Oftalmolog Božidar Ilić (73) negirao je juče pred Višim sudom u Beogradu krivicu za umešanost u smrt trogodišnje devojčice Anje Grahovac posle operacije katarakte i naveo da ne oseća odgovornost kao i da mu nije poznat uzrok smrti devojčice.

 „To nije moja struka, ne mogu da ocenjujem, od operacije katarakte se ne umire. „, rekao je optuženi Ilić, koji je vlasnik istoimene očne ordinacije. Ilić je rekao da „ne vidi mogućnost“ da bude prekinut dovod kiseonika tokom operacije, jer aparat za anesteziju ima dvostruki dovod kiseonika i „jako pišti“ u slučaju prekida, što se nije dogodilo dok je trajala operacije Anje Grahovac.

Ilić je dodao da on nije 21. maja 2007. godine operisao devojčicu, koja je bila njegov pacijent od trećeg meseca života, kada joj je ustanovljena katarakta na levom oku, nego je predložio da je operiše lekar Bora Mitrović. Dodao je da je Mitrović, posle smrti Anje Grahovac, umro u 42. godini i da nije mogao da izdrži medijsku hajku. „Ubila ga je medijska hajka. Svi lekari koji su učestvovali bili su pod teškim terorom medija. Mitrović je ubijen, ubila ga je teška reč. Posle smrti Anje Grahovac nije izlazio iz kuće“, rekao je Ilić. Na pitanje sudije Slavice Nikolić kako se pogoršalo stanje devojčice tokom operacije, optuženi je odgovorio da je prvi deo operacije trajao 20 minuta, a da je zatim anesteziolog, optuženi Stanoje Glišić, prekinuo operaciju jer je primetio da nešto nije u redu. Ilić je naveo da je reanimacija trajala desetak, 20 minuta, i da se dete povratilo, pa je Glišić rekao da operacija može da se nastavi i da je za završetak operacije trebalo još pet minuta. Nastavio je da je posle toga počelo buđenje pacijentkinje i devojčica je reagovala na pozive, ali se nije budila narednih sat vremena, ali da on ne zna zašto se nije probudila.

Operaciona sala

Božidar Ilić je ispričao da je sa klinikom „Perfekta“ sklopio ugovor o iznajmljivanju operacione sale, pošto je „Perfekta“ imala, kako je rekao, jednu od najboljih operacionih sala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari