PENZIONERIfoto BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ

Mnoge države se bore sa rastućom populacijom osoba starije životne dobi, a evo gde je najbolje dočekati penziju.

Svetska populacija je sve starija. Predviđanja Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) pokazuju da će 2050. godine 30 odsto stanovništva širom sveta biti starije od 65 godina.

Mnoge zemlje se bore sa ovim demografskim izazovom i sve većim brojem starijih ljudi u društvu.

Natikisov globalni indeks penzionisanja pruža uvid u to koje su zemlje najspremnije da podrže svoje starije građane i gde je najbolje sačekati penziju.

Indeks rangira 44 zemlje uzimajući u obzir 18 različitih faktora, koji su podeljeni u četiri kategorije: zdravlje (potrošnja na zdravstvenu zaštitu po glavi stanovnika, očekivani životni vek i neosigurana potrošnja na zdravstvenu zaštitu), kvalitet života (nivo sreće, voda i kanalizacija, kvalitet vazduha, drugi faktori životne sredine i biodiverzitet), materijalno blagostanje (prihod po glavi stanovnika, jednakost prihoda i nivo zaposlenosti), finansije u penziji (državni dug, starosna zavisnost, kamatne stope, inflacija, upravljanje državom, poreski pritisci i nefunkcionisanje banaka krediti).

Na osnovu ovih 18 faktora formira se konačan skor koji se zatim izražava u procentima, pri čemu veći procenat ukazuje na bolje uslove za penzionere.

Norveška najbolja, Indija najgora

Konačni rezultati otkrivaju da je Norveška najbolja zemlja za penzionere, sa skorom od 81 odsto. Ima najviši rezultat u kategoriji zdravlja, uglavnom očekivanog životnog veka, koji je 83 godine – devet godina više od svetskog proseka.

Švajcarska je druga, sa najboljim rezultatom u kategorijama koje se odnose na životnu sredinu.

U prvih 10 zemalja za penzionere su i Island, Irska, Australija, Novi Zeland, Luksemburg, Holandija, Danska i Češka.

Ubedljivo najgori rezultat od 44 zemlje uključene u istraživanje bila je Indija (devet odsto). Brazil, Kolumbija i Turska takođe su postigli ispod 40 odsto.

Zemlje regiona Zapadnog Balkana nisu obuhvaćene istraživanjem.

Istražite detaljnije na interaktivnoj mapi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari