Koha: Elektroseveru može biti oduzeta licenca, na računima korišćen termin „Kosovska Mitrovica“ 1FOTO: MIROSLAV DRAGOJEVIĆ/Danas

Kosovska Regulatorna kancelarija za energetiku (RKE) je u fazi prikupljanja informacija o upotrebi naziva „Kosovska Mitrovica“ na računima za struju, koje je distribuirala srpska kompanija „Elektrosever“, prenosi danas KoSSev pisanje Kohe.

 

Službenici tog organa nisu izneli detalje o eventualnim merama koje se mogu preduzeti prema kompaniji, već su istakli da se čekaju zvanične informacije iz preduzeća.

„Nedavno je Regulatorna kancelarija za energetiku dobila informaciju da ‘Elektrosever’ na računima za električnu energiju koristi neke od oznaka koje nisu u skladu sa zakonima u Republici Kosovo. U vezi s tim, zatražili smo detaljne informacije od ‘Elektrosevera’ i čekamo njihove zvanične informacije. Kada budemo imali sve potrebne informacije postupićšemo u skladu sa zakonskim odredbama“, navodi se u odgovoru RKE.

Srpska kompanija je licencirana na osnovu energetskog sporazuma između Kosova i Srbije.

Šef KOSTT Evatar Zećiri odbio je da odgovara na pitanja o mogućem kršenju sporazuma od strane „Elektrosevera“.

Zabrinutost u vezi sa terminom i poštanskim brojem koji koristi kompanija, u Briselu je izrazio zamenik premijera Besnik Bisljimi.

U Evropskoj uniji nisu odgovorili na pitanja u vezi sa mogućim kršenjem sporazuma, niti o merama koje se mogu preduzeti protiv „Elektrosevera“.

„Elektrosever“ je distribuciju računa na Severu počeo u februaru ove godine, nakon što je u junu prethodne godine kompanija dobila dozvolu za rad na Kosovu.

Kako se i KoSSev uverio, na računu za struju koji potrošačima dostavlja „Elektrosever“ koristi se naziv Kosovska Mitrovica, ali i Severna Mitrovica.

Na jednom od računa se „Kosovska Mitrovica“ uz srpski poštanski broj za grad 38.220 koristi u odeljku za adresu potrošača.

Sa druge strane, kada je reč o adresi kompanije i mestu izdavanja računa, na ćirilici i/ili latinici piše „Severna Mitrovica“.

KoSSev se obratio „Elektroseveru“ sa upitom povodom pisanja prištinske Kohe o navodnom prikupljanju informacija u vezi sa upotrebom naziva „Kosovska Mitrovica“, odnosno da li i kakve mere očekuju protiv kompanije.

Potvrdili su da će odgovoriti sutra ili sledeće nedelje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari