Koje sve prekršaje detektuju saobraćajne kamere u Srbiji? 1Foto: K. Bondžulić/Danas

Sistem za automatsku detekciju prekršaja prekoračenja dozvoljene brzine počeo je danas sa primenom na četiri lokacije u Beogradu, gde je dozvoljena brzina kretanja vozila ograničena na 50 kilometara na čas. Reč je o četiri promentne raskrsnice u Beogradu, a sem ovog sistema, u Beogradu prekršaje detektuju i saobraćajne kamere.

Sistem za automatsku detekciju prekoračenja brzine će se primenjivati u Bulevaru Mihajla Pupina – Brankov most, raskrsnici Bulevara Nikole Tesle i Ulice Ušće, na raskrsnici ulica Antifašističke borbe i Jurija Gagarina, kao i u Bulevaru kralja Aleksandra kod Đeram pijace, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Najavljeno je i da će u narednom periodu ovi sistemi biti postavljani na još nekim lokacijama. Sem ovih sistema, prekršaje u saobraćaju detektuju i saobraćajne kamere, a Damir Okanović, direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja, u razgovoru za Nova.rs otkriva koje sve kamere su u upotrebi kada je reč o saobraćaju.

„Za sada su u upotrebi kamere koje, osim brzine, detektuju prolazak na crveno svetlo, zatim vožnju žutom trakom. Takođe, imamo kamere koje imaju potrebne tehničke karakteristike da mogu da snime i prekršaj nevezivanja pojasa, kao i nepropisnu upotrebu mobilnog telefona tokom vožnje“, kaže Okanović.

Kada je reč o sistemu za automatsko detektovanje prekoračenja brzine, naš sagovornik objašnjava kako izgleda postupak kažnjavanja.

„Postupak je sledeći, prvo se vlasniku vozila šalje zahtev da dostavi informaciju o licu koje je upravljalo vozilom, u određeno vreme na određenom mestu. Vlasnik je u obavezi da dostavi te informacije MUP Srbije sa izjavom vozača, nakon čega policija protiv vozača pokreće odgovarajući prekršajni postupak. Ukoliko vlasnik vozila ne ispuni svoju obavezu, preti mu kazna od 100.000 do 120.000 dinara, kao fizičkom licu. Da naglasim, to nije kazna za prekršaj koji je učinjen njegovim vozilom već za to što nije pružio zahtevane podatke o vozaču. Takođe, zakon navodi i da je izjava vozača da je upravljao vozilom mora biti overena kod javnog beležnika. Što se tiče pravnih lica, za njih je previđena kazna od 60.000 do 600.000 dinara ukoliko ne dostave tražene podatke o vozaču“, navodi Okanović.

Okanović ističe i da su u planu još neke kamere, a sve u cilju veće bezbednosti u saobraćaju, kao i smanjena broja saobraćajnih nesreća.

„U perspektivi će biti sistemi koji će evidentirati veći broj prekršaja poput nedržanja bezbednog odstojanja, preticanja na mestima gde to nije dozvoljeno, zatim nepropuštanje pešaka, zabranjeno skretanje“, kaže Okanović.

Direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja je pohvalio potez Ministarstva unutrašnjih poslova.

„Omasovljavanjem video-nadzora definitivno će se smanjiti broj prekršaja. Poenta je da se kamere ne drže u tajnosti, jer nije cilj kamera da se poveća broj izrečenih kazni već da se smanji broj prekršaja. Svaka pohvala za MUP koji je obelodanio putem svih sredstava informisanja gde se te kamere nalaze“, navodi Okanović.

Kolike su kazne za prekoračenje brzine?

Za prekoračenje brzine u naseljenom mestu do 10 km/h predviđena je novčana kazna u iznosu od 3.000 dinara.

Prekoračenje brzine od 11-20km/h – novčana kazna od 5000 do 10.000 dinara.

Prekoračenje brzine od 21km/h – 50km/h – novčana kaznu od 6.000 do 20.000 dinara.

Prekoračenje dozvoljene brzine od 51km/h do 70 km/h – od 15.000 dinara do 30.000 dinara.

Prekoračenje brzine iznad 70km/h – od 100.000 do 120.000 dinara, uz minimalno 15 dana zatvorske kazne i 14 kaznenih poena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari