Koji su najtraženiji modeli zavesa u 2022? 1Foto: Promo

Zavese su neizostavna dekoracija prozora, koja vašem domu daje udoban i ušuškan izgled, a da li ste znali da njihova uloga nije samo unapređenje estetike prostora?

Zavese sprečavaju da sitne čestice prašine, nošene vetrom, uđu u vaš dom. Prašina se zadržava na tkanini, zbog čega je redovno održavanje neophodno, kako bi vaše zavese uvek izgledale besprekorno.

Pored dekorativne i higijenske funkcije, zavese imaju još jednu važnu namenu – regulišu i doziraju količinu sunčeve svetlosti koja prodire u vaš dom.

U godinama koje su prethodile zavese su se promenile: dok su nekada tržištem vladale metražne zavese od pamučnih, svilenih ili sintetičkih tkanina, danas je dostupno mnoštvo modernih modela koji se savršeno uklapaju i u tradicionalni i u moderni minimalistički dizajn.

U redovima koji slede napravićemo pregled najtraženijih modela zavesa u 2022. godini. Ako tragate za savršenim zavesama za vaš životni prostor ili razmatrate zamenu postojećih, ovde ćete pronaći sve informacije za kojima tragate!

Rolo zavese

Kada birate nove zavese za vaš dom ili poslovni prostor, važno je da odaberete pravi model – onaj koji će ispunjavati svoju namenu, savršeno se uklopiti u postojeću šemu dekora, dobro funkcionisati i izgledati sjajno.

Jedan od najtraženijih modela koji ispunjava sve navedeno su rolo zavese, te stoga zauzimaju prvo mesto na našem spisku.

Rolo zavese karakteriše komad kvalitetnog materijala, izrađen po tačnoj meri vaših prozora, koji je čvrsto namotan na aluminijumski mehanizam.

Ovaj model obezbeđuje izuzetnu kontrolu svetlosti jednostavnim podešavanjem dužine zavese gore ili dole.

Zbog jednostavnosti dizajna i korišćenja, rolo zavese su izdržljive, otporne i lake za održavanje, što ih je učinilo favoritom u kućnoj i poslovnoj upotrebi.

Dostupne su u širokom spektru boja, materijala i stilova, stoga možete biti sigurni da će se idealno, ali ipak nenametljivo, uklopiti u vaše okruženje.

Još jedna bitna informacija – rolo zavese su odličan odabir čak i za nestandardne oblike i dimenzije prozora. Prave se “od nule” i u potpunosti su prilagođene vašim zahtevima i potrebama!

Koji su najtraženiji modeli zavesa u 2022? 2
Foto: Promo

Zebra zavese

Zebra zavese su po popularnosti rame uz rame sa rolo modelima. Zebre karakteriše prugasta osnova koja vam omogućava da filtrirate količinu svetlosti i privatnost vašeg unutrašnjeg prostora.

Mehanizam upravljanja zebra zavesama je moderan i inovativan – mogu se podešavati pomoću dekorativnog lančića, koji se nalazi s leve ili desne strane, ili možete kontrolisati njihovu poziciju uz pomoć daljinskog upravljača!

Pruge na ovom modelu zavesa mogu biti različite širine – deblje ili tanje, po želji korisnika. Dostupne su u širokom spektru boja i materijala, te tako mogu akcentovati prostoriju ili izgledati neutralno.

Reljefasti materijali dodaju elegantnu notu, dok glatki nepretenciozno prate ostale komade vašeg nameštaja. Zebra zavese dolaze sa ili bez zaštitnih maski – dela materijala koji takođe može izgledati vrlo dekorativno, a koji štiti samu zavesu.

Zebra zavese daju jedinstven izgled svakoj prostoriji, jer izgledaju sofisticirano, dok istovremeno održavaju udoban izgled ambijenta. Savršeno se uklapaju u privatna i poslovna okruženja.

Panel zavese

Panel zavese su jedinstven model na tržišu zbog načina pomeranja – naime, one se usmeravaju isključivo na levu ili desnu stranu. U zavisnosti od količine svetlosti i privatnosti koja vam je potrebna možete podesiti i njihovu poziciju.

Paneli se prave od različitih vrsta materijala koje biraju korisnici – ove zavese mogu biti napravljene čak i od materijala za rolo ili metražne zavese.

To znači da možete birati dezen, reljef, vrstu tkanine i stepen njene prozirnosti, tako da prati unutrašnje uređenje vašeg kućnog ili poslovnog okruženja.

Možete birati panel zavese u jednoj ili više boja koje će činiti savršenu celinu – izbor zavisi od vaše kreativnosti i maštovitosti.

Panel modeli se montiraju na aluminijumske mehanizme koje karakteriše beskompromisni kvalitet, a samim tim i dugovečnost. Jednostavno se održavaju i uvek izgledaju sjajno!

Trakaste zavese

Trakaste zavese su popularne decenijama unazad. Iako ih možemo videti u zastakljenim hodnicima porodičnih kuća, najtraženije su u kancelarijskim i poslovnim prostorima. Daju notu ozbiljnosti i elegancije svakom ambijentu u koji su postavljene.

Trakaste zavese su dostupne u svim osnovnim bojama, iako najčešće viđamo neutralne tonove – bele, beige ili sive.

Prave se od kvalitetnog, neprozirnog platna, koje savršeno dozira količinu svetlosti i željene privatnosti.

Postavljaju se vertikalno, a kontrolišu se uz pomoć lančića koji se nalazi sa strane. Mogu biti napravljene od užih ili širih traka platna, po želji korisnika.

Metražne zavese

Metražnim zavesama nije potrebno posebno predstavljanje – one su vladale unutrašnjim uređenjem prostora na našem području decenijama unazad.

Iako su danas moderne rolo i zebra zavese, metražne su i dalje izuzetno tražene i omiljene među svim generacijama.

Metražne zavese prostoru mogu dati elegantan i otmen izgled, notu razigranosti, ozbiljnosti, udobnosti, zavisno od želje i cilja koji želite da postignete.

Mogu biti jednobojne ili šarene, neutralnih ili jarkih tonova, reljefaste ili glatke, mat ili sjajne. Gotovo da nema ograničenja po pitanju njihovog dizajna, zato ih je tako jednostavno uklopiti gde god poželite!

Mali savet – kada birate metražne zavese, neka budu duge. Sećate se vremena kada je bilo moderno imati zavese dužine do prozorske daske?

Poslednjih godina trend je da se zavese “vuku” po podu, ali da nikako ne budu kratke. Duge zavese izgledaju elegantno i prefinjeno.

Nadamo se da su vam naše sugestije bile od pomoći i da ćete sa lakoćom doneti odluku o modelu zavesa koji će upotpuniti vaš ambijent.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari