"Neka se spreme da odgovaraju kod sudije za sve laži": Kokanović najavljuje tužbe protiv poslanika koji tvrde da je prodao zemlju Rio Tintu 1foto FoNet Zoran Mrđa

Povodom prozivki od strane narodnih poslanika vladajuće koalicije da je prodao svoju zemlju, ekološki aktivista Zlatko Kokanović navodi za Danas da će tužiti sve narodne poslanike koji su izneli tvrdnje da je on prodao imovinu Rio Tintu.

Kokanović kaže kako bi voleo da svi koji su ga prozivali da je svoju zemlju prodao to dokumentuju sa ugovorima.

„Ja jesam poklonio Aleksandru Jovanoviću Ćuti pet ari mog zemljišta, ali to je moja dobra volja i moja imovina sa kojom imam pravo da radim šta hoću. Za neke poslanike, za predsednicu Skupštine, ministarku, spremam sa advokatom tužbe za iznešene laži i klevete, a posebno za narodnu poslanicu Draganu Lukić, koja je iz Loznice i koja je bruka i sramota za grad“, kaže Kokanović.

Za razliku od Dragane Lukić, većina građana Loznice je protiv iskopavanja litijuma i Rio Tinta, zbog čega ona nije njihov predstavnik, dodaje naš sagovornik.

„I ona će dobiti prijavu za iznošenje laži, kleveta i neistina. Voleo bih da iznesu te ugovore i dokumenta, izneli su oni još laži da sam ja hteo da prodam, a da oni nisu hteli da kupe. Oni (Rio Tinto) su me zvali 2020. godine, tražili su da dođu da razgovaramo, ja sam im rekao da nemam zemlje na prodaju i oni više nisu dolazili“, ističe Kokanović.

Ukazuje da su ljudi iz njegove okoline koji su prodali svoje zemljište to uradili zato što su zastrašivani eksproprijacijom ako ne prodaju zemlju kompaniji.

„Neka se spreme, nek odgovore kod sudije za sve te laži i neistine. Pokušaće naravno da se pozovu na svoj poslanički imunitet, ali mislim da postoji u zakonu stav po kojem ne mogu za klevetanje da se pozivaju na imunitet. Posebno bih postavio pitanje svim tim zagovornicima i lobistima kompanije kakav je njihov interes. Na primer, ministarka Dubravka Đedović Handanović je napustila posao na kom je imala platu oko milion dinara za platu od 120 hiljada. Da li je ona stvarno toliki patriota pa da se vrati u Srbiju? Ne bi se reklo zato što se odrekla srpskog državljanstva kada je otišla u inostranstvo, pa ga je opet vratila kada joj je bilo potrebno“, navodi Kokanović.

Posebno se osvrnuo na predsednicu Skupštine Anu Brnabić, koja je 2022. godine imala sastanak sa njima kada je „namerno neustavno ukinula uredbu“, kojom je trebalo da bude ukinut projekat Jadar.

„Sada posle dve godine je njihov najveći zagovornik, sa čim je ucenjena ili koliko para je uzela za taj projekat kada ume da lobira. Svima bih njima poručio, naravno i predsedniku, koji je u svojim režimskim medijima sa nacionalnom frekvencijom puštao vest da ja, Kokanović Zlatko ekološki aktivista, organizujem atentat na predsednika, njegovog brata, sina, oca. To obično koristi kad nema dovoljno argumenata za protiv stranu“, kaže Kokanović.

Voleo bi da Vučić dokaže da je on bilo gde pozivao na njegov atentat.

„Naprotiv, ja mu želim dobro zdravlje, dug život i da robija dok je živ. Neće kopati, može samo da kopa luk i krompir u Zabeli“, zaključuje Kokanović.

Ekološki aktivisti zajedno sa narodnim poslanicima opozicije su zbog neusvajanja izmene Zakona o rudarenju najavili protest u Loznici koji će se održati u sredu ispred Skupštine grada u 17 časova.

Takođe su pozvali sve ljude da u subotu u svojim gradovima naprave blokade koje će u početku trajati oko sat vremena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari