Koji kulturni sadržaji su ovog leta ponuđeni deci i mladima u Užicu? 1Foto: Grad Užice

Manifestacijom „Viteški dani“, u Užicu je počelo Kulturno leto za mlade tokom koga će deci i mladima biti ponuđeni razni kulturni, edukativni i zabavni sadržaji na otvorenom prostoru i u ustanovama kulture.

Taj program, nazvan „KultUErica“, organizuje Gradski kulturni centar Užice, uz podršku Grada, gradskih ustanove kulture i udruženja Edukativna razvionica.

Kulturno leto za mlade, koji sa 690.000 dinara finansira GKC Užice, trajaće do septembra i, u takvom obliku, priređuje se prvi put.

„Učešće u događajima moguće je bez najave i svi sadržaji su besplatni. Želimo da se ovog leta družimo u našem gradu i dočekamo narednu godinu u duhu kulture, zajedništva, kreativnosti i novih znanja”, poručila je Nađa Lazarević iz gradskog tima za organizaciju Kulturnog leta za mlade i istakla da se to organizuje u susret projektu „Užice, prestonica kulture Srbije 2024.”

Koji kulturni sadržaji su ovog leta ponuđeni deci i mladima u Užicu? 2

Filip Baralić, direktor GKC, najavo je Festival popularne kulture, društvenih i video-igara u toj ustanovi, 24. i 25.juna.

„Želimo da promovišemo vrednosti poput fer-pleja, kreativnosti i raznih veština. U okviru festivala, održaće se turniri u društvenim igrama, sklapanju Rubikove kocke, kao i zaboravljenim igrama, poput klikera i lastiša, a biće tu i retro zona za igre na starim konzolama“, kazao je Baralić i naveo da će u julu biti priređen koncert muzke iz Diznijevih crtanih filmova.

Navodeći da to „nije samo program za mlade, nego i za najmađe“, Marija Maričić iz Kancelarije za mlade kazala je da očekuje da se taj program organizuje i narednih godina, sa još više sadržaja.

„Želja nam je da to postane tradicionalna manifestacija“, kazala je Maričić i najavila da će se u septembru, za osnovce i srednjoškolce, održati „Igre bez granica“ na gradskom bazenu.

Bojana Ivanović iz udruženja Edukativna razvionica, najavila je tri edukativne radionice.

„Prva je „Naučionica“, kada ćemo u bašti GKC, 1. jula, na zanimljiv način sprovesti ekspermente iz fizike i hemije. „Rokaonica“, odnosno rokenrol radionica je 13 .jula na glavnoj ulici i deca će, sa užičkim bendom Nikad spremni i kroz igru, učiti o ovom muzičkom pravcu. Treća radionica biće u avgustu, tokom koje ćemo sa decom sa smetnjama u razvoju šarati bele majice i otiscima dlanova napraviti zajedničku sliku na velikom platnu“, objasnila je Bojana Ivanović.

Koji kulturni sadržaji su ovog leta ponuđeni deci i mladima u Užicu? 3
GKC Užice/Foto: N. Kovačević

I Narodna biblioteka Užice se pridružila Kulturnom letu za mlade, svojim tradicionalnim radionicama, ali i sadržajima za decu sa smetnjama u razvoju.

Bibliotekarka Ana Duković je najavila radionice sa decu od sedam do dvanaest godidna, koje će se održati od 17. jula do 4. avgusta: „Kud pogledaš svuda čuda” i „Mali šahista“.

„Slikarsku radionica sa mladima i decom sa smetnjama u razvoju udruženja ,,Anđeli“ i dnevnog boravka organizovaćemo 11. avgusta i posetićemo decu koja su na lečenju u užičkoj bolnici. Sa nama će biti zavičajna pesnikinja Ljilja Andrić, koja će, nakon toga, prirediti književno veče kojemo posvećetiti važnosti čitanja, kreativnog pisanja i izražavanja”, rekla je Duković.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari