Pančevci su i juče udisali „koktel“ zagađujućih jedinjenja, pre svega praškastih materija i sumpora. Jelena Stanković, republička inspektorka za zaštitu životne sredine, tokom čitavog dana bila je zbog vanrednog inspekcijskog pregleda u industrijskoj zoni Pančeva. Ona je obišla Petrohemiju i popodne započela kontrolu u Rafineriji nafte.

Pančevci su i juče udisali „koktel“ zagađujućih jedinjenja, pre svega praškastih materija i sumpora. Jelena Stanković, republička inspektorka za zaštitu životne sredine, tokom čitavog dana bila je zbog vanrednog inspekcijskog pregleda u industrijskoj zoni Pančeva. Ona je obišla Petrohemiju i popodne započela kontrolu u Rafineriji nafte. Do 14 sati već je preduzela preventivne mere u cilju smanjenja zagađenja, ne precizirajući šta to tačno podrazumeva.
Tanja Tatomirović, PR pančevačke HIP Petrohemije, rekla je da su u noći između 28. i 29. januara svi procesi proizvodnje u Petrohemiji tekli kontrolisano i uobičajenim tokom, bez ikakvih poremećaja. Međutim, Služba za obaveštavanje tvrdi da je juče ujutru oko devet sati sumpor porastao na oko 70 mikrograma po kubnom metru. Dežurni u ovoj službi obavestili su Republičku inspekciju o zagađenju vazduha.

Od septembra dve merne stanice

Agencija za zaštitu životne sredine Republike Srbije do septembra će uspostaviti sistem za automatski monitoring za celu državu koji će činiti trideset mernih stanica. U Pančevu bi uskoro trebalo da budu postavljene dve merne stanice, kojima bi se merilo više jedinjenja. Ovde će se posebno meriti koncentracija sumpor-dioksida, ali i nekih drugih gasova i jedinjenja, rekla je za Danas Katarina Stefanović, PR ministra za zaštitu životne sredine. Ceo projekat vredan nekoliko miliona evra finansiraće Evropska agencija za rekonstrukciju i razvoj, a do početka jeseni očekuje se da proradi svih 30 mernih stanica u zemlji.

Inače, opštinski monitoring tokom noći između 28. i 29. januara beležio je povećane koncentracije sumpora i praškastih materija, kao i BTX čestica (benzen, toluen, ksilen). Ugljovodonika je oko ponoći bilo 75 mikrograma po metru kubnom, dok ih aparati ujutru nisu beležili. Praškastih materija oko pet sati ujutro bilo je 153 mikrograma. Ono što je problem kada je reč o ovim česticama i merenjima (iako su bile u porastu, a zatim opadale) jeste da pravilnik ne propisuje granične vrednosti njihovih emisija. Prema rečima nadležnih to praktično može da se tumači tako da zagađenja nije ni bilo, iako Pančevci gotovo da su morali da upotrebe gas-maske.
Inače, inspektorka Jelena Stanković, kao je saopšteno, podneće prekršajnu prijavu protiv Rafinerije nafte Pančevo, jer je vanrednim inspekcijskim pregledom od pre tri dana utvrdila da je ova fabrika bila uzročnik zagađenja. Ona je tada utvrdila da je Rafinerija pretakala naftne derivate, iako su vremenski uslovi bili nepovoljni. Odlukom Vlade Srbije iz decembra 2006. godine fabrike u južnoj pančevačkoj zoni u obavezi su da usklade svoje aktivnosti s vremenskim uslovima, odnosno da privremeno zaustave rad postrojenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari