Koga sve i zbog čega može da tuži mama čiji je porođaj uživo emitovan direktno iz sale u GAK "Narodni front" 1foto Dejana Majstorovic

Žena čiji je porođaj uživo emitovan preko TikTok kanala medicinske sestre zaposlene u GAK Narodni front, može po više osnova da tuži kliniku i sestru koja je emitovala snimak, kaže za Danas advokatica Marina Mijatović.

Mijatović koja je i jedna od autorki izveštaja “Tretman žena u ginekološko-akušerskim ustanovama” navodi da su u konkretnom slučaju prekršena najmanje tri zakona – Zakon o zdravstvenoj zaštiti, Zakon o pravima pacijenata i Zakon o zaštiti podataka o ličnosti.

– U skladu sa tim ona može po više osnova da tuži, ali i da se obrati različitim institucijama. Ono što je od presudnog značaja je da, nezavisno od toga, nadležne institucije, pre svih Ministarstvo zdravlja, Lekarska komora i Komora medicinskih sestara i zdravstvenih tehničara, hitro reaguju. Prečesto se dešavalo da ovakvi incidenti prođu bez ikakve ili uz mlaku reakciju nadležnih. A uz reakciju na pomenuti incident, neophodno je da izađu sa merama koji bi osigurale da se ništa slično više ne ponovi, kaže Mijatović.

Medicinska sestra je u noći između utorka i srede na svom Tik Tok kanalu uživo emitovala snimak porođaja. Kako prenose mediji, u jednom trenutku snimak je posmatralo oko 200 pratilaca.

Brojni mediji navode da je ona živ prenos najavljivala unapred, obesmišljavajući opravdanje koje je preko istog kanala dala nakon što je javnost saznala za snimak. Naime, ona je napisala da nije “znala da se snima”.

„Želim da objasnim uživo snimak koji je emitovan sa mog profila u periodu od 4 do 5h dana 26.04.2023. Snimak je nastao nenamerno. U noćnom dežurstvu svi smo svesni da je zabranjena upotreba mobilnog telefona u sali, ali kako su nas pozvali za hitan carski rez, samo sam telefon ostavila prislonjen o rešetku za rukavice, nesvesna da se upalila kamera koja je prenosila uživo prenos na TikToku. Pre poziva u salu smo gledali TikTok i to je poslednje ostalo uključeno. Iz snimka se vidi da niko u sali nije bio svestan da odloženi telefon vrši prenos uživo… Snimak je nastao spontano. Osim pacijenta, vidim se i ja gde se spremam za operaciju i učestvujem u istoj. Ja se izvinjavam pacijentu kojoj je povređena privatnost, pacijentkinjinoj porodici kao i široj javnosti“, navela je ona.

Prema rečima Marine Mijatović, ovo je još jedan primer akušerskog nasilja gde se žene ne tretiraju kao ljudska bića sa svojim pravima. U izveštaju koji su objavili u avgustu prošle godine, prepoznato je 16 vrsta nasilja koje su žene doživljavale tokom različitih medicinskih tretmana u ginekološko-akušerskim ustanovama.

GAK Narodni front je nakon što je snimak emitovan reagovali saopštenjem, navodeći da su zgroženi i da osuđuju postupak medicinske sestre, kao i da je ista suspendovana. Protiv nje je takođe pokrenut i disciplinski postpak.

Prema Etičkom kodeksu medicinskih sestara i zdravstvenih tehničara oni su dužni da uvažavaju potrebe korisnika zdravstvenih usluga, njihovo dostojanstvo i integritet. Oni isto tako moraju da poštuju pravo poverljivosti i privatnosti u zdravstvu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari