Kokanović: Još ne znamo da li će predstavnici ekoloških udruženja biti primljeni u Ustavnom sudu 1Foto: Nova/Vesna Lalić

Zlatko Kokanović, predsednik ekološkog udruženja „Ne damo Jadar“, rekao je tokom kratkog obraćanja da će prvo tražiti prijem u Ustavnom sudu da im razjasne da li danas raspravljaju o poništavanju odkuke kojom je ukinut projekat Jadar.

Najavio je da će od Ustavnog suda zatražiti informaciju da li je tačno da je kompanija „Rio Tinto“ podnela incijativu za ocenu ustavnosti odluke Vlade Srbije o ukidanju Prostornog plana područja posebne namene za realizaciju projekta eksploatacije i prerade minerala jadarita „Jadar“.

Zlatko Kokanović izjavio je da nema informacija da li će delegacije ekoloških udruženja biti primljena danas u Ustavnom sudu, povodom njihovog zahteva da se ne odobri otvaranje rudnika litijuma u zapadnoj Srbiji, što planiraju da zatraže i na protestu koji se održava ispred tog suda.

Kokanović je na protestu ispred Ustavnog suda, rekao za agenciju Beta da ekološki aktivisti traže razgovor sa sudijama povodom najavljene rasprave o poništavanju odluke Vlade Srbije o ukidanju prostornog plana Jadar, gde se najavljuje iskopavanju litijuma, kao i da će od tog razgovora zavisiti njihovi dalji koraci.

On je procenio da je trenutno na protestu ispred zgrade Ustavnog suda više stotina ljudi, navodeći da je zadovoljan odzivom, jer je radni dan.

Istakao je i da protest nije „politicka“ priča, navodeci da je to tema koja može da „okupi ceo narod“.

Okupljeni su blokirali jednu traku Bulevara kralja Aleksandra, uz zgradu Ustavnog suda.

Protestu prisustvuju i predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac, lider Ekološkog ustanka Aleksandar Jovanović Ćuta, poslanica Danijela Nestorović i drugi, istaknuti su i transparenti sa precrtanim nazivom kompanije „Rio Tinto“, a građani se sve vreme oglašavaju pištaljkama i trubama.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari