sopstvene kvalitete, koje su potvrdili na poslednjim šampionatima Evrope, nije se moglo do prvog od nekoliko očito nerealno visoko postavljenih ciljeva.

Odbojkaši su na Igre doputovali kao zvanično najbolja reprezentacija na Starom kontinentu, ali su podbacili u svim elementima igre. Selektor Igor Kolaković je poveo nekolicinu mladih igrača, koji su svoju šansu dobro iskoristili, ali nije bilo pravog vođe na terenu koji bi savetima i ličnim primerom trasirao put ka četvrtfinalu. Pobeda protiv „fenjeraša“ Tunisa i osvojen po jedan bod protiv Brazila i Nemačke nisu bili dovoljni za nastavak takmičenja. Stručni štab će morati da iskoristi potencijal Atanasijevića i Uroša Kovačevića i pronađe još nekoliko golobradih mladića na čijoj će se igri zasnivati partije nacionalnog tima u budućnosti.

Rukometašima je, pak, za plasman u četvrtfinale bio dovoljan i remi u poslednjem meču protiv Mađarske, ali bez pomoći publike, kao na šampionatu Evrope u Beogradu, nije se moglo do željenog rezultata. Izabranici Veselina Vukovića su shvatili da im se, i pored neubedljivih nastupa, „otvorila“ šansa za prolaz u nokaut rundu i odlično odigrali prvo poluvreme. Iz jake odbrane, koja im je zaštitni znak, otvorio se prostor za kontranapade, a Nikčević i Prodanović su znalački koristili takve situacije. Ipak, u nastavku su Mađari prebacili u brzinu više, bukvalno protutnjali pored „orlova“ (26:23) i zasluženo zakazali duel sa Islandom u četvrtfinalu.

Vuković: Nismo bili hrabri

– U momentu kada smo izgubili sigurnost na golu, posle jedne kontre koju je Stanić loše bacio, došli smo u situaciju da napadamo bez hrabrosti. Nismo imali rešenja u napadu i to nas je koštalo četvrtfinala. Mislim da smo propustili istorijsku šansu, ali to smo mi, život ide dalje, videćemo kada sve analiziramo sve koji su razlozi. Nismo imali previše spremnih igrača da ostale povedu za sobom. Onda dođete u situaciju da gubite poverenje jedni u druge – istakao je selektor rukometaša Veselin Vuković.

Kolaković: O uzrocima ćemo hladne glave

– Apsolutno nismo bili spremni za meč protiv Rusa, to je pokazao već prvi set, ugušili su nas na početku, skresali nam krila, a bilo je i očigledno da nemamo energiju za tako kvalitetnog protivnika. To svakako ima svoju svoju genezu koju ne bih preterano sada elaborirao. O uzrocima ćemo pričati hladne glave. Razočarani smo, to je prirodno, naša očekivanja bila su da se plasiramo dalje, ali nismo uspeli. Verujte mi, igrači koji su prvi na frontu sigurno su to najviše želeli – jasan je selektor odbojkaša Igor Kolaković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari