Narodni muzej u Kraljevu danas će (subota) četvrti put organizovati manifestaciju Noć muzeja, u okviru koje će javnosti prvi put biti predočene neke od kolekcija u posedu pojedinih kraljevačkih kolekcionara.


Od 18 časova do 2 časa posle ponoći, Noć muzeja omogućiće zainteresovanima da se na pet lokacija u gradu upoznaju sa antikvitetima i svedočanstvima prošlosti. U zgradi Muzeja biće izložen novac Viminacijuma, zaostavština solunskog ratnika, fotografije sa Solunskog fronta, otpravnička soba kraljevačke železničke stanice.

Na Trgu svetog Save ispred Narodnog muzeja biće izložena železnička vozila dresine i oldtajmeri.

U prostorijama Udruženja građana „Prijateljstvo za nova vremena“ posetiocima će biti na raspolaganju stari fotoaparati, kamere i projektori, a u časovničarskoj radnji „Radulović“, u centru grada, starih satova. Antikvarnica „Empirija“ izložiće u svom prostoru antikvitete u posedu starih kraljevačkih porodica.

Direktor Narodnog muzeja u Kraljevu Dragan Drašković izjavio je da manifestacijom Noć muzeja ta ustanova želi da promoviše ideju sakupljanja i čuvanja vrednih materijalnih dokaza prošlosti, koji postoje u privatnim kolekcijama, kao svojevrsni muzej van muzeja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari